Megoldások az üdülők problémáira

Múlt hét pénteken a Városháza dísztermében tartott közmeghallgatást Jászapáti Város Önkormányzata az üdülő övezetben lakók részére. A fórumon többek között szó esett a hulladékszállítást, valamint a strandot és kempinget érintő hiányosságokról, és a kilátásban lévő fejlesztésekről.

A felszólalás jogával tucatnyian éltek, köztük Tabányi János Nefelejcs utcai lakó, aki a rosszul megszervezett szemétszállítás ellen szólalt fel. A hulladékszállítási gondok szinte mindenkit érintenek az üdülőövezetben, mivel a szemét elhordására hetente kerül sor. Hajdú László a Regio-Kom Térségi Kommunális Szolgáltató Társulás ügyvezetője elmondta, hogy a hulladékszállítási díj heti egyszeri 120 literes zsákok elszállítását ellentételezi. Többlet hulladék esetén van lehetőség logós zsákok vásárlására, illetve a szelektív sziget is nyitva áll a szelektív hulladékgyűjtők előtt. A heti szemétszállításra Farkas Ferenc polgármester megoldásként a szombati napokat javasolta.

Többen kifogásolták a strand vizének tisztaságát, mivel a nyári hónapokban a nyárfa pelyhes termése sok bosszúságot okozott a fürdőzőknek. Előfordult, hogy a lábmosóba nem volt víz, és a lakók panasszal illették a strandi büfé színvonalát is, ahol az eddigi évekhez képest emelkedtek az árak, de romlott a szolgáltatás minősége.

Tótin Lóránt a Városüzemeltető Nonprofit Kft. vezetője elmondta, ha ilyen esetet tapasztalnak a lábmosót illetően, jelezzék a Városüzemeltetőnek, így a vezetőség azonnal tud intézkedni. A büfé kapcsán kifejtette, hogy májusban új vendéglátóval szerződtek, éppen ezért tapasztalható a megszokottól eltérő kiszolgálás. A víz tisztaságát illetően a polgármester elmondta, hogy felmerült a gondolat vízi porszívó vásárlására, mindenképpen igyekeznek megoldást találni az ügyre.

Időnként minden előzetes tájékoztatás nélkül bezár a strand Horváth Lenke, Nefelejcs utcai lakó szerint, aki az olykor kellemetlen csapvíz szagot szintén kifogásolta. Nemrégiben 950 méter mélységű kútfúrás történt, ahol 880 méteren 57 fokos meleg vizet találtak. Ez a meleg víz kilenc önkormányzati épület felfűtésére lesz alkalmas, valamint a tervek szerint elegendő lesz a strand vízpótlására is. A fejlesztések 2020 környékén valósulnak meg – erről tájékoztatta a lakosságot Farkas Ferenc polgármester.

A Tiszamenti Regionális Vízművek helyi főmérnöke Kocza Imre a víz tisztaságának kérdésére válaszolva kifejtette, hogy a gyakori csőtörések miatt sokszor be kell avatkozni a rendszerbe, amitől megváltozhat a víz áramlása. Ebből adódóan a lerakódás bekerül a rendszerbe és ez okozza a kellemetlen szagot. Ilyen esetben a hibabejelentő telefonszámon tudják szakemberek segítségét kérni a hálózatmosatás elvégzésére, amellyel megtisztul a vízhálózat.

Szintén a vízműveket érintő probléma a víznyomás csökkenése. Farkas Ferenc reagálva a felmerülő kérdésre elmondta, hogy nyáron természetes jelenség a víznyomás csökkenése, hiszen nagyobb mértékű a víz használata, de volt példa műszaki hibára is. Felhívta a figyelmet arra, hogy a vízművek dolgozói nagyon rövid idő alatt komoly hibát hárítottak el, amiért inkább köszönet jár nekik.

A nyári időszak alatt számos kulturális és szabadidős program emelte a strandolás élményét, bár sokan nem értettek egyet a belépődíj ezzel járó növekedésével. A város vezetése szerint az extra szolgáltatások miatt érthető, hogy növekednek a díjak, illetve, hogy a bérleteseknek is meg kell vásárolni a belépőt.

A strandot érintő negatív észrevételként fogalmazta meg egy lakó a zuhanyrózsák állapotát, a rossz lefolyókat és a csúszós kőburkolatot. Volt, aki a biztonsági őr jelenlétét javasolta a fürdő területére. Tótin Lóránt a Városüzemeltető Kft. ügyvezetője kifejtette, hogy valóban igényel fejlesztéseket a strand, mind a medencék, mind az öltözők állapotát érintően, azonban nem kis beruházásokról van szó. A biztonsági őr kérdését azzal zárta, hogy probléma észlelésénél az úszómesternek kell szólni, aki nemcsak a biztonságért felel, hanem a különböző atrocitások visszaszorításáért és a medencék körüli rendért is.

A kemping területéről panasz érkezett a növekvő parlagfű miatt, ami nincs idejében levágva és eltávolítva. Kérdés érkezett a nyaralók, házak körüli fakivágások engedélyével kapcsolatban is. Farkas Ferenc kifejtette, hogy parlagfű esetén a Városüzemeltetőnek kell szólni, amely közmunkásokkal segít megoldani a problémát. A fakivágás kapcsán a Műszaki osztályt kell értesíteni, és engedélyt kérni. Szóba került a Nyárfás út melletti nagy gallyak lerakása is. Hajdú László kérte a lakosságot, hogy a gallyakat ne tegyék ki ilyen formában, hanem vágják össze rőzsébe és madzaggal kössék át, ezzel megkönnyítve az elszállító cég munkáját. Az egyik lakos a szomszéd átlógó fái ellen emelt szót. Biróné dr. Boros Anikó jegyző asszony lehetőségként említette a birtokvédelmi eljárást, melyet ilyen esetben indíthatnak a szomszéd tulajdonos ellen.

A fórum szép zárszava volt annak a hölgynek a véleménye, aki háláját fejezte ki az üdülőterület fejlesztéséért. – A nyaralótelep gyönyörűen felépült, mindenki igyekszik szépíteni az otthonát – hangzott dicséretében, amellyel több lakó egyetértett.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?