Fiatal fogatlovak világbajnoksága

Szeptember 5-9 között rendezték a IV. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. szervezésében. Ezen eseményen Jászapáti is képviseltette magát.

A Fiatal Fogatlovak Vb hasonló, mint egy klasszikus fogathajtóverseny. Itt is a hajtó, segédhajtó és természetesen a ló alkotja a fogat egységét. Annyiban azért különbözik, hogy itt a díjhajtás és akadályhajtás „ötvözve” van, azaz a program első fele a díjhajtás, majd folytatódik az akadályhajtással, de nincs közte szünet.

A fent nevezett világbajnokságon öt nemzett vetélkedett egymással a legjobb helyezések eléréséért. Mindezt figyelembe véve nagy fába vágta fejszéjét Kovács István és – Favory Fintor Lipicai fajtájú 5 éves herélt – lova, hiszen sem négylábú barátjának, sem a hajtójának nem volt nemzetközi versenytapasztalata. Kovács István és Ballagó Edit (segédhajtó) tulajdonosok azt látták, hogy Favory Fintor versenyről versenyre fejlődik. Bíztak benne, hogy végrehajtja mindazt, amit mesterük, Fülöp István tanított velük együtt. A világversenyen aztán bizonyítást nyert, hogy kihozták magukból a maximumot: derekasan helytálltak a 18 fogatból álló 5 éves kategóriában. Egyetlen cél lebegett a szemük előtt, mégpedig az, hogy teljesítsék a programot, ami sikerült is. Így elmondható, hogy értékes tapasztalatokkal lettek gazdagabbak, így jövőre már a döntőben való szereplést tűzték ki feladatként maguk és fogat-lovuk számára.

Ballagó Edit megköszönte a sok támogatást, majd egy idézettel fejezte be mondandóját: „Szent meggyőződésem, hogy a munkámban megörökített magyar befogási és hajtási módot, nemzeti kultúránk kiegészítő részét, minden magyar lovas embernek kötelessége megtartani és megtartatni, mert nemcsak nyelvében, de ősi hagyományainak megtartásában is él a nemzet.” (Pettkó-Szandtner Tibor: Magyar kocsizás, 1933.)

Ács Tibor

Ács Tibor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?