Egy nap az egészségért

Elsősorban a fiatalokra fókuszált azoknak a több helyszínen tartott előadásoknak, interaktív programoknak, sportversenyeknek a sokasága, amit Ifjúsági sport- és egészségnap elnevezéssel szerveztek meg, november 9-én, pénteken.

A Jászsági Kábítószerügyi Egyeztető Fórum összefogott a Jászberényi Ifjúsági Önkormányzattal, és közös rendezéssel létrejött egy nagyszabású esemény, amely a testi- és lelki egészség jegyében zajlott. Több helyszínen, egy időben kezdődtek a programok, melyek az óvodásoktól a középiskolás diákokig kínáltak hasznos időtöltést és megszívlelendő információkat.

A Bercsényi úti sportcsarnokban a Jász Ifjúsági Bajnokság mérkőzései kezdődtek, a fiúknál futball, a lányoknál kézilabda spotágakban, ahol valamennyi, a régióban található iskola csapatokkal képviseltette magát a megmérettetéseken.

Ezt megelőzően, ugyanitt, a sport- és egészségnap rövid megnyitójára is sort kerítettek. A szervezők részéről Szatmári Antalné alpolgármester asszony – aki a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke is –, üdvözölte a résztvevőket. Külön köszönte a Jászberényi Tankerületi Központ segítségét, amiért a jászsági oktatási intézményeket is bevonhatták az eseményekbe. Elmondta, hogy ezen a napon is azt szeretnék elérni, hogy minden szenvedélybetegségtől minél messzebb kerüljenek a fiatalok.

A rendezvényt Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője nyitotta meg, aki egy fontos üzenetet tolmácsolt az ifjúságnak: soha ne próbálják ki a kábítószert. Szavait tanulságos mondattal zárta, az egészség nem minden, de a minden, semmi egészség nélkül. Bozóki Imre diákpolgármester köszöntőjében kortársait arra ösztönözte, tegyenek együtt a jövőjükért.

A sportcsarnok előterében állították fel a Szertelen-sziget elnevezésű rendezvény installációit, ahol a drogok mellett, az alkohol, valamint a dohányzás ellen is folyamatosan és szemléletesen kampányoltak az itt tevékenykedő aktivisták.

A lelátón egészséges ételeket lehetett fogyasztani, megkóstolni, zöldségekből készült krémekkel megkent szendvicsek, gyümölcsök várták az éhes diákokat.

A Városi Könyvtár kamaratermében dr. Pető Katalin ifjúsági orvos tartott előadást 7-8. osztályos tanulóknak Tudd, mit teszel címmel. A doktornő szólt arról, hogy a serdülőkor egy krízisállapot, komoly változáson esnek át ebben az életszakaszban lévők. Sokkal könnyebben fordulnak a kihívások felé, és ha nincs mellettük szerető közeg, ez deviáns irányt is vehet. Felhívta a figyelmet, mikor drogról beszélünk, ne feledkezzünk meg arról, hogy valójában drog az alkohol és a dohányzás is. Fontosnak tartja annak megerősítését, hogy a serdülők is felelősek az életükért.

A Jászsági Népmesepontban egészséggel kapcsolatos tematikájú foglalkozások várták az egymás után ideigyekvő óvodás csoportokat.

Az Ifjúsági Házban dj-pult, zenei effektek, látványos füst, diszkó fények fogadták az érkező középiskolás osztályokat, ahol Klobusitzky György egyedi interaktív előadást tartott, laza, kötetlen hangulatban, Vigyázz magadra! címmel. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem mestertanára, nyugalmazott adjunktusa közvetlenül, a kamaszok nyelvén olyan előadásban részesítette a fiatalokat, hogy az valóban emlékezetes marad számukra. Nemcsak a droghasználat súlyos következményeire hívta fel a figyelmet, hanem a túlzott alkoholfogyasztásra, a diszkóbalesetekkel kapcsolatos veszélyekre, de még a közösségi portálok felelősségteljes használatára is rámutatott. Az előadás sikere megkérdőjelezhetetlen volt, amely után a diákok elismerően nyilatkoztak.

A Központi Óvodában zárult a mozgalmas nap eseményeinek sora, ahol a szülőknek tartott előadást Zsiga Attila személyiségfejlesztési és életvezetési tréner arról, amikor anya és apa a legjobb barát, Az életet adó életadó címmel.

Az Ifjúsági sport- és egészségnap sikeres rendezvénynek bizonyult, így folytatását az elkövetkező évben is tervezik.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?