Jó ide jönni, és még jobb itt élni!

A Jászság országgyűlési képviselőjével az április 8-i országgyűlési választásokat követően májusban készítettünk nagyobb interjút. Kerek, kompakt elképzelései voltak az elkövetkező ciklus feladataival kapcsolatban településfejlesztésről, munkahelyekről, családokról és biztonságról. Sugárzott szavaiból a magabiztosság, amit a korábbiaknál hétezerrel több szavazat – amit a választóktól kapott –, bőségesen alátámasztott. Ezúttal kicsit visszatekintettünk, kicsit a jelenről is beszéltünk, de többnyire a jövő titkait feszegettük.

Legutóbb magabiztos volt a választási eredmények miatt, amit leginkább annak tulajdonított, hogy a jövőnek építkezett a Fidesz és a kormány. Büszke volt a megélhetési- és a közbiztonságra, a mindennapok biztonságára, de hangsúlyozta, hogy minél nagyobb a támogatás, annál nagyobb az emberek elvárása, kétharmadnál különösen. Egy dologban azonban valószínűleg optimistább volt a „kelleténél”.
Mire gondol?

Úgy ítélte meg, hogy ebben a ciklusban a miniszterelnök agyközpontú kormányzást megvalósítva napi ügyekkel foglalkozik majd.
Erre a szükséges szervezeti intézkedéseket már a korábbi ciklusokban megtette Orbán Viktor, a kevesebb minisztérium, a napi ügyeket megtárgyaló, szűkebb kör kialakítása is ezt célozta. Ugyanakkor nem érzem a kérdését teljesen jogtalannak, hiszen a választás óta eltelt hónapok tapasztalata az, hogy az uniós ügyek rengeteg energiát elvonnak a miniszterelnöktől. A külső szemlélő joggal gondolhatja azt, hogy kisebb jelentőségű országos ügyekre talán nem is juthat ideje.

Ön nem így látja?
Én a saját képviselői tapasztalatomat tudom megosztani. Természetesen jászsági ügyekben fordulok főleg a miniszterelnök úrhoz, akkor, ha a minisztériumokban, főhatóságoknál már megágyaztam egy-egy feladatnak, de a döntési kompetenciájuk nem elég a megoldáshoz. Négyszemközt, személyesen ritkán tudunk találkozni, de írásban nagyon gyorsan el tudom juttatni hozzá a kéréseinket, és ezek visszacsengenek frakcióban vagy akár egy rövid folyosói találkozásnál, kézfogás közben. Képviselőtársaimmal is beszélgetünk a frakcióban, és az ő tapasztalatuk is az, hogy a lakossági jelzések napi szinten érdeklik a miniszterelnököt, és el is várja, hogy ezek eljussanak hozzá. Olyan munkabírása van, ami mindezt lehetővé teszi.

Említette a frakciót, ahol szóba kerül a miniszterelnök személye is. Ha nem titok, mi az általános vélemény róla?
Tulajdonképpen az első Orbán-kormányt is ideszámítva, Magyarország legfontosabb ügyei a negyedik ciklus óta vannak egy kézben. Visszatekintve ma már könnyű azt mondani, hogy feltétel nélkül hiszünk és bízunk a miniszterelnökben, mert megfelelő előrelátása, nagyívű koncepciója kellő megfontoltsággal és tudással párosul. Az út azonban, ami idáig vezetett, hosszú volt. Amikor felvázolta a devizahiteles válság veszélyeit, vagy amikor egymillió új munkahelyet ígért, sőt mikor Európában elsőként figyelmeztetett a migránsveszélyre, nos akkor még inkább lojalitásból álltunk mögé, de nem értettük teljes mélységében ezeket a próféciának tűnő kijelentéseket. Makovecz Imre utolsó, nagy nyilvános beszédében azt mondta, becsüljük meg Orbán Viktort, mert olyan előrelátással és koncepcióval, hosszú távú gondolkodással végzi a feladatát, amivel mások, beleértve az ellenzéki pártok vezetőit is, nem rendelkeznek. Az eltelt évek mindig a miniszterelnököt igazolták, és mi is megtanultuk azt a távlatos gondolkodást, ami rá jellemző, így ma már valóban nem nehéz bízni benne és feltétel nélkül mögé állni.

Nem szoktunk ilyen szinten országos ügyekről beszélni, de talán érdekli olvasóinkat a parlamenti műhelymunka is. Ha már belementünk, még egy kérdést szenteljünk ennek a résznek az interjúban, hogy teljes legyen a kép. Mit gondol a Fidesz parlamenti frakciója az ellenzékéről?
Elegánsabb lenne valami szépet, jót mondani róluk, de az sajnos nem lenne igaz. Persze nehéz helyzetben vannak, hiszen nem tudnak olyat mondani, amit ígértünk és ne teljesítettük volna. Inkább többet teljesítettünk, illetve számos olyat, amit nem is ígértünk. Elég, ha a családtámogatás rendszerére utalok. Az ellenzék politikája – mivel komoly tényeket és érveket nem tudnak ellenünk felhozni –, nagyobbrészt riogatásból áll: vagy rémeket látnak, vagy hazudnak, hátha az idő mégis őket igazolja. Sajnos a magyar ellenzék súlytalan és ez nem jó az országnak sem. Minden parlamenti döntésnek van, lehet napos és árnyékos oldala. Az ellenzék feladata normális demokráciában az lenne, hogy már a döntések meghozatala előtt felhívja a figyelmet az árnyékos oldalra. Erre ők képtelenek.

