Mindenkinek szüksége van segítségre

Egyre többen ébrednek rá arra a már sokak által közvetített igazságra, hogy egészségügyi problémáink mögött megoldatlan lelki gondok húzódnak, melyek visszavezethetők egészen gyermekkori megtapasztalásainkig. Gulyás Zsuzsanna kineziológus a prevenció jegyében hozta létre Bagoly tanoda névre keresztelt élmény-tréning közösségét Jászberényben, hogy legyen, aki leveszi a terhet a jelen gyermekeiről.

Pontosítaná azt, hogy mit is jelent kineziológusnak lenni?

Igazából maga a szó annyit jelent, hogy a mozgás tudománya, hiszen mindennek, az egész életnek az alapja a mozgás és a tanulás, ez visz előre, ezt képviselem és tudom. Hiszem, hogy mindenkinek szüksége van stresszoldásra, képességeinek fejlesztésére, de leginkább a prevencióra és a felvilágosításra. Már legalább 15 éve foglalkozom segítségnyújtással. Ahogy egyre inkább megismertem önmagam és másokat is, elkezdtem egy egészen más nézőpontból nézni le bizonyos élethelyzetekre, ehhez kellett egy hosszú tanulási folyamat is, melynek friss eredménye például, hogy tanulási coaching oktató lettem. Érdemes tudni, hogy ez egy akkreditált képzési lehetőség a pedagógusoknak is.

Hogyan jutott el a gyerekekhez?

Minden korosztálynak szüksége van támogatásra, segítségre, egészen sokféle szempontból, akár az önbizalom erősítésében, akár a problémáik megoldásában, az önismeretükben. Néha elakadunk az életben, és ez bizony már megjelenik egészen pici gyermekkorban. Mi szülők bármennyire is felkészültek vagyunk, nem mindig tudunk elfogulatlanul segíteni, ezért van egy picit szükség a külső segítségnyújtásra. Egyszer csak észrevettem, hogy annyi mindennel foglalkozom, hogy rendszerbe kell foglalni ezt és megszületett a Lélekszféra. Amint egyre jobban elmélyültünk a lélekben, a szellemben és a pszichében, egyre inkább előtérbe kerültek a gyerekek is, és azon vettem észre magam, hogy megszületett egy önálló csoport, ami a Bagoly tanoda nevet kapta.

Össze tudná foglalni, mi is a tanoda fő tevékenysége?

Komplex készségfejlesztés, önismereti pedagógiai valamint speciálisan kifejlesztett módszereket, technikákat alkalmazó tevékenység, melynek célja, hogy segítsük a hozzánk forduló gyerekeket, de felnőtteket is abban, hogy életminőségük, életvezetési képességük, önismeretük pozitív irányba változzon. Például az iskolakezdés küszöbén a gyerek, de a felnőtt életében is az örömteli várakozáson kívül legalább annyira itt vannak a szorongások, a félelmek. A pedagógiai kineziológia lényege az, hogy miként készíthetjük fel magunkat érzelmileg a tanulásra vagy az agyunk működését hogyan fokozhatjuk.

Van valamilyen előszűrés a tanodába történő bekerülést illetően?

Az első lépés mindenképp az, amikor a szülőkkel megismerkedünk és felmérjük a problémákat. Az egész általában egy analízisfelvétellel kezdődik, és hogyha szükséges, akkor ezzel visszamegyünk egészen a gyermek fogantatásáig. Többféle lehetőség lehet. Vannak egyéni konzultációk, csoportos tréningek, csoportos tanfolyamok, kinek mire van szüksége, tehát mindig a szükséglet és az életkori sajátosságok döntik el, hogy milyen módszer segít.

Mi a legelső lépés a segítségnyújtás során?

Egy kisgyerek életében túlságosan sok az információ és a külső körülmény, mely stresszhelyzetet válthat ki. Önismerettel kell kezdeni, hiszen ha tudom, hogy ki vagyok, tudom, hogy mire vagyok képes, és tudom, hogy ami bennem van, az mind fejleszthető, akkor bátran szembe tudok nézni a nagyvilággal.

Hogyan tudja rávenni az egészen kicsi gyerekeket is, hogy részt vegyenek a tréning feladataiban?

Egy kis trükkel mindenkit rá lehet vezetni, a leghiperaktívabb, túlmozgásos gyerek is pár perc után már fekszik, csak föl kell kelteni az érdeklődését. Például az ősztől lesz egy foglalkozás, melynek az a címe, hogy zenfirkák gyerekeknek, ez egy igazi belső utazás önmagunkhoz, és az ilyen kreatív foglalkozásokban ők maguk is szívesen részt vesznek.

Tapasztalatai szerint mi a leggyakoribb probléma a gyerekeknél?

Megfogalmazni, hogy egyáltalán hogyan érzem magam, vagy ki is vagyok én. Mit gondolok én arról, hogy mit látok otthon? Nem is beszélve a diszgráfiáról, diszkalkuliáról, amikor hibázok az írás elején és nem tudom, hogy a végén miért kalandozik el a figyelmem, miért nem tudok koncentrálni. Hogy mit vár el tőlem a külső környezet, miért érzem magam kevesebbnek a többieknél, hol veszítettem el önmagam, mennyire vagyok egyenrangú másokkal?

Ezek szerint a rájuk nehezedő nyomás feloldásával kell a legtöbbet dolgozni?

Igen a nyomás, ami megjelenik, és a megfelelési kényszer, mert már 6 éves korban elkezdődik az iskolai időszak, de igazából 8 éves kor alatt nem kellene elkezdeni az iskolarendszerű tanulást, mert még éretlenek hozzá a gyerekek.

A szülő otthon hogyan segíthet?

Szerintem nagyon sokat segít egy tudatos időbeosztás, hogy tudjam azt, mennyire terhelhető a gyermekem. Nem biztos, hogy szükség van különórákra az első vagy második osztályban. Sokszor a táplálkozás sem megfelelő. A másik dolog pedig igazából a következetesség és a jutalmazás, mit és meddig lehet, és ebben a szülők tehetik a legtöbbet.

Mennyire nyitottak a szülők vagy az oktatási intézmények erre a módszerre?

A szülőkkel és a pedagógiai intézményekkel fontosnak látom elmélyíteni a kapcsolatot, sőt a tanulási technikák később, már a vizsgákra készülőknél is hatékonyak, pl a gyorsított tanulás módszere. Szerencsére – és boldoggá is tesz a tudat –, hogy nyitottak az oktatási intézmények erre és nem egy másik rendszert látnak az alternatív képességfejlesztésben, hanem egy új lehetőséget és egy újfajta segítségnyújtást. A szülők először természetesen még bizalmatlanok, hiszen a legféltettebb kincsüket bízzák rá valakire, ezért is alakítunk ki először velük egy közeli kapcsolatot, hogy tisztában legyenek azzal, mi is történik a gyermekükkel a tanodában töltött idő alatt.

Milyen programok várhatók ősszel a Bagoly tanoda életében?

Most több esemény is készülőben van. Októberben érkezünk az őszi szünethez, ezért lesz több Okos Bagoly tréning és Rajzmeditáció is, mely a játékos tanulást támogatja kreatív programokkal. De egyébként minden ünnephez kapcsolódóan készülünk kreatív foglalkozásokkal, melyekre érdemes ellátogatni.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?