Gépszemle – felkészülés a télre

Az időjárás ugyan mostanában nem azt mutatja, hogy közeledne a tél, de biztosan nem fog elmaradni. A JVV Nonprofit Zrt. Jásztelki úton található telephelyén gépszemlére sorakoztatták fel a hó és a jég ellen szükség esetén hadra fogható technikai eszközöket.

A helyszínen a hóeltakarító és síkosság-mentesítő járművek között, a JVV Nonprofit Zrt. Kommunális ágazatvezetője Tóth Endre tájékoztatta lapunkat.

Hogyan készültek fel azokra az esetekre mikor az időjárás téliesre fordul, fagy és havazni fog?
Jászberényben, a JVV Nonprofit Zrt. látja el a gyakorlati feladatát a síkosság-mentesítésnek és a hó eltakarításnak.
Ennek az a lényege, hogy november 15-től március 15-ig terjedő időszakban, illetve amennyiben ezt követően a körülmények indokolják, tovább is, a mi cégünk látja el a helyi utak ilyen jellegű karbantartását.

Hány géppel, milyen módon történik ez?
Mint mindig, idén is felkészítettük gépeinket és a hozzájuk kapcsolható eszközöket a lehetséges feladatokra. Négy nagyobb teherautó, hat kis traktor, két mtz szerelhető fel hótolólappal és sószóróval. Egy forgó rakodógép és egy homlokrakodó – ez utóbbi univerzális árokásó gép –, a külterületi utakat takarítja, illetve ha olyan mennyiségű hó esik, ezek a gépek végzik el a rakodást.

A már megjelölt időszakban hóügyeletet tartanak a cégnél. Mi az a riasztási állapot, amikor a gépeket el kell indítani?
Az Országos Meteorológiai Intézet jelentése alapján a csapadék megérkezését megelőző két órával elkezdődik a megelőző jellegű sózás, vagyis az alásózás, hogy a lehulló csapadék rögtön el is olvadjon. Ha pedig tartósan, nagyobb mennyiségű hó esik, akkor folyamatos a munkavégzés. A síkosságmentesítést akkor végezzük, ha az útfelület lefagy, eljegesedik, ekkor természetesen azonnal beavatkozunk: amint a jelentés megérkezik, elindulnak a gépek.

Milyen ütemezéssel, fontossági sorrendben végzik a munkát, ha szükséges?
Első ütemben a Közútkezelő útjaihoz csatlakozó főbb gyűjtőutakat takarítjuk meg, idetartoznak még a munkahelyek és a közintézmények megközelítését szolgáló fontosabb utak, valamint a főbb kereszteződésekben található gyalogátkelők. Második ütemben az egyéb, munkahelyekre vezető és közforgalmi utakat takarítjuk meg. Harmadik ütemben a maradék területeket, kisebb utcákat, külterületi utakat mentesítjük.

A lakosság örök kérdése, hogy kihez tartozik, kinek a feladata a járdákról a hó eltakarítása?
Az ingatlan tulajdonosának feladata az előtte lévő járdaszakasz hótól való mentesítése. Ahol a kerékpárút és a járda együtt halad, ott a lakosoké a járda rész takarítása, cégünk pedig a kerékpárút megtisztítását végzi. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy lehetőleg ne túrják át a kerékpárutak területére a havat, mert úgy az többszörös problémát jelent, ismételt takarítást a gépeknek. Kérem, hogy lehetőleg a zöld területekre próbálják a havat ellapátolni, elhelyezni.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?