Ötvenéves a Gastro

A Jászberényi Szent Erzsébet Kórház november 17-én tartotta hagyományos Erzsébet-napi Tudományos Konferenciáját az Aranysas Rendezvényházban, ahol sor került az életműdíjak átadására is.

A megjelenteket dr. Krasznay Péter, a Tudományos Bizottság elnöke köszöntötte, ám mielőtt a szakmai előadássorozat kezdetét vette volna, dr. Sinkó-Káli Róbert kórházigazgató az intézmény életműdíjait nyújtotta át az arra érdemesek számára. „Sajnos nem a fiatalokat van szerencsénk elismerni, hanem azokat, akik már évtizedek óta hátukon viselik a terheket.” – fejezte ki beszédében csalódottságát az egészségügyben is tapasztalható munkaerőhiány miatt, majd hozzátette, épp ennek okán kell a lehető leginkább megbecsülni a már hosszú ideje áldozatos megbízatást végző foglalkoztatottakat. Az elismeréseket idén dr. Donkó Margit radiológus, valamint Nagy Tiborné főnővér vehették át több mint harminc éve hűséggel, odaadással, példamutató szakértelemmel végzett munkájukért.

A kitüntetettek előtti tisztelgés után a Jászberényben ötven éve alakult gastroenterologiai ellátás történelméről, kutatási sikereiről és jövőjéről hallhattunk prezentációt dr. Gáll János, az osztály vezetőjének előadásában. Statisztikai adatok helyett az itt dolgozó orvosok törekvései mentén ismerhettük meg az országosan elsők között létrejött endoszkópos tevékenység főbb állomásait.

A vetített képeken keresztül a középkorban alkalmazott, leginkább kínzóeszközre hajazó műszerektől eljutottunk a mai modern, természetes testnyílásokon át, sebészeti beavatkozás nélkül is használható orvosi felszerelésig. Azonban a gastroenterologia tudománya – vagy, ahogy csak szakmai berkekben mondják, gastro – a kórházak falain túl, történelmileg jelentős kutatásokban is nélkülözhetetlenné vált, hiszen az endoszkópos kamerák nélkül aligha tudtunk volna meg bármit is a híres 5300 éves jégemberről, Ötziről.

Jászberényben a szakrendelés 1966-os megalakulását követően 1968-ban, dr. Figus Illinyi Albert szervezésének köszönhetően jött létre a fekvőbeteg részleg. A neves radiológus első munkahelye volt a jászberényi kórház, melytől – bár sikerei messze túlnőttek a város határain – egészen haláláig képtelen volt megválni. Dr. Gáll János előadása végén kitért az állandó problémát jelentő létszámhiányra, melynek ennél a területnél legfőbb oka a hosszú, legalább kétezer vizsgálat elvégzését követelő, sikerélményekben nem túl gazdag tanulási folyamat. „Most, 2018-ban azt mondhatjuk, hogy az osztály lélegeztetőgépen van” – fejezte be ötven évet átölelő felszólalását, majd átadta a szót dr. Nagy Bélának, aki „Mit tud a gastroenterologus, amit a sebész nem” című bemutatójával fokozta a szakterület jelentőségét.

A továbbiakban Badari Tímea szülésznő a fiatalabb generáció képviseletében vezette be a jelenlévőket a szoptatás aranyórájának jelentéskörébe. Sok szempontból kiemelkedő a születést követő első pár óra mind a babának, mind pedig az édesanyának, hiszen kihat mentális, érzelmi és fizikai fejlődésükre, közös jövőjüket meghatározó kapcsolatuk minőségére.

Dr. Nagy Piroska aneszteziológus hamar száműzte az újszülöttekről elkapott, meghitt felvételek után feltörő jóérzéseket, ugyanakkor megerősítette az orvostudományba vetett hitet, ugyanis előadásában egy vasculitises, vagyis érgyulladásban szenvedő beteg felgyógyulását kísérhettük végig az intenzív osztály szakszerű közbenjárásának köszönhetően.

Az első tudományos szekciót dr. Besenyi Orsolya fül-orr-gégész tanulságos beszámolója zárta, aki a fej-nyak daganatok területéről hozott elrettentő, országunkat érintő adatokat. Ezek alapján a magyarok szájüreg és szájgarat higiéniája olyannyira kritikus, hogy elsők vagyunk a fej-nyak környéki tumorok okozta halálozásban. A főorvosnő szerint ennek legfőbb oka a dohányzás valamint a túlzott alkoholbevitel. Mindkét függőséget okozó termék rendszeres fogyasztása tizenötszörösére növeli a daganatok kialakulásának esélyét.

A kávészünetet követően került sor a tudományos program második szekciójára, melyben a fő témát az alap, szak és fekvőbeteg ellátás egymáshoz való viszonya szolgáltatta. A rendszerbetegségekről és gyógyításukról dr. Kovácsy Zsombor osztott meg részleteket referátumában, melynek kérdésköréről kerekasztal beszélgetés formájában folytatódott a diskurálás.

Szintén ezen a napon rendezte meg a Jászság Egészségéért Alapítvány a kórházzal karöltve V. Erzsébet Bálját, ahová svédasztalos vacsorával és ünnepi műsorral várták a vendégeket. A köszöntőket az Adománylevél hivatalos átadása követte. A 200.000 forint értékű támogatást a Darázs Keverő Kft nyújtotta át ezúttal a Gyermekosztály javára, melyet Dr. Badari Ágnes vezető főorvos vett át a részleg képviseletében.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?