Időutazás kórusokkal

A Cantate Nobis Énekegyüttes és a Jászberényi Nagyboldogasszony Főtemplom Énekkarának közös hangversenyét élvezhették a zenekedvelő érdeklődők szeptember 22-én, a Déryné Rendezvényház Dísztermében.

A két kórus telt házas koncertjén a pótszékeket is elfoglaló közönség ünnepi ruháikat viselve tisztelte meg az előadókat. A főszereplő együttesek eltérő előadásmódban, de hűek voltak az esemény mottójához, így „A reneszánsztól napjainkig” korszak legkülönlegesebb kincsei kerültek bemutatásra.

G. O. Pitoni olasz barokk zeneszerző Cantate Domino című kórusműve nyitotta meg a rendezvényt, majd a hangverseny ötletének születésébe avatott be bennünket a konferanszié. A tavalyi, novemberben megrendezett IV. Regionális Kórustalálkozó után vetődött fel, hogy a két énekkar közreműködésével létrejöhetne egy különböző zenei korszakokat felidéző koncertest.

Az immáron megvalósult fellépést a Jászberényi Nagyboldogasszony Főtemplom Énekkara folytatta három 16. században komponált acappella kórusművel, majd Beniczki Béla karmester irányítása alatt a gregorián zenéből kifejlődött, tiszta vokális stílusból kaptunk ízelítőt. A repertoárban a változatosság jegyében felcsendültek még spanyol reneszánsz egyházi darabok, barokk kompozíciók és olasz zsoltárfeldolgozások is Csóka Károlyné zongorakíséretével.

A Thormanné Husznay Mária által vezényelt Cantate Nobis Énekegyüttes műsorának első részében Gordon Young, 20. századi amerikai zeneszerző és orgonista Alleluia-ja után Giulio Caccini, olasz barokk művész fennkölt szerzeménye töltötte meg a dísztermet. A tavaly vendégül látott vechtai Madrigálkórus nem csak kedves emlékeket hagyott hátra, de a Christoph Kirchberg zeneszerző komponálta Ave Maria-t is, melyet köszönete jeléül szerzett az énekegyüttesnek. Végül Leonard Cohen közkedvelt Hallelujah melódiája csalt könnyeket a közönség szemébe és zárta le az egyházi művek sorát.

A koncertest tematikáját a két kórus váltott színpadra lépése is strukturálta. Míg a Nagyboldogasszony dalnokainak melankolikus hangja elmélyülésre késztetett és produkciójuk alatt képzeletben szentélyfalak emelkedtek körénk, addig a Cantate Nobis előadói felszabadultságukkal és populáris fűszerezésű műsorukkal személyesítették meg az egyházi és a világi énekek jellegzetességeit.

A hangverseny végeztével Karai József és dr. Vargha Károly Áradj zene! című műve szolgált útravalóul az időutazástól lelkileg feltöltődött résztvevőknek.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?