Állatkerti kalandoZOO

Néhány napja, egy csodálatosan egyedi, tematikus, új játszótéren kalandozhatnak a gyerekek a Jászberényi Állat- és Növénykertben.

A korábbi játszópark eszközei az idők folyamán elavultak, korszerűtlené váltak, lecserélésüket sikeres pályázat segítette. A régi játszótér egy része megmaradt, másik részét pedig elbontották. A rendelkezésre álló térre egyedi játszóeszközöket álmodtak, kifejezetten az állatkert számára kialakítva azokat. Az Állatkerti kalandoZOO a kapolcsi Ilona Malom Műhely alkotóinak fantáziáját és keze munkáját dicséri.

Figyelembe vették a környezetet, az állat- és növénykert stílusát, a látogatók által legkedveltebb, a gyűjteményben található állatokat. Azoknak olyan fából faragott és festett figuráival találkozhatnak a játszóeszközökön és körülötte a gyerekek, melyeket előzőleg már megfigyelhettek a kifutókban.

Az új játszópark kiválóan alkalmas a kalandozásra, központi eleme egy termeszvár, melynek falai kívül-belül, hangyák módjára megmászhatóak és csúszdán csúszva is ki lehet jutni belőle. A különleges fészekhintába madárfiókákként többen is befészkelődhetnek. Ügyes makimajom módjára csúszhatnak végig a mókát kedvelő lurkók a drótkötélpályán. A homokozót egy tekintélyes méretű óriáskígyó öleli körbe, a sergőn kék nyílméreg békával lehet együtt forogni. Lovagolhatnak rugós hintán, halak hátán, melyek teljes valójukban az akváriumokban megnézhetők. Akik pedig elfáradtak a hancúrozásban, letelepedhetnek egy élethűen faragott óriásteknős, vagy sörényes hangyász hátára.

Fercsik Péter gyűjteményvezető elmondta, az önkormányzattal benyújtott sikeres pályázat jóvoltából több mint húszmillió forintot tudtak fordítani az új játszópark kialakítására. A felújítás tervezésekor ügyeltek arra, hogy a lehető legrövidebb időre szűkítsék az újjáépítés idejét. Így helyben, gyakorlatilag néhány hét alatt elkészült a játszótér, de ez nagyon gondos előkészítést igényelt, ami nyolc hónapon át zajlott. Amit lehetett, az alkotók megcsináltak a műhelyükben és itt a helyszínen az összeszerelést, felépítést rövid idő alatt elvégezték. Az új eszközök megfelelnek minden vonatkozó jogszabályi előírásnak és az állatkertbe látogató gyerekek között már most is nagy népszerűségnek örvendenek.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?