Ötven éve a tatamin

Rangos esemény színhelye volt Jászapátin a Gróf Széchenyi István Gimnázium tornacsarnoka szeptember 15-én. Két neves harcművész Hanshi dr. Nagy-Hinst István és Daniel Blanchet 50 éves karatéban eltöltött évfordulójára gyűltek össze a sportág képviselői.

A jubileumi harcművészeti szemináriumon nemcsak a magyar, hanem több ország nagymesterei is jelen voltak, így nem túlzás kijelenteni, hogy ennyi harcművészettel foglalkozó fekete öves szakember még nem tartózkodott egyszerre Jászapáti középiskolájának tornatermében. A folyamatosan érkezők végig követhették dr. Nagy-Hints István és az általa vezetett Kígyó Dojó HSE sportolóinak elmúlt 15 éves tevékenységét, az oldalfalon elhelyezett tablókon. Majd ünnepélyes keretek közt nyitották meg a szemináriumot, ahol tiszteletét tette Farkas Ferenc polgármester. Örömét fejezte ki, hogy Jászapáti adhat helyet a konferenciának. Pócs János országgyűlési képviselő pedig azt emelte ki, hogy a családok életét tette szebbé az a tudás, szemlélet és szenvedély, amit a két nagymester adott tovább tanítványainak. A miniünnepség után – amíg a meghívott harcművészek a szemináriumra készülődtek – természetesen a két ünnepelttel is sikerült szót váltanom.

– Az elmúlt 50 év alatt az volt a legcsodálatosabb számomra, hogy mindig barátságokat sikerült szőni a tatamin. Ma is úgy érzem, ha odalépek, mintha friss levegőt lélegeznék. Jászapáti a budo családom részét képezi. Nagyon szeretek ide járni, hiszen István barátom és csapata, itt az önök kisvárosában, a második otthonom egyik állomása – mondta Hanshi Daniel Blanchet (10. dan) francia nagymester.

– Úgy érzem, hogy most nagyon sok szép dolog történik velem. Szeretném, ha nem közeledne úti célom vége és hosszú ideig tudnám még a harcművészet hosszú ösvényét járni. Nagyon nagy tisztelettel adózom oktató mestereimnek, hálámat azzal szeretném kifejezni, hogy megpróbálom a tőlük megszerzett tudást tanítványaimnak átadni – ezt már a vendéglátó, dr. Nagy-Hints mester nyilatkozta.

Rövid beszélgetésünk után a két Hanshi is azonnal a felállított három tatamira igyekezett. A francia nagymester árgus szemekkel figyelte a mozgásokat, mindenkit jó tanáccsal látott el és helyesbítette a gyakorlatokat, ha szükségesnek látta. A Kígyó Dojo elnöke a középső páston figyelte a harcművészek mozgását. A gyakorlatok egy részét ő maga mutatta be egy-egy tanítvánnyal.

A nap végeztével fáradtan, de teli élménnyel ismét körbe vették a három tatamit a harcművészek és a két Hansitól átvehették az ilyenkor szokásos szemináriumi emléklapokat. A két nagymester is boldog volt, hiszen számos magyar és külföldi mester és tanítvány társaságában ünnepelhették a harcművészetben eltöltött fél évszázadukat.

Ács Tibor

Ács Tibor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?