A magyar nyelv napja

Örkény István Kossuth-díjas író, az egyperces novellák atyja, drámaíró, gyógyszerész. Így él bennünk a 20. század egyik legnagyobb irodalmi alakja, akire november 15-én a magyar nyelv napja alkalmából emlékeztünk a Városi Könyvtárban.

Ismét népes közönség ülte körül az asztalokat csütörtök este, Utasi Hajnalka írónő és Lóczy Péter a Berényi Színjátékos Társaság tagjának közös előadásán. Miután egy-egy bögre teával mindenki elhelyezkedett székében Sas Henrietta, a könyvtár munkatársa köszöntötte a közönséget.

Az este alatt Örkény István tollából tárult elénk életútja, melyet kivételes humorral élt meg. „Örkény István már 39 éve hiányzik közülünk, mégis, azóta is jelen van. De mi él tovább és hogyan? Az írás.” – ezekkel a szavakkal emlékezett Utasi Hajnalka az íróra, aki újraértelmezte a komoly és a komolytalanság viszonyát, megteremtette a magyar groteszk prózát.

„Hiába tudtam, hogy író akarok lenni, apám patikus volt, és ahhoz ragaszkodott, hogy én is az legyek. És még ez se volt neki elég! Arra vágyott, hogy több legyek nála, és amikor patikus lettem, még egyszer egyetemre küldött, hogy vegyészmérnök is legyek. Újra várhattam négy és fél évig, amíg szívvel-lélekkel az írásnak szentelhettem magam.” – Lóczy Péter tolmácsolásában hallhattuk, hogyan élte meg az akkora már két diplomás Örkény a pályaválasztását.

Nemcsak édesapja szánt neki más hivatást. Hetedikben megbukott irodalomból, majd később verseit olvasva Szabó Lőrinc javasolta neki, hogy ne írjon többet. Verset nem is írt, de a prózákat, novellákat ontotta magából, és életének fontosabb állomásait is papírra vetette. A háború volt az egyik legmeghatározóbb élménye. A jómódú zsidó fiatalt a barakkban töltött idő, a napi 600 gramm étel, a kemény munka, a bajtársiasság megélése tette igazán emberré.

Szabadulása után az 1956-os forradalomban való részvételéért némaságra ítélték, betiltott író lett. Ez idő alatt az Egyesült Gyógyszertárban dolgozott és az írást csak a négy fal között folytatta. A politikai viszonyok változásával évekkel később már telt ház előtt játszott drámákat írt és számos díjjal elismerték.

Három felesége volt. Első házassága, a mindent elsöprő nagy szerelme Gönczi Flórával 1937-től mindössze négy évig tartott. Másodikként F. Nagy Angéla szakácskönyvírót vette el, aki jegyességét bontotta fel Örkény miatt. Több mint tíz év után tőle is elvált és 1965-ben házasodott újra Radnóti Zsuzsával, aki ma is őrzi az író hagyatékát.

Örkény ismertetett életútjára az egyperces novellák tették fel a koronát, amelyek ma is aktuálisak, ma is szerethetőek és mosolyogtatóak. Utasi Hajnalka és Lóczy Péter közös előadásában hallottuk a Gondolatok egy pincében, a Fasírt, A színész halála és még sok más egypercest, ami élénken él emlékezetünkben. Örkény olyasmit adott a magyar nemzetnek, ami soha nem megy ki a divatból, méltán ünnepeltük idén őt a magyar nyelv napján!

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?