Királyok és fejedelmek útján Erdélyben

A Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium a „Határtalanul” pályázati program keretében 45 hetedik évfolyamos tanulóval és tanáraikkal erdélyi utazásra indultak szeptember 11-én, és öt napot töltöttek a napfényes erdélyi hegyek között.

Megtekintettük történelmi jelentőségű városainkat. Nagyváradon találkoztunk honismereti vezetőnkkel, Vas Judittal, aki bemutatta nekünk Erdély nevezetességeit. Nagyváradon jártunk a Fekete Sas Palotában, körbejártuk Szent László királyunk szobrát, miközben a gyerekek nagy királyunk legendáit elevenítették fel.

Erdély kapuján keresztül, a Királyhágón át vezetett utunk az UNESCO által a világörökség részeként nyilvántartott Torockóra. A helyi Néprajzi Múzeum megtekintése után Kolozsvárra utaztunk tovább, Mátyás király szülőházához, ahol vidáman énekelte el a csoport a Kolozsváros olyan város kezdetű népdalt. Utazásunk következő állomása a Tordai-sóbánya volt, ahol a hűvös, tiszta levegő, a bánya mélyén fekvő jéghideg csónakázó tó marasztalt bennünket. A sóbányából kiérve nekiiramodtunk a Tordai-hasadék sziklás, patakok csobogásától hangulatos, különleges növényvilágáról nevezetes kaptatóinak. A patakon átvezető függőhidakon, a sziklákba erősített korlátok segítségével haladtunk a hasadék belseje felé. Torockóra visszatérve találkoztunk a Szent Teréz nevelőotthon lakóival, és átadtuk adományainkat.

A harmadik nap reggelén Torockó­szentgyörgyön sikeresen „bevettük” a várromot és felmentünk egészen a csúcsig.

Nagyenyeden, a történelmi nevezetességű református kollégium udvarán megtekintettük Bethlen Gábor fejedelem szobrát, megkerestük híres történelmi nagyjaink névsorát az emléktáblákon. Gyulafehérváron, Erdély „fővárosában” az érseki székesegyházban megkoszorúztuk Hunyadi János, Hunyadi László, Izabella királyné és Zsigmond magyar király kőszarkofágját. Az évezredes székesegyház szépsége, nagysága, történelmi légköre mindannyiunkat lenyűgözött. Késő délután érkeztünk Dévára, ahol átadtuk adományainkat a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett nevelőotthon diákjainak. A gyerekek focimeccsen, aerobik tanításával ismerkedtek egymással.

A negyedik napon Vajdahunyad várában láthattuk Hunyadi Mátyás királyunk gyermekkori otthonát, korabeli reneszánsz muzsikát hallgathattunk vibrafonon. Sétáltunk az erdélyi csángók életének emlékét őrző csernakeresztúri tájházban, a piski arborétumban, majd felvonóval jutottunk a dévai vár lábához. Felelevenítettük Kőműves Kelemen balladáját, és néhány tanuló kipróbálta a középkori büntetőeszköz, a kaloda „kényelmét”is.

Az utolsó reggelen búcsút vettünk a dévai gyerekektől és Marosillye-re indultunk Bethlen Gábor szülőházához, ahol rendhagyó történelemórán vettünk részt. A gyerekek ügyesen oldották meg a fejedelemhez kötődő feladatokat. Aradon két emlékművet is felkerestünk vértanúinkhoz kapcsolódóan, akiknek hősiességét nemzeti gyásznapunkon, október hatodikán idézzük fel. Aradon köszöntünk el honismereti vezetőnktől, és élményekkel gazdagon indultunk a nagylaki határ felé haza, Jászberénybe.

Szerző: Gálikné Nagy Erzsébet

Vélemény, hozzászólás?