Emlékezés a szabadság napján

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója tiszteletére ünnepi megemlékezést tartott Jászapáti Város Önkormányzata október 23-án, a szabadság napján.

Az emlékezés sora a Kisboldog­asszony katolikus templomban kezdődött, ahol Kladiva Imre apátplébános celebrálta a szentmisét a forradalom áldozatainak lelki üdvéért. Beszédében az 56-os eseményeknek a katolikus egyház szempontjából fontos mozzanatait, emlékeit idézte fel, Mindszenty József bíboros-hercegprímás alakját, aki az ateista kommunizmussal való szembenállás jelképévé vált. Említést tett XII. Piusz pápa cselekedeteiről, aki erkölcsi tekintélyével mindjárt a magyar forradalom mellé állt, és a szenvedő nép sorsára próbálta felhívni a világ figyelmét.

A megemlékezés a Városi Könyvtár előtt, az áldozatok emléktáblájánál folytatódott, ahol a forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek, akik életüket adták a magyar szabadságért vívott küzdelemben. A könyvtár udvarát betöltötte a koszorúzásra érkezők sokasága. Az akkori októberi eseményeket felidéző ünnepi beszéd Bukor Irén, a Könyvtár és Művelődési Központ igazgatója előadásában hangzott el. 1956 októberének lelkeket felszabadító igazsága egy milliók szívében régóta ott rejtőzködő közös felismerésből született meg. A magyarok vissza akarták kapni emberi méltóságukat, kezükbe akarták venni saját sorsuk irányítását, a jövőjük feletti döntés szabadságát. Az örömkönnyek után jöttek a vércseppek, de a szabadságszerető nép példája még a romok alól is azt üzente a világnak: van remény! – emlékeztetett az igazgatóasszony.

A város vezetése, valamennyi intézménye, civil szervezetei mellett a körzet országgyűlési képviselője, valamint a testvértelepülések delegációi, és a megyei közgyűlés képviselői is koszorúkkal fejezték ki tiszteletüket az 56-os hősök előtt.

A városi megemlékezés emlékműsorának helyszíne a Pájer Antal Művelődési Házban volt, ahol Farkas Ferenc polgármester ünnepi gondolatait osztotta meg a hallgatósággal.
Október 23-át, hazánk szabadságvágyának ünnepének nevezte. A szabadság az, amiért a legkilátástalanabb helyzetben is vállalni kell a küzdelmet. A hatalom hazugságát pedig a legvéresebb megtorlás sem emelheti az igazság helyére. Egy másik, független Magyarországba vetett hit szült eredményeket hatvankét évvel ezelőtt, ebből fakad az ünnep ereje, hogy általa előcsalogassuk a múltunkban szunnyadó erőt – hangoztatta a városvezető.

A város testvértelepülései közül többen, már sok éve emlékeznek együtt a magyarokkal nemzeti ünnepeinken. Łańcut, Temerin és Marossárpatak települések képviselői pár szót szóltak a Jászapáti lakosokhoz, a magyar nemzet számára fájdalmas esemény évfordulóján. Az 56-os forradalom a magyar nép reakciója volt az elnyomásra, ami a II. világháború után következett a szovjet rezsim részéről. A nemzet szabadságvágya mellett önbecsülését is felszínre hozta, ami kellett ahhoz, hogy szembeszálljon a világ egyik legerősebb hatalmával. Az önbecsülésre, amire ma is szükségünk van – minő paradoxon –, hogy megőrizzük szabadságunkat az Európai Unióban. Közös múltunk hasonló jelent szült, melyért elődeinknek mindannyian hálával adózunk. Erőt meríthetünk a hősök tapasztalataiból a jóért való küzdelemhez, hogy utódaink boldogabb életet élhessenek.

A beszédeket emlékműsor követte a Széchenyi István Katolikus Középiskola és Kollégium tanulóinak megindító és mozgalmas előadásában, amelyben a forradalom és az azt követő időszak epizódjainak felidézését követhette figyelemmel az ünneplő közönség. Az egy órás rendhagyó műsor megerősítette a nézőkben, hogy nemcsak a szabadság napján, október 23-án kell az 56-os forradalom hőseire emlékezni, hanem a mindennapokban is hálával tartozunk áldozatukért és szenvedéseikért.

A közös emlékezés záró eseménye a Széchenyi István Katolikus Középiskola Szakképző Intézménye falán elhelyezett Tajti Margitnak emléket állító táblánál zajlott. Az akkor 16 éves diáklány a fővárosban tanult és vétlen szemlélőként a Kossuth téren vesztette életét, október 25-én. Az 56-os intézet a jászapáti lány nevét a forradalom ártatlan, civil áldozatai között jegyzi. Visszatekintő beszédében személyét másodunokatestvére, Gőzné Rusvai Júlia idézte meg, emlékezve egyben a forradalom minden civil áldozatára. Tajti Margit emléktáblájánál a város elöljárói, intézmények és civil szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat.

A szabadság napján egymást követő eseményekkel sikerült felidézni a forradalom és szabadságharc eseményeit, és azt az érzést, hogy az 1956-os évszám örökre beíródott nemzetünk történelmébe.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?