Szerelmek és személyiségek

Nyáry Krisztián írónak több mint 56 ezer követője van a közösségi portálon, ahonnan karrierje üstökösként elindult. Többek között a népszerűség titkáról is mesélt csütörtök délután a könyvárban irodalmat kedvelő rajongóinak.

A népszerű író, irodalmár, könyvkiadói igazgatóval Hevesi Judit költő beszélgetett a Könyvári Napok program keretén belül rendezett író-olvasó találkozón. Hevesi Judit a szerző legutóbbi könyveinek szerkesztőjeként mindennapos munkakapcsolatban áll Nyáry Krisztiánnal, így az ismeretség révén jól irányzott kérdésekkel vezette a beszélgetést az írói szárnybontogatástól a jövőre vonatkozó munkákig.
A beszélgetés során kiderült, Nyáry Krisztián írói karrierje kissé rendhagyóan indult. A szentesi irodalmi-drámai középiskolai évek kijelölték az irányt, majd a pécsi egyetem irodalomtörténész szakiránya egyenes utat sejtetett a könyvek világa felé, ám pályafutása mégis elkanyarodott a PR és a kommunikáció felé. Az irodalom inkább hobbiként volt jelen akkori életében, hogy majd író és könyvkiadóként főállás formájában visszatérjen.

Saját maga kedvtelésére és barátai szórakoztatására 2012-ben kezdett írók, költők mindennapjairól, szerelmi életéről érdekes információkat megosztani a Facebookon. Az irodalomkönyvek valljuk be sokszor unalmas lapjairól ismert ikonikus alakok ilyen módon emberközelbe kerültek. Leomlott az a sztereotípia, hogy a poéták már életükben is szinte halottak voltak, és főállású szomorúként viselkedtek. Egyre többen kezdték olvasni a napi rendszerességgel megosztott korabeli „pletykákat”. Kiderült, hogy Radnóti vagy Kosztolányi a maga korában ugyanolyan hús-vér ember volt, mint bármelyikünk. Szerették a humort, a vígjátékokat, a krimiket vagy a sportot… Az olvasók igényelték az újabb sztorikat, a néhány soros bejegyzések egyre hosszabbak lettek, majd kötetté értek. Ezekből az első posztokból született az Így szerettek ők című könyv, amelyet hamarosan követett a második rész. A kötetek rövid időn belül az irodalmi sikerlisták élére kerültek.

Az Igazi hősök és a Merész magyarok című könyvek felépítésük szerint hasonló koncepción alapulnak, mint Nyáry Krisztián első kiadványai. Ezekben a kötetekben olyan példaértékkel bíró személyiségeket mutat be, akikre tetteik alapján kell felnéznünk. Itt már nemcsak kifejezetten híres írók, művészek, tudósok szerepelnek, de olyan hétköznapi emberek is helyet kapnak, akik cselekedeteikkel beírták magukat a történelem lapjaira. A gyűjtemény alapötletét Philip Zimbardo 2013-as budapesti látogatása adta – árulta el a szerző. Zimbardo az a híres pszichológus, aki az emlékezetes börtönkísérletet végezte annak idején. A kísérlet számos kérdést vet fel; mitől válik az ember gonosszá, hogy hat a tömegpszichózis a lélekre, és hogyan tud mégis néhány ember jónak megmaradni. Nos, azok kiemelkedő tette került a két könyvbe, akik a legnagyobb borzalmak közepette, akár életük kockáztatásával is meg tudtak maradni nemes lelkű embernek.

A Festői szerelmek című könyv hiánypótló tanulmányként jelent meg az irodalmi palettán, hiszen sajnos jeles festőink életrajzáról vajmi keveset tanulhatunk a rajzórák keretein belül. A szerzőnek még művészettudományi diplomája birtokában is kihívást jelentett kibogozni az életutakat. Ha megpróbáljuk a festők életébe belehelyezni a műalkotások narratíváját, akkor egy sokkal teljesebb képet kaphatunk – vallja Nyáry Krisztián. A szerelmi sztorik mellé így a méltatlanul elfelejtett életrajzok is belekerültek a kötetbe.

Tavaly jelent meg a Játékok és szerelmek című, a játék téma köré csoportosított kultúrtörténeti esszékötete, amelyet Kováts Kriszta dalai ihlettek.

Nyáry Krisztián legutóbbi könyve, a Fölébredett a föld címmel, a maga nemében rendhagyó gyűjtemény. Ma, amikor papírra írott leveleket szinte csak hivatalos ügyekben és robotoktól kapunk, valódi felüdülés személyes hangvételű leveleket olvasni. A szabadságharc korából gyűjtött magánlevelek egy másfajta megvilágításba helyezik a történelmi tényeket. Amikor például a virágárus azért ír levelet Kossuthnak, mert a harcok hevében kára keletkezett, kézzelfoghatóvá teszik a könyvekből adatszerűen ismert sorsfordító eseményeket. A népszerűségen felbuzdulva az író már nyomdába küldte a kötet második részét, amely négyszáz év történelmét helyezi új perspektívába a kor íróinak, költőinek, történelmi személyiségeinek magánlevelezése alapján.

A kellemes hangulatú kávéházi hangulatban eltöltött találkozó kötetlen beszélgetéssel és természetesen dedikálással ért véget, ahol sok fiatal is sorban állt, hogy saját könyvébe ajánlást kérjen.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?