Vissza a Jászságba. Újszászon polgármester választás volt, és az ön által is támogatott jelölt nyert. Elégedett?
Újszászon tekintélyes szocialista polgármester vezette a várost négy cikluson keresztül. Nem megbukott, hanem sajnos meghalt, ezért kellett időközi választást kiírni. A fia ugyanazzal a névvel indult csatába a polgármesteri címért. Hetvenegy százalékos győzelmet arattunk a választás során. Ez a múlt ismeretében óriási siker, és igen, ezzel természetesen elégedett vagyok. Ehhez a győzelemhez három dolog kellett. Egy kiváló tulajdonságú, tettre kész fiatalember; a csapatnak, de főleg neki személy szerint sok belefektetett munkája, ami alapján meggyőződhettek a választók, hogy a város vezetőjeként is ilyen lendületes és tettre kész lesz; harmadrészt pedig – és ez túlmutat a város határain, hiszen ez jászsági tapasztalat –, az a bizonyosság, hogy aki mögé én odaállok, az hiteles ember, bizton támaszkodhat rám és a kormányzati háttérre.

Az idősorrendet fölrúgva a jövő őszi önkormányzati választásról kérdezzük előbb, noha az uniós pár hónappal megelőzi. Tehát, az újszászi tapasztalatokat is figyelembe véve készül már a nagy jászsági megmérettetésre?
Régen rossz lenne, ha most kezdenénk el készülődni. Az igazi hitelesség az elmúlt ciklusok elvégzett munkájában rejlik. A Jászság fellendülésében, amit az elmúlt pár évben befektetett mintegy 200 milliárd forint alapozott meg. Természetesen gondolkozunk, leltározunk. Ezekben a hetekben minden településen találkozom a Fidesz csoportokkal és fogadóórákat tartok a lakosságnak, kikérem a véleményüket, ami településről településre meghatározó lesz. A döntés, a felelősség az enyém és hónapról hónapra természetesen megtapasztalom, hogy az egyes polgármesterek, önkormányzati képviselők hogyan dolgoznak, kiben mennyi a szufla és az ambíció.

Ez még „távoli mennydörgés”, és személyekről nem is kérdezünk konkrétan, de mégis, százalékban mennyire elégedett a helyi politikusokkal?
Húsz településről beszélünk, ezen belül polgármesterekről és önkormányzati képviselőkről. Úgy gondolom, hogy 70 százalékuk munkájával elégedett vagyok. Ez meglátszik a Jászság teljesítményén is. Úgy is rákérdezne, úgyhogy megtoldom még egy válasszal, a ciklus elején elégedett lettem volna ezzel a 70 százalékos kiemelkedő munkát végző politikusaránnyal, most nem.

Mi alapján fog dönteni? A szemébe mondja annak, akivel elégedetlen?
Első a Jászság építése, a karakteres, megbízható jövő. A szív fölött az ész dönt majd. Mondták már többen, hogy nagyobb diplomáciai érzéket is elsajátíthatnék. Ez nálam nem feledékenység vagy tanulás kérdése, ilyen a jellemem. Ha valami nem tetszik, megmondom. Köztudott, hogy paraszt származású vagyok, hozzám az állatvilágban legközelebb a ló áll. Okos állat, még terápiás célokra is használják, nagyon tudja segíteni az embert, de ha nincs zab és gyeplő, ő is arra megy, amerre a legkönnyebb. Elengedhetetlen a politikában is a kőkemény kritika és az elvárás. Persze elsőként magammal, csak aztán másokkal szemben. Említettük az ellenzéket, a volt parlamenti képviselő és berényi polgármester, dr. Gedei József egy vitában úgy nyilatkozott, hogy az elért eredményekkel ő elégedetlen. Én úgy gondolom, hogy neki kétszer kellene megszületni, hogy olyan elégedetlen legyen, mint én magammal. Ha valamit elérek, máris még többet szeretnék, új és újabb célokat tűzök ki magam és a Jászság elé. Például a civil, gazdasági életemben a dinnyészetet fel kellett építeni. Nagy dolgokat csak nagy akaraterővel lehet véghezvinni.

Ez így lehetne lehangoló is, de önt optimista embernek ismerjük. Miből fakadhat ez?
Szerencsére az emberismeretemben még nem csalódtam. Jó emberek vesznek körül. Kiváló csapat.

