Mihály-napi mulatság

A keresztény hagyomány szerint Szent Mihály védelmező arkangyal napját, szeptember 29-én ünnepeljük. A jeles alkalmat pásztorünnepként tartják számon, melyet népi hagyományok és városnapi mulatságok színesítenek. Több évtizede már, hogy Jászapátin megemlékeznek a védőszent ünnepéről, így volt ez szombat este a Vásártéren rendezett élménygazdag vigasságon is.

A római katolikus keresztény közösség Szent Mihály mellett még két főangyalt ünnepel szeptember 29-én, Gábriel örömhírközlő és Rafael gyógyító angyalokat. Az arkangyalok közül Mihály a győztes hadvezér szerepét tölti be, aki legyőzi a gonoszt. A Kisboldogasszony templomban tartott mise üzenete Mihály rendeltetésének aktualitására tért ki, mivel a hívő közösségnek nap mint nap szembe kell szállni a sötétség erőivel. Czókoly Sándor káplán arra buzdította a keresztényeket, hogy válasszák a világosságot, a sötétség helyett. Ebben a szellemi tusában bűnbánat, megtérés és hit által Szent Mihály védőszent a segítségükre lesz.

Az igehirdetés végére népes tömeg gyűlt össze a templom elé, akik türelemmel várták a meggyulladni nem akaró fáklyák lángra lobbanását. A szél tett egy-egy sikertelen kísérletet a fényforrások kioltására, de ahogy a misén is elhangzott, a világosság győzött a sötétség felett.

A Rácz Aladár Zeneiskola felvezetésével kezdetét vette a fáklyásmenet, amely a Vásártérig bevilágította Apáti utcáit. A téren felállított színpad várta, hogy használatba vegyék a Jásztánc Alapítvány táncosai. A Pántlika és a Százszorszép néptánccsoport táncos lábú ifjai hagyományőrző viseletükben, néptáncaikkal hozták közelebb Jászapáti művészeti értékeit.

A néptáncok bemutatóját a Soulwave zenekar fellépése követte a színpadon. A körmendi fiatalokból összekovácsolódott formáció elhozta ismert slágereit, így együtt dúdolhattuk velük többek között a „Kalandor” vagy a „Hazakísérlek” című fülbemászó dalokat. A srácok mindent megtettek annak érdekében, hogy pezsgő dalaikkal felmelegítsék a közönséget, amit biztosan sikerült elérni a színpad előtt ugráló kicsi rajongóknál. A fázósakat forró tea melegítette fel a tűzzsonglőr bemutatóig, amely a mintegy háromnegyedórás koncert után kezdődött.

Az ország egyik legrégebbi tűzzsonglőr csapata, a Tűzfészek Társulat szó szerint beizzította eszközeit és látványos pirotechnikai bemutatókkal nyűgözte le a jelenlevőket. Az esemény Kátai Lilla énekes közreműködésével a Szent Mihály-napi őrtűz meggyújtásával zárult, amely az összetartozás jelképeként izzott fel az éjszakában. Ezzel a nappal a hagyomány szerint hivatalosan is megkezdődött az állatok behajtása a legelőkről téli szálláshelyükre. A Mihály-napi népi jóslást tekintve szükség is van rá, hiszen ha Mihály napján keleti szél fúj, kemény tél ígérkezik.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?