Várják az új bölcsődét

A Jászberény Városi Önkormányzati Bölcsőde programjairól, a bölcsődében folyó munkáról Tóth Mónikával, a bölcsőde és a Védőnői Szolgálat vezetőjével beszélgettünk.

A városi bölcsőde jelenleg öt csoporttal, 62 férőhellyel, 22 dolgozóval működik. A tavaly ősz folyamán kezdetét vett, TOP-os beruházás kivitelezői egy új, hat csoportos, 78 férőhelyes városi bölcsőde kialakítását célozták meg, mivel az 1970-es években létesített, jelenlegi épület már nem felel meg a mai követelményeknek, főleg energetikai szempontból.

Az új bölcsőde a város egy körbeépített területén, a Magyar utca és Vásárhelyi utca közötti telephelyen létesül.

A beruházás végeztével korszerű, modern, tágas, hosszú távon is költséghatékonyan üzemeltethető és fenntartható bölcsődét vehetnek birtokba a gyermekek – erről már az intézményvezető tájékoztatott bennünket. Hozzátette, a magas színvonalú környezet jól tükrözi majd a bölcsőde falain belül folyó, minőségi munkát.

– Hála az önkormányzat maximális támogatásának, az általuk biztosított, fejlett berendezéseknek a szülőktől is pozitív visszacsatolás érkezik a névtelenül kitöltött kérdőíveken keresztül. Az Eszterházy Károly Egyetem is elismeri az intézményt és ránk bízza hallgatóit. Idén nyáron bennünket jelöltek ki államvizsgahelyszínnek, úgyhogy a legelső itt végzett nevelők nálunk tették le sikeres vizsgáikat, de emellett folyamatosan fogadjuk a hallgatókat szakmai gyakorlatra is – részletezte az együttműködést Tóth Mónika.

Ám a visszajelzések nem pusztán a bölcsőde életében aktívan részt vevő szülőktől, hanem szakmai vonalon is érkeztek, az elmúlt hónapban ugyanis hatósági szervek végeztek ellenőrzést. Tóth Mónika örömét fejezte ki a szakmai munkára kapott dicséret kapcsán, és amiért külön kiemelték, ritkán találkoznak olyan önkormányzattal, amely ennyire szívén viseli a legkisebb állampolgárok sorsát.

– Jó látni, hogy egyre inkább bekerül a közvélekedésbe a kora gyermekkori fejlesztés fontossága. Hiszen itt és ekkor kell a megfelelő alapokat letenni, mert ha nem tesszük, akkor nem tudnak később ráépíteni sem az óvodában sem pedig az iskolában – hangsúlyozta nézetüket, amit a kollégák folyamatos önfejlesztése is alátámaszt.

– A kisgyermeknevelőink is nyitottak arra, hogy tanuljanak. A pedagógusi életpályamodell 2016-tól került bevezetésre, és ehhez mi is igazodunk, tizenkét kisgyermeknevelőnkből már hat diplomás. Igyekszünk minél színvonalasabban ellátni a gyerekeket, így teljes mértékben támogatom a továbbtanulásban a kollégákat. Tavaly például a szakácsunk diétás séf végzettséget szerzett.
Minden bizonnyal ez utóbbi is szerepet játszott abban, hogy novemberben a Jászsági Kábítószerügyi Egyeztető Fórum és a Jászberényi Ifjúsági Önkormányzat szervezte Ifjúsági sport – és egészségnapi rendezvényen reform ételekkel szerepelt az intézmény. A programhoz kapcsolódva a legkisebbek a Szivárvány Tagóvoda óvodásait és a Szent István Körúti intézmény tanulóit várták vendégségbe egészséges ételek kóstolására és a program témájához kapcsolódó foglalkozásokra.

A bölcsődében az étkeztetés kiemelt fontosságú. Ez az elhivatottság ezen a napon is megmutatkozott, ahol tartósítószer – és cukormentes gyümölcslé-sűrítményt, sütőtökgolyót, sárgarépa lepényt, illetve cukkinikrémes-kenyeret is ízlelhettek a résztvevők. Nem pusztán a nagy sikert aratott ételek fogytak el percek alatt, de a finomságok elkészítését segítő recepttúrák is.

– Olyan ételeket készítettünk, melyekből a gyerekek minden nap fogyasztanak, például saját készítésű húskrémes-kenyeret – kerülve a konzerv termékeket –, de rakott zöldségeket, sütőtökfőzeléket és almás fasírozottat is kínáltunk. Az ételkóstolást évről-évre izgatottan várják a szülők és a pedagógusok egyaránt. Ezen felül a bölcsőde orvosa, Dr. Pető Katalin tartott előadást. Nagyon hasznos információkkal gazdagodtak a jelenlévők többek között a lázcsillapításról, a helyes orrfújásról, a beteg gyermek ápolásáról.

Tóth Mónika szerint a gyermekek nagyon könnyen hozzászoktathatók a reformétkezéshez és így, hogy saját konyhán készítik el az ételeket, még szerencsésebbnek mondhatják magukat. Ez a lehetőségük az új helyen is megmarad.

A jövő programjaira vonatkozó kérdésünkre választ adva elmondta, hogy idén már harmadik alkalommal szerveztek jótékonysági rendezvényt, amit – megfelelő támogatottság mellett –, 2019 tavaszán is szeretnének lebonyolítani.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?