Állatkerti kalandoZOO

Néhány napja, egy csodálatosan egyedi, tematikus, új játszótéren kalandozhatnak a gyerekek a Jászberényi Állat- és Növénykertben.

A korábbi játszópark eszközei az idők folyamán elavultak, korszerűtlené váltak, lecserélésüket sikeres pályázat segítette. A régi játszótér egy része megmaradt, másik részét pedig elbontották. A rendelkezésre álló térre egyedi játszóeszközöket álmodtak, kifejezetten az állatkert számára kialakítva azokat. Az Állatkerti kalandoZOO a kapolcsi Ilona Malom Műhely alkotóinak fantáziáját és keze munkáját dicséri.

Figyelembe vették a környezetet, az állat- és növénykert stílusát, a látogatók által legkedveltebb, a gyűjteményben található állatokat. Azoknak olyan fából faragott és festett figuráival találkozhatnak a játszóeszközökön és körülötte a gyerekek, melyeket előzőleg már megfigyelhettek a kifutókban.

Az új játszópark kiválóan alkalmas a kalandozásra, központi eleme egy termeszvár, melynek falai kívül-belül, hangyák módjára megmászhatóak és csúszdán csúszva is ki lehet jutni belőle. A különleges fészekhintába madárfiókákként többen is befészkelődhetnek. Ügyes makimajom módjára csúszhatnak végig a mókát kedvelő lurkók a drótkötélpályán. A homokozót egy tekintélyes méretű óriáskígyó öleli körbe, a sergőn kék nyílméreg békával lehet együtt forogni. Lovagolhatnak rugós hintán, halak hátán, melyek teljes valójukban az akváriumokban megnézhetők. Akik pedig elfáradtak a hancúrozásban, letelepedhetnek egy élethűen faragott óriásteknős, vagy sörényes hangyász hátára.

Fercsik Péter gyűjteményvezető elmondta, az önkormányzattal benyújtott sikeres pályázat jóvoltából több mint húszmillió forintot tudtak fordítani az új játszópark kialakítására. A felújítás tervezésekor ügyeltek arra, hogy a lehető legrövidebb időre szűkítsék az újjáépítés idejét. Így helyben, gyakorlatilag néhány hét alatt elkészült a játszótér, de ez nagyon gondos előkészítést igényelt, ami nyolc hónapon át zajlott. Amit lehetett, az alkotók megcsináltak a műhelyükben és itt a helyszínen az összeszerelést, felépítést rövid idő alatt elvégezték. Az új eszközök megfelelnek minden vonatkozó jogszabályi előírásnak és az állatkertbe látogató gyerekek között már most is nagy népszerűségnek örvendenek.

Demeter Gábor

A jászberényi Jászkürt Újság, a Jászapáti Hírmondó, valamint a BerényCafé újságírója.
Demeter Gábor

Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A jászberényi Jászkürt Újság, a Jászapáti Hírmondó, valamint a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?