Átadták a megújult utat

December 5-én, szerdán ünnepség keretében felavattuk a Hatvan-Szolnok összekötő út felújított 2,2 kilométeres Jászberény belterületi szakaszát. A ceremóniára délután egy órakor a Szentháromság téren került sor, majd a rövid időre lezárt úton az avató nemzetiszín szalagot közösen vágták át a fejlesztésben közreműködők.

A 32-es út 2,2 kilométeres Jászberény belterületi szakaszának teljes körű felújítása során a kivitelező Strabel konzorcium a kopóréteg profilmarásáról, a kiegyenlítő aszfaltréteg és az új kopóréteg terítéséről, új tartós burkolati jelek gépi és kézi felfestéséről, valamint új KRESZ táblák elhelyezéséről gondoskodott. Kiemelt szegély 1118 méteren épült, 2722 méteren mart aszfaltból teherbíró padka, továbbá négy pár buszmegálló készült. Az útátadó alkalmából megtartott ünnepségen a Jászberényi Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Középiskola tanulói adventi műsorral járultak hozzá a programhoz.

Az út felújítását akár karácsonyi ajándékként is értelmezhetik a jászberényiek. A beruházás Magyarország kormánya által biztosított forrásból a Területi Operatív Program keretében valósult meg. A kormány képviseletében Tóth Pétert, az innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős helyettes államtitkárát és Pócs Jánost, a Jászság országgyűlési képviselőjét köszönthettük a pódiumon. A megyét Piroska Miklós, a Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke képviselte. Dr. Gócza Tamás, a járási hivatal hivatalvezető helyettese a járási és a kormányhivatal képviseletében tette tiszteletét az ünnepségen. A beruházó részéről Váncsa Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója jelent meg. A kivitelezőt Vidó Zoltán, a STRABEL konzorcium műszaki vezetője képviselte.

Házigazdaként a város közössége és a képviselő-testület nevében Szabó Tamás polgármester köszöntötte a vendégeket, mondott köszönetet a fejlesztésért, melynek ez alkalommal néhány mondatban hangot adott: Valóban karácsonyi ajándékként értékelhetjük a felújított útszakaszt, hiszen annak rekonstrukciója már sok év óta a jászberényiek kívánsága volt. A jövőre nézve azt kívánjuk, hogy ez az út szolgálja azt a korosztályt is, akik az előbb látott adventi műsorban felléptek, és gépjárművezetőként talán csak tíz-húsz év múlva kezdenek el járni ezen az úton. Remény szerint tavasszal elkezdődik a 32-es felújítása a fényszarui körforgalomig, és ezt követően talán teljesül mindannyiunk legnagyobb infrastruktúrát érintő vágya, az elkerülő befejező szakaszának megépítése. A polgármester köszönetet mondott a források elosztásánál és a feladatok felmérése kapcsán közreműködő döntéshozóknak. Megköszönte a menedzsment munkáját a Magyar Közút Nonprofit Zrt-ben, illetve a kivitelezőnek azt a munkát, amiben a minőségi elvárásra vonatkozó kéréseinket megfogalmaztuk. Végezetül balesetmentes közlekedést kívánt a használóknak.

A fent nevezett döntéshozók egyike Piroska Miklós, aki kettős minőségben is jelen lehetett az ünnepségen, egyrészről, mint a közgyűlés elnöke, másrészről, mint jászberényi polgár. Ennek jegyében fogalmazta meg gondolatait a következőkben: – Az átadó öröm számomra, mert minden nap járok ezen az útszakaszon, és öröm, mert mutatja azt a törekvést, amelyet a kormányzat az elmúlt években ennek céljából megtett és elért. Soha nem látott infrastruktúrafejlesztéseknek lehetünk napjainkban tanúi. A lobbizáshoz azonban teljesítményeket kell letenni az asztalra. Szabó Tamásnak és Pócs Jánosnak elvitathatatlan érdemeik vannak, hogy ez a fejlesztés megvalósulhatott. Az elnök megerősítette, hogy a 32-es kapcsán a tervezési feladatok és az egyeztetési munkálatok zajlanak, a felújítás jövő őszre megtörténhet.