Az időben legközelebbi választás az uniós testületek megújítása lesz. Röviden megfogalmazható, hogy mi lesz ennek a tétje?
Ami az Orbán-kormányok ideje alatt történt, az rendszerbe áll össze. Átvettük a multiktól az energiaszektort, megreguláztuk a külföldi bankokat és csökkentettük az arányukat a bankrendszerben, háttérbe szorítottuk a külföldi tulajdonú médiumokat, 9%-ra csökkentettük a társasági adót, így mindenki itt akar befektetni. Magyarország biztonságban van, gazdaságilag soha nem látott mértékben fejlődött és fejlődik. Ami véres rongy egyesek szemében, hogy megvédjük a határainkat. Legközvetlenebbül az uniós választás arról szól, hogy ne határőrizet, hanem nemzeti hatáskörből kivett határmenedzsment működjön, vagyis végsősoron szervezett betelepítés, migráció. Minden eddiginél jobban ezért érezzük a bőrünkön és a zsebünkön a szerencsére bukóban lévő uniós bürokrácia nyomásgyakorlását. Nem reménytelen a helyzet, hiszen ma már országok sora vallja ugyanazt, amit pár éve még csak Orbán Viktor. Korábban szégyenpadra ültettek bennünket a kultúránk és a hitünk megvédéséért, a kerítésépítésért, ma meg pártok versengenek azért, hogy ezt az egészet elfeledtessék, mintha ők találták volna ki Európa-szerte.

Befejezésül három konkrét, mindennapjainkban gyakran szóba kerülő kérdést szeretnénk feltenni. Kezdjük az útépítéssel. Mik a konkrétumok?
Az útépítés nagyon jelentős költséggel jár együtt. Aki járja a Jászságot, az igazolhatja, hogy ezen a területen annyi fejlesztés, mint az elmúlt időszakban, eddig korábban nem volt. Hozzátehetem, hogy más régiókban sem, ezt az országot járva tapasztalom. A településeken most is feltárt utcákba botlunk, útépítésekbe. Ami legfontosabb, a 32-es útra a kormánydöntés és a pénz megvan. Ennek a belterületi szakaszát építik Jászberényben, az utat magát optimális terv szerint tavasszal szerettük volna elkezdeni, de az összevont megyei közbeszerzés miatt ez az időszak kitolódott, jövő tavasszal fog elkezdődni. Továbbra is él az ígéret, hogy ennek befejezését követően kezdődik az elkerülő út megépítése is.

Említette az interjú elején a miniszterelnök pár évvel ezelőtti egymillió munkahelyteremtési vízióját. Itt a Jászságban nagyon átfordult a helyzet. Nem a munkahelyet, hanem a munkást keresik többen. Sőt, megjelentek a külföldi munkavállalók is. Ez nem gond?
A Jászságban napjainkban 18 ezer ember hiányzik a rendszerből, a cégektől, ami korábban nem tapasztalt mértékben tornázza fel a béreket és a juttatásokat. Ezt a hiányt úgy kell érteni, hogy az összfoglalkoztatottak 3-4%-a külföldi, és még így is kevés az ember. A külföldiek nélkül több céget be kellett volna már zárni, vagy ami ugyanaz, elvitték volna a tulajdonosok Romániába vagy Szlovákiába. Amit a külföldi munkavállalók elvégeznek, arra itt embert nem találtunk volna. Így viszont itt maradtak a cégek, itt fizetik a bért és az adót az államnak és a településeknek. Ez volt a jobb döntés, úgy gondolom.

Utolsó kérdésként azt szeretnénk kérdezni, hogy milyen fejlődés előtt áll a Jászság?
A választásokkal kezdtük az interjút. Nem volt olyan régen, de mennyi minden történt azóta. Akkoriban arról volt szó, hogy milyen sokféle és milyen nagy összegű pályázatokat nyertek el a jászsági települések, most meg már arról tudunk beszélni, hogy mi készült el és nemcsak egy-egy településen, hanem mindenütt. Természetes, hogy a legnagyobb városok – Jászberény, Jászfényszaru, Jászapáti – tőkevonzása a betelepült cégek által is a legnagyobb. Tucatjával hozhatjuk a példákat a fejlődésre. De a legkisebb településeken is azt tapasztaljuk – konkrétan hadd nevezzem meg Jászágót, ami nem is Fideszes vezetésű –, hogy utak épültek, épületek újultak meg, naperőmű létesült. Ilyen fejlesztést még soha nem látott ez a kis település. De hogy ne csak egy települést emeljek ki, hanem az egész Jászságot, az önálló tankerületi központunk létrejötte nagyon is megérte, a legtöbb iskolánkban komoly felújítások voltak ebben az évben és előtte. A fejlesztést komplexen fölfogva kijelenthetjük, hogy a Jászságban van munkahely, jelentős kulturális és sportélet, patrióta szemlélet, jól érzékelhető fellendülés, röviden összefoglalva, jó ide jönni és még jobb itt élni. Ez az, ami bizakodást adhat a jászoknak a jövőre vonatkozóan.

Vélemény, hozzászólás?