A pokróc története

Október 7-én, délután az Idősek Világnapja alkalmából ünnepi ebéddel és kulturális műsorral köszöntötték Jászapáti város szépkorú lakóit a Pájer Antal Művelődési házban.

A rendezvényteremben díszesen megterített asztalokat körbeülő, ünneplőbe öltözött megjelenteket cserepes virággal és köszöntő szavakkal ellátott üdvözlőkártyákkal lepte meg a város önkormányzata és Pócs János országgyűlési képviselő, aki egyéb elfoglaltságai miatt nem lehetett jelen a színvonalas rendezvényen.

Az ünnepélyt Farkas Ferenc polgármester nyitotta meg egy megindító történettel, melyben egy alig hat esztendős kisfiú mutat példát emberségből szüleinek. Az ismert népmese szerint a fösvény fiatalember és felesége megelégelték öreg apjuk jelenlétét, ezért vettek két pokrócot, hogy legyen mivel aludnia, miután útnak eresztik.

Mikor elérkezett az idő, egyik sem tudta rávenni magát, hogy kitegyék a nagyapát a házból, ezért megkérték fiukat, tegye meg helyettük, amíg ők dolgoznak. Úgy is tett a gyerek, ám csak az egyik pokrócot adta oda az öregnek. Mikor szülei megkérdezték, miért nem fogadott szót, a fiú csak annyit válaszolt: – Tudja, miért nem tettem, édesapám? Eszembe jutott, hogy mikor maguk is úgy megöregszenek, mint ahogy ő, utat kell adjak maguknak, akkor nékem ne kelljen pokrócot venni. Evvel a pokróccal majd maga is elmehet. Az ember és az asszony elszégyellte magát, megbánták gonoszságukat és az öreg után eredtek, hogy visszavigyék a házba. Tisztességben éltek, máig is élnek, ha meg nem haltak – fejezte be az idősek tiszteletére tanító elbeszélést a polgármester, majd az önkormányzat által nyújtott egész éves támogatásra emlékeztette a szépkorúakat, és ígéretet tett, hogy ezután is bízhatnak a városvezetés gondoskodásában.

A fellépők műsorát a Pántlika Néptánccsoport fiatal növendékeinek változatos előadása nyitotta. A 34 táncos lábú apróság a különféle népek zenéinek, viseleteinek és szokásainak felelevenítésével örvendeztette meg a csillogó szemmel tapsoló időseket. Az utánpótláscsoport produkciója nagy sikert aratott, melyre a felnőtt oktatók, Fecske Fanni és Andrási István bravúros záróprodukciója tette fel a pontot.

Némi stílusváltást követően, de még mindig a nosztalgiahangulatnál maradva kapcsolódott be Kátai Lilla énekesnő, aki a legnagyobb magyar slágereket hozta el kedvcsináló gyanánt a finom étkekhez. A Máté Péter melódiák után elhangzó modern feldolgozások záróakkordjai már belenyúltak a késői ebéd megkezdésébe, melyre minden résztvevő Jászapáti Város Önkormányzatának vendége volt. A jó hangulatú összejövetel derűs beszélgetéssel folytatódott egészen sötétedésig.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?