Az útszakasz műszaki paramétereit Vántsa Zoltán ismertette a következőkben. Elöljáróban felhívta a  figyelmet a pódium köré díszletként állított karácsonyfára, amelyeken minden díszcsomag egy-egy idei útátadásnak a jelképe. A berényi útszakaszon megelőzőleg 1974-ben történt beavatkozás. A burkolatszélesség általában kilenc méter. A felújítás során négy centimétert martak le a régi burkolatból, és négy centiméter, lokálisan hét centiméter kötőréteg és négy centiméter kopóréteg került a helyére. A padkaépítés martaszfaltból történt, amelynek teherbírása időtálló. A felújított Zagyvahíd új betonvédelmet kapott, illetve a vasbetonszerkezetet kijavították. Kicserélték a forgalomtechnikai eszközöket, és tartós útburkolati jelek kerültek ki. Négy pár buszmegálló épült a szakaszon. A rekonstrukció 70 nap alatt közel 170 millió forintból valósult meg a STABEL konzorcium jóvoltából. Az idén TOP forrásból 63 kilométer újult, és folytatásként további 69 kilométer út újul meg a megyében. A Magyar Falu programban további kilométereket rekonstruálnak a térségben. Pócs János a polgármester elkerülőre és a 32-re vonatkozó üzenetére reagálva kifejtette, hogy remény szerint mihamarabb megvalósulnak a tervek. A mai napon a jászfényszarui útátadóval együtt mintegy 500 millió forintos fejlesztés került átadásra. Az elmúlt időszakban a városban átadott sok beruházás a társadalom egy-egy szegmensét érinti, ám az utat mindenki használja. Az úthálózat fejlesztése elengedhetetlenül fontos, minden embert érint. Nehéz minden ilyen irányú kérést teljesíteni, ezért hálával tartozunk a Jászság fővárosának fejlesztéséért.

A kormány részéről Tóth Péter avatta fel az utat. Beszédében hangsúlyozta, valamennyi előtte szóló nagyon sokat tett azért, hogy ez a beruházás megvalósulhasson. Az országos közúthálózat műszaki állapota alapvetően befolyásolja a térségek versenyképességét és a helyiek életminőségét. Egy jó út nem csak gyorsabb, de biztonságosabb is a rossz állapotútól. A felújítások csökkentik az utak üzemeltetési költségeit, tehát az elvégzett munka jelentős megtakarítással jár. Ezért a kormány komoly erőfeszítéséket tesz. 2016-ban a Magyar Közúttal 400 milliárd forintos ötéves szerződést kötött annak érdekében, hogy az utaknak nem csak a felújítása, de a fenntartása is történjen meg a korábbiaknál jóval magasabb színvonalon. Elindult a komplex útfelújítási program, amelynek első ütemében 69 milliárd forintból már megújult sok út, 2018-ban pedig a program folytatásaként hazai forrásból – illetve ennek kiegészítéseként uniós TOP forrásból –, több mint 160 milliárd forintnyi összegben kezdődtek el útfelújítások közel 1200 kilométeren. Ebből 950 kilométer már befejeződött. A Magyar Falu program keretében további kilométerek újulnak majd meg a megyében és a Jászságban.

A továbbiakban a készre jelentés és az átvétel pillanatainak lehettünk tanúi Vidó Zoltán és Vántsa Zoltán között. A karácsonyfára ez alkalommal felkerült a jászberényi útszakaszt jelképező nemzetiszín szalag a „megyei út karácsonyfáinak” egyikére. A történelmi egyházak képviseletében Szántó József főplébános szentelte fel és áldotta meg az utat, amely mozzanathoz az út liturgikus
értelmezéséhez fűzött prédikációt és imát fűzött. Az avatást jelző nemzetiszín szalagot a ceremónia szereplői közösen metszették el az ünnepség záró momentumában.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?