A természet indikátorai

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Méhész fórumra hívta össze a szakértőket november 10-én Jászberénybe, az Ifjúsági Házba. A tanácskozás témáját és okát az ez év nyarán bekövetkezett nagy méhpusztulás szolgáltatta.

Molnár György, a Jászsági Méhészegyesület elnöke vezette fel a fórum témáját, a napraforgó virágzásához köthető rejtélyes méhpusztulást. Köszöntőjében a méheket a természet indikátorainak nevezte, és kiemelte, nem pusztán a véletlen műve, hogy világszerte pusztulóban vannak az állományok. A valódi ok egyelőre ismeretlen, ám az mindennél biztosabb, hogy a méhek hiánya nem pusztán a méhészek problémája, hanem az emberiségé is, ugyanis a szárnyas rovarok eltűnése visszafordíthatatlan következményekkel jár mindannyiunk számára. „Sok mindent túléltek már a méhek, nem tudom, hogy minket sikerül-e túlélniük.” – fejezte be beszédét, majd átadta a szót Kiss Jánosnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun Szolnok megyei igazgatósága elnökhelyettesének, aki köszönetét fejezte ki a helyi egyesület erőfeszítéseiért, és a méz népszerűsítését célul kitűző színvonalas rendezvényekért.

Molnár Ferenc, Szolnok megyei méhészeti szaktanácsadó összefoglalójában a napraforgón kiteljesedő problémát tárta a megjelentek elé. Elmondása szerint a márciusi kemény hideg miatt több méhnemzedék is kimaradt, majd a gyenge akácvirágzást követően mindenki a napraforgóban bízott, ám az első táblák megnyílása után már érkeztek is a bejelentő telefonhívások, melyekből kiderült, az állomány fele odalett. A legtöbb bejelentést Szolnok megyéből rögzítették, pontosan 111-et. Mivel méhhullákat nem, vagy csak kis számban találtak, és konkrét információ nincs a birtokukban, fennáll a veszély, hogy jövőre megismétlődhet a katasztrófa.

Jordán László, a NÉBIH Növény – Talaj és Erdővédelmi elnökhelyettes hangsúlyozta, a cél közös, hiszen számukra legalább annyira lényeges megtalálni az esetleges növényvédő szerek okozta problémát, mint a káresemények elszenvedőinek. A megbékélés kulcsa az, hogy megtalálják az egyensúlyt a növénytermesztők és a méhészek érdekei között, melyek csak látszólag mondanak ellent egymásnak. „Van ilyen pont, mert sokan vannak, akik bár ugyanabban a környezetben élnek, nem károsultak. Meg kell találni, mi okozza a különbségeket.”

Előadásában pontos információkra is kitért, miszerint bejelentések terén az elmúlt tíz év átlaga 43 körüli volt, ám idén már 73 ilyen jellegű megkeresés érkezett a megyei hatósághoz, ebből napraforgóhoz 33 köthető. Biztosította a méhészeket, hogy a kivizsgálás során minden tényezőt megpróbálnak felmérni, állategészségügyi és növényvédelmi vonalon egyaránt. Prezentációja végén pontos eredmények hiányában a vizsgálódás folyamatáról osztott meg részleteket, és aggodalmát fejezte ki a magyarországi méhszakértők csekély száma miatt, melynek következményeképp jelenleg is kutatókat keresnek.

A továbbiakban Dr. Hegedűs Dénes, OMME elnökhelyettes, valamint Tóth Péter OMME elnökségi tag szakmai bemutatója következett, majd a Méhész fórum délutánig tartó konzultációval zárult, ahol lehetőség nyílt személyes tapasztalatok cseréjére, hasznos információk, tanácsok átadására.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?