Történelmi megmérettetés

A jászberényi Rakétások Baráti Köre október első péntekén „Hunyadiak” címmel történelmi, kulturális, művészeti és hadijáték vetélkedőt szervezett a város középiskolás diákjai számára.

A Hunyadi Mátyás emlékév alkalmából összeverbuvált csapatokat nyugalmazott katonatisztek és a gyakorlati feladatokban jártas segítők koordinálták. Az egykori Tiszti Klub tágas udvara tökéletes helyszínnek bizonyult, hiszen hétféle versenyszámban kellett jeleskednie a bátor nemesek nyomdokaiba lépő férfiúknak. A hatfős haderők nem csak, hogy jól szórakoztak a végrehajtás során, de meglepő elszántsággal vetették bele magukat többek között a céllövészet, a kézigránát dobás és a malomkőhajítás fortélyaiba.

Még odakint kavargott a por a kötélhúzók lábai körül, odabent javában forogtak a fogaskerekek az elméleti feladványok megoldása közben. A többnyire lányokból álló versenyzők az előre megadott forrásokból felkészülve igyekeztek választ adni Joósz Attila – a Rakétások Baráti Köre vezetőjének – furfangos kérdéseire. A zsűri szerepét Besenyi Vendel helytörténész valamint Vass Lajos, emeritus jászkapitány vállalta magára, eldöntve az odakint felsorakoztatott csillogó kupák és nyeremények sorsát. Bár a vetélkedő két részből tevődött össze, a végső értékelésnél az összesített eredmény számított. Az öt intézmény képviselői közül a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium tanulói vihették haza az első helyezettnek járó oklevelet, továbbá az értékes ajándékokat és az elismerést, miszerint hiába telt el több mint 500 év, bennük is megvan még a legendás vitézek ereje és találékonysága.

A rendezvény támogatói: Jászberény Város Önkormányzata, Végh Gábor – Joósz Katalin házaspár, Videó 2000 Szaküzlet, H-Rom Számítástechnikai Szaküzlet, Magiszter Nyomtatvány Szaküzlet, Berény Irodagép-Számítógép Szaküzlet, Jász-Agora Kft. Jászárokszállás.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?