Negyedszázados a Maci Alapítvány

1993 júliusa óta működik a Maci Alapítvány Jászberényben. Az alapítók célja az volt, hogy a Hűtőgépgyár/Electrolux lakótelepén lévő óvoda tovább szolgálja a lakosságot, azon belül is a kisgyerekes családokat.

Nagy örömmel és lelkesedéssel nyitották meg az óvoda kapuját, akkor 36 gyerek előtt. Hamarosan szembesültek olyan kihívásokkal, amelyekre nem számítottak. Sérüléssel élő gyerekeket nevelő családok keresték meg őket, akik óvodát kerestek, hogy a szülők visszamehessenek dolgozni. Vállalták a feladatot, és nem sokkal később már egy egész csoportnyi sérült gyermek érkezett hozzájuk a helyi bölcsődéből. Így a maga természetes módján elindulhatott egy olyan befogadó nevelés, ami még ma is előremutató, és ami magával hozta az elkerülhetetlen személyes és közösségi szintű fejlődést.

Az intézmény Jászberény egyik kertvárosi részében helyezkedik el, hárompercnyi sétára a város állatkertjétől és uszodájától. Ugyanilyen közelségben van a Zagyva partján lévő kiserdő, ahol jól bebarangolható ösvényeket fedeznek fel és járják be rendszeresen a gyerekekkel. Ezekkel az adottságokkal gyakran áll módjukban tervezni, és így egészséges környezetben, változatos feltételekkel szervezik a munkájukat. Az utóbbi évek kutatásai egyértelműen bizonyítják, hogy a friss levegőn való tartózkodás, a szabadban végzett mozgások a test és a lélek számára is elengedhetetlenek. Épületük földrajzi elhelyezkedése és nevelőtestületük elköteleződése az egészséges életre nevelés mellett tökéletes összhangot teremt a gyerekek harmonikus életéhez. Kiemelt támogatójuk az Electrolux, valamint Jászberény Város Képviselő-testülete.

Közösségük fókuszában a gyermekek állnak, az ő mindennapi jóllétük, harmóniájuk, önismeretük, önszeretetük, önelfogadásuk. A „Macisok” számára ez mindennél értékesebb. Támogatni kívánják őket abban, hogy legyen újra gyerekkoruk! A gyerekeken keresztül jutnak el a teljes családhoz, és ezáltal önmagukhoz is. A családokra figyelni a következő fontos feladatuk, mert a gyerekek világrajövetele után elkezdődik a kicsik szülők általi befolyásoltsága. Ez tudattalan folyamat, mely hátráltathatja, hogy a gyerekek önmagukká válhassanak. A megoldást a bizalomteljes együttműködésben látják, ahol egyenrangú szerepet kapnak a gyerekek, a szülők, és a munkatársak. Céljuk egy olyan tudatos közösség létrehozása, melyben a résztvevők koruktól függetlenül felismerik életfeladatukat. Az életre fejlődési folyamatként tekintenek, amelynek a mentális egészség, a játék, a tanulás szerves és természetes része.

Az ovi mellett először Pedagógiai Szakszolgálatot