Díjátadó a zene világnapján

Koszorúzással és ünnepséggel emlékeztek meg Déryné Széppataki Rózáról október elsején a Jász Múzeumban. A jeles alkalom minden évben lehetőséget kínál, hogy a kultúra területén kiemelkedően teljesítő oktatókat, előadókat kitüntessék a Déryné Emlékplakettel. Idén Bíróné Fülöp Rozália a Székely Mihály Kórus elnöke és Farkasné Szőke Tünde a Palotásy János Zeneiskola intézményvezetője részesült elismerésben.

A Városvédő és Szépítő Egyesület, valamint az akkori Déryné Művelődési Központ közel harminc évvel ezelőtt indította útjára a kezdeményezést, amellyel emléket állítanak városunk híres szülöttje előtt. Az egyesület a Jászkerület Nonprofit Kft-vel karöltve azóta is minden évben sort kerít a tiszteletadásra, amely idén Déryné emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött.

Az ünneplők a Déryné utcában gyülekeztek a város egykori művésznőjének valamikor ott álló szülőháza helyszínén, amelynek emlékét ma a márványtábla őrzi. A tábla előtt Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgató asszonya szólt az érdeklődőkhöz. Rövid köszöntőjében felidézte Déryné Széppataki Róza életútjának főbb állomásait. Ezt követően a helyi szervezetek és a város képviselői elhelyezték az emlékezés virágait, majd a Jász Múzeumban folytatódott az ünnepség.

225 évvel ezelőtt született Schenbach Rozália a kultúra megannyi területén maradandót alkotó művésznő, akinek munkássága példaértékű a magyar nemzet előtt. Életműje arra ösztönözte a szervezőket, hogy minden évben elismerésben részesítsék a zene, irodalom, színjátszás, és a tánc területén kimagasló oktatói, előadói és menedzseri munka végzőit. Ezt szimbolizálja a Déryné Emlékplakett, amellyel ezúttal Bíróné Fülöp Rozáliát és Farkasné Szőke Tündét tüntették ki.

A méltatásban elhangzott, hogy Bíróné Fülöp Rozália helyben végzett középiskolai tanulmányai után Debrecenben népművelő könyvtár szakon szerzett képesítést 1977-ben. Friss diplomásként a városban vállalt szerepet a Jászsági ÁFÉSZ-nél közművelődési előadóként. Az ő ötlete nyomán alakult meg a Jászsági ÁFÉSZ Kórus, mely ma a Székely Mihály Kórus nevet viseli. Az idén fennállásnak 40. évét ünneplő kórus elnöki feladatait, illetve a kuratórium elnöki tevékenységét is Bíróné Fülöp Rozália látja el. Rendszeres fellépői a városi kulturális programoknak, de jó hírünket viszi az énekkar a határon túlra is.

Farkasné Szőke Tünde általános iskolai tanulmányait a Székely Mihály Általános Iskolában kezdte ének-zene tagozaton. Mellette a Palotásy János Zeneiskola növendéke volt, ahol CS. Nagyné Turi Márta és Hagyó Lászlóné keze alatt sajátította el a zongorázás fortélyait. Tanulmányait a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta, majd 1997-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola debreceni konzervatóriumában zongoratanári szakon végzett. Később Budapesten énekkísérő-korrepetitor, majd pedagógus szakvizsgát tett. 2003 óta Jászberényben él és jelenleg a Palotásy János Zeneiskola igazgatói feladatait látja el. Elkötelezetten végzi munkáját és emellett lelkes menedzselője a helyi tehetségeknek.

Mindkét díjazott a zene népszerűsítéséért végez áldozatos munkát, melynek méltó elismerése volt a Déryné Emlékplakettek átadása a zene világnapján. Az ünnepséget a Déryné-szelet édesítette meg, amit a díjak átadása után szolgáltak fel a múzeum dolgozói. A kávéházi hangulatban kialakult beszélgetések a Déryné hol van? című 1975-ös film levetítésével halkultak el, mikor minden tekintet a vászonra szegeződött.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?