Kreativitás környezettudatosan

Kerek Éva hat éve alapította Gombooc névre keresztelt márkáját, azóta több ezren követik a közösségi oldalon. Kézműves alkotásaival azonban nem csak az emberek, de a bolygó mindennapjait is szeretné megkönnyíteni. A varrásról, környezettudatos szemléletéről és kézműves termékeiről kérdeztük őt.

Mindig is vonzotta a kézművesség? Mikor vált élete fontos részévé a varrás?

Igen, mindig, de ez a szüleimtől is jöhetett. Apukám sok mindent megbütykölt, még ágyat is készített nekünk fából, anyukám pedig a sütésben remekel, de régen horgolt, díszpárnákat hímzett, úgyhogy öröklődött. Mikor az esküvőnk volt, szerettünk volna ajándékot adni a vendégeknek, megköszönni a részvételüket, de hát a gyerekeknek nem lehetett kerámia hűtőmágnest adni. Megkérdeztem őket, mi a kedvenc állatuk, majd filcből elkészítettem nekik ujjbábnak. Rettenetesen boldogok voltak, aztán én is, amikor megszaporodtak a barátnői kérések, most pedig már, hát, itt tartunk.

Az interneten Gombooc néven fut az alkotói oldala. Honnan ered az ötlet?

Ugye Kerek a családnevem és a gimnáziumban ennek apropójából kaptam a Gombóc becenevet, ami végig is kísért, olyannyira, hogy a főiskolán volt, akinek így mutatkoztam be.  Van olyan barátnőm, aki még mindig így hív, sőt, a férjemmel is így jöttünk össze, a becenévvel viccelődve, mivel Gombócnak hívták a kutyájukat.

Számtalan alkotásából válogathatnak az érdeklődők, a báboktól kezdve a különféle babaholmikig. Melyek azok a termékek, amelyekre folyton nagy a kereslet?

A zöldség-gyümölcs zsákok, amik most újdonságnak számítanak – ezeket egyébként tüll helyett régi függönyből és textilből varrom -, illetve az arclemosó korongok. Szinte minden nap keresnek meg, hogy szeretnének ilyeneket vásárolni. A zsákokat főleg azért keresik, mert a mostani formában letéphető kis műanyag zacskókat betiltják, így szükség van az alternatívára. A varrt zsákokkal több száz műanyag zacskót válthatunk ki. Ehhez kapcsolódva készítek kenyeres zsákokat minta nélküli anyagból, amiket ki lehet dekorálni a gyerekekkel közösen is textilfilccel vagy nyomdával, bevonva őket a hulladékmentes szemléletbe. Ujjbábokat is sokat keresnek, sőt, most már komplett meséket is csinálok. A három kismalac és a farkast elkészítettem csomagban, melynek része maga a kinyomtatott mese, kis kivágható házikók, és ezek mellé vannak a bábok, amikkel lehet játszani. De különleges kéréseknek is eleget teszek. Szinte minden termékem úgy lett, hogy valaki egyszer már kérte.

Azt azért hozzá kell tenni, hogy külön szekciója van a hulladékmentes termékeknek, melybe például a már említett arclemosó korong és textilzsák is beletartozik.

Igen, igazából a pelenkázó alátéttel indult az egész, melynek létezik eldobható formája is, ám azt feleslegesnek éreztük, így varrtam olyat, ami nem csak, hogy fele akkora helyet foglal el, de többször is alkalmazható. Aztán feltettem az oldalamra és elkapkodták, most a harmincadikat varrom. A környezettudatosság jegyében a maradék anyagokat sem dobom ki, innen jött az arctisztító korong ötlete, amiből szintén sok landol a szemétben egyszeri használat után. A hétköznapi életünkre is áttért ez a dolog. Jött a mosható pelenka – ebből vittem be a védőnőkhöz is, el lehet kérni, hogy milyen –, hiszen 500 év mire egy eldobható lebomlik. Szépen lassan megnéztük, hogy miből keletkezik még sok szemét a családunkban. Ma már fafogkefénk van, megpróbálunk minél kevesebb csomagolóanyagot hazahozni, tehát nem fogadjuk el a nylonzacskókat sehol, de lecseréltük a mosószereket is. Mosogatószivacs helyett luffa szivaccsal tisztítjuk az edényeket és persze, amilyen termékem megtalálható az oldalon, azt otthon is mindennap használjuk.

Hogyan szakít időt két kisgyermek mellett a vállalkozásra? Mikor van ideje varrni?

Nagyrészt éjszakai műszakban. Este fél 9 körül már alszanak, akkor leülök, és ahogy jólesik éjfélig, fél 1-ig, hajnali 2-ig, mikor hogy. Persze nehéz, hiszen másnap, vagy ugye aznap ugyanúgy fel kell kelni és csinálni a hétköznapi dolgokat, de engem ez feltölt, kikapcsol.

Próbálja a gyerekeket ebben a környezettudatos szemléletben nevelni?

Igen, abszolút. A megszületésüktől fogva lényeges, hogy minél kevesebb műanyag vegye őket körül, amiből csak tudunk fát, textilt választunk. Nagyon sok ruhánk van használtan és mi is adjuk tovább. Ne miattunk gyártsanak le egy új terméket. Ez egyébként a kreatívkodás terén is bennem volt, hogy elsősorban olyan anyagból alkossak valamit, ami otthon van, megnézni, hogy mit lehet a meglévőkből vagy maradékból kihozni. Alapítványoknak is szoktunk adni ruhákat vagy a családsegítőbe viszem be újabban. Visszaköszön ez már a fiamban is, ami nagyon jó érzés. A múltkor kinőtt egy nadrágot és ideadta nekem, hogy vigyük be a családsegítőbe, pedig csak öt éves.

Hol találkozhatnak személyesen a termékeivel az érdeklődők?

Rendszeres résztvevője vagyok a vásároknak, bár mostanában a gyerekek miatt kevésbé volt lehetőségem a kijutásra. Voltam csángón, világtalálkozón is kétszer, vagy Szarvason, a Szilvanapon. Legközelebb igazából nyáron készülök, de az interneten mindig megtalálható vagyok, ha valaki hulladékmentes szellemben szeretne készülni az ünnepekre.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?