Hamupipőke viszonya a pilótával

November tizenegyedikén, vasárnap este a bérletes sorozat újabb epizódjaként Molnár Ferenc Az üvegcipő című romantikus vígjátékát tűzte műsorra a Lehel Film-Színház, amelyet a Körúti Színház előadásában élvezett a közönség.

Molnár Ferenc önéletrajzi ihletésű műve a szerelem útvesztőjén kanyarogva kacagtatva gondolkodtatja el a nézőt a szív dolgairól. A múlt század józsefvárosi kispolgári létébe enged bepillantást nyerni a darab, ahol az anyagi nehézségek ellenpontozásaként az élet mérlegére dobott szívek súlya teremti meg az egyensúlyt.

Szabó Irma (Mérai Katalin), az egyszerű lelkű, bolondos szellemű ifjú cselédlány, menthetetlenül belehabarodott a mogorva háziúrba, Sipos Lajosba (Kautzky Armand). A korosodó műbútorasztalos azonban figyelmen kívül hagyja Irma csacska rajongását, sokkal inkább vonzódik szállásadójához, Adélhoz (Karaivanov Lilla), aki mellesleg már tíz éve a szeretője. A negyvenes éveit taposó Adél azonban kölcsönös szerelembe esik a tőle másfél évtizeddel ifjabb ékszerészbe, Császár úrba (Oroszi Tamás). A helyzetet bonyolítja, hogy Adél a tisztességes asszony címére vágyakozva elveteti magát Sipossal. A lakodalom napján nemcsak az ég szakad le, de a bánatában becsiccsentett Irma szájából is záporoznak az igazság szavai. A tomboló viharhoz hasonlatosan villámként hasít bele a felismerés az újdonsült férjbe, hogy az ara megcsalja, ő maga pedig szerelmes a bolondos cselédlányba, aki folyton pilótaként titulálja a nem annyira ifjú férjet. Bár Irma álmaiban együtt zuhannak a mélybe szerelmével, a történet csak a cselédlány számára jelent mélyrepülést. A tiszta lelkű, becsületes, ám mindig mindenki által bántott Irmát belelökik a bűnbe; kokottnak szegődik. A darab persze nem érhet így véget, hiszen vígjátékról van szó. Végül a sorscsapások ellenére a kitartó szerelem győzedelmeskedik. Irma és Sipos elnyerik egymás szívét, a pilóta a boldogság szárnyán magasba emeli az ő Hamupipőkéjét.

A dráma és a humor között jó érzékkel egyensúlyozó történet, a remek színészi játék, az érdekes megoldással alkalmazott díszletmozgatás méltán érdemelte ki a vastapsot a telt házas színház közönségétől.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?