A hazaszeretet példája

November 4-én országszerte emlékezést tartottak az 1956-os forradalom elhunytainak tiszteletére. Városunkban ilyenkor a magyar áldozatok mellett megemlékezünk arról a névtelen szovjet katonáról is, aki életével fizetett a jászberényiekre kiadott tűzparancs megtagadásával.

Vasárnap délután ünneplő tömeg gyűlt össze a volt Huszárlaktanyánál található emléktáblánál, amely a laktanya egykori parancsnokának állít emléket. „Ez a szovjet tiszt 1956-ban az adott szavát betartotta és november 4-én hajnalban, katonáival nem támadta meg a várost” – ezekkel a gondolatokkal kezdte beszédét Besenyi Vendel helytörténeti kutató, majd a továbbiakban részletesen felidézte a katona tettét, és az 56-os forradalom helyi eseményeit.

A történelmi feljegyzések szerint a tiszt nem volt hajlandó azokra a jászberényi emberekre lőni, akiknek gyermekei együtt játszottak a szovjet tisztek gyermekeivel. Nemes és empatikus cselekedetéért november 4-én a helikopterrel érkező statáriális bíróság felelősségre vonta, majd a parancs megtagadásáért kivégezte.

A várost Jászárokszállás, Nagykáta és Szolnok felől támadták meg a szovjet csapatok.

A főtéren tűzharc keletkezett, melynek áldozatául esett több főtéri épület, köztük a legjelentősebb, a Főtemplom barokk tornya. Ezután a kiegészítő parancsnokság és a laktanya sem maradt büntetlenül. Az ott állomásozó katonákat szétkergették, a pénztárat kirabolták, elvitték a fegyvereket, valamint a raktárakban lévő lőszereket. A pusztítás és a rablás közel kétmillió forintos kárt eredményezett, és, ami megfizethetetlen veszteség, az a harcokban elesett hat magyar és három szovjet élete.

Mindennek dacára a szovjet parancsok hős és mártír Jászberényben. A katona adatait 2031-ig titkosította Oroszország, így csak azt követően kutatható fel a neve, de addig is névtelen hősként emlékezünk rá. Besenyi Vendel azzal zárta az emlékezését, hogy ugyan a gyász szövi át ezt a napot, mégis dicső nap is egyben, mivel Jászberény akkor megmutatta a hazaszeretet ragyogó példáját.

Az ünnepi beszédet követően a Jászberény Városi Önkormányzat képviseletében Szatmár Antalné és Hajnal-Nagy Gábor alpolgármesterek helyezték el az emlékezés virágait. Koszorúzott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Jászberényi Járási Hivatala, az 56-os Nemzetőrség Országos Parancsnoksága, a Fidesz Jászberényi Szervezete, az 56-os Vitézi Lovagrend, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, és a Politikai Foglyok Országos Szövetsége.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?