Pénteken szavazzunk táncosainkra!

A néptáncos szakma képviselői ismét gondoskodnak az év végi izgalmakról. November elején elkezdődött a Fölszállott a páva televíziós vetélkedősorozat legjobbjait megmérettető széria, aminek már az első elődöntőjében is szerepelt jászsági táncos. A felkészülési folyamatról, a kihívásokról, az esélyek latolgatásáról Szűcs Gábort, az együttes művészeti vezetőjét kérdeztük.

Balogh Károly a két hete lezajlott első elődöntőből sajnos nem jutott tovább.
Bízunk benne, hogy az együttes bemutatkozása aktívabb támogatásra számíthat a nézőktől. Karcsi nagyon szépen szerepelt, és nagy szakmai elismerés, hogy behívták a páva legjobbjai közé. Talán nem volt annyira szerencsés az első fordulóban színpadra állni, hiszen még nem épült be kellőképp a köztudatba a verseny léte, vagy mikéntje.

Azt tudjuk, hogy most a legjobbakat hívta versenyre a zsűri. A továbbjutás szempontjából miben más ez a megmérettetés?
Nagyon fontos különbség, hogy bár van a zsűrinek szabad kártyája, de ezúttal csakis a közönség dönt, a nézők szimpátiából fakadó szavazatai juttathatnak tovább. Ezért kérnénk a jász közönséget, hogy november 23-án, azaz most pénteken a 19.30-kor kezdődő elődöntőben álljanak a Jászság Népi Együttes mellé és voksaikkal támogassanak minket.

Hogyan tudunk segíteni?
Szavazni kizárólag az élő adás alatt a 20/30/70 4422-999 telefonszámra elküldött alapdíjas sms-ben, illetve a MédiaKlikk Plusz applikáción keresztül lehet. Egy telefonról húsz üzenetet lehet elküldeni a 23-as kódszámunk beírásával, valamint az applikáción is húsz szavazatot lehet leadni. A tisztelt közönség ne várja meg, hogy mikor kerül az együttes képernyőre, az adás elejétől kezdjék el küldeni a szavazatokat.

2012-ben egy szakmailag kiváló, érett, sok éve együtt dolgozó JNE-csapat hozta el a fődíjat. Milyen a most versenyző együttes összeállítása?
Azóta történt egy generációváltás. Öt táncos szerepel a hat évvel ezelőtti csapatból, a többieknek ez lesz az első pávás kihívása. Ők szintén erős, tehetséges társaságot alkotnak, akik méltóak az elődökhöz. Nem magam miatt kérem a támogatást, hiszen én már átéltem koreográfusként, felkészítőként a Fölszállott a páva nyújtotta élményeket. Azt szeretném, ha a mostani generáció is minél tovább élvezhetné a verseny izgalmát, együtt átélhessenek minél több táncos sikert a jász emberek büszkeségére.

Mivel készülnek, mit láthatunk az első fordulóban?
Számunkra nagyon kedves erdélyi falu – a Küküllő-menti Magyarszentbenedek –, táncaiból készült koreográfiát mutatunk be az elődöntőben. Mondhatnám, hogy hazai anyag, mivel az együttes már a nyolcvanas évektől generációkon átívelve foglalkozik ezzel a táncanyaggal. A Csángó Fesztiválokon, illetve erdélyi látogatásaink alkalmával rengeteget tanultunk a benedeki adatközlőktől, többek közt a februárban elhunyt Vincze Árpádtól. Előadásunkkal Árpi bácsi emléke előtt is szeretnénk tisztelegni.

Ez elég ütős kezdetnek ígérkezik. Gondolom már nem csak fejben álltak össze – továbbjutás esetére –, a következő etapok koreográfiái.
Nagyon bízunk a közönség támogatásában, így természetesen már dolgozunk a középdöntő és a finálé táncanyagain is. A második fordulóra egy mind viseletben, mind táncban látványos somogyi koreográfiával készülünk. Amennyiben sikerül a döntőig eljutnunk, úgy a Székelyföldre kalauzoljuk a nézőket, a Felcsíki medence táncait mutatjuk be a színpadon. Mindhárom műsor kicsit más szerkezetű, de a legfontosabb szempont, hogy a színpadi alkotásaink az autentikus, tiszta, magyar folklórban való elmélyülést mutatják be viseletben és táncanyagban is.

Az már kiderült, hogy melyik településekkel kell megküzdeni a színpadon a továbbjutásért?
Békéscsaba és Szentendre rajongótáborát kell legyőznünk, ami nem kis feladat, hiszen Békéscsaba lélekszáma megelőzi Jászberényét, Szentendrének pedig óriási ismertsége, vonzáskörzete van. Ezért kérünk mindenkit dupla erőbedobásra. A családok minden tagjának szavazata számít. Természetesen már az is hatalmas öröm, hogy meghívták az együttest ebbe a színvonalas műsorba a legjobbak közé, és a nagyvilág előtt a médián keresztül ismét be tud mutatkozni Jászberény és a Jászság, de ha már ott vagyunk, azért vannak céljaink, álmaink.

Mennyi pluszmunkát jelent a verseny?
Erről a táncosokat kellene kérdezni. A plusz próbák természetesen kellenek, de egyelőre nem éreztem, és nem érzem a társaságon, hogy ez probléma lenne. Mindazoknak, akik vállalták, nagy logisztikával sikerült beépíteni a szokásos próbák mellé az újakat, lavírozva a családi élet, a munka és a tanulás között.

A Jászság Népi Együttes életében mit jelent ez az újabb páva?
Azt szoktam mondani, hogy egy édes teher. Kiváló alkalom és lehetőség megmutatkozni a világ előtt, és egyben jó közösségi munka. Nyilvánvalóan van egy kis teher a táncosokon, hiszen ’12-ben megnyertük a döntőt. Ez most egy új csapat, új generáció a régi értékek képviseletével. Új helyzet abból a szempontból is, hogy nem a szakma, hanem a közönség kezében van a döntés. Olyan, mint egy nagy lutri. Reméljük, megmozdul értünk a Jászság, és a híres jász összefogás minél tovább röppent minket a döntők döntőjében!

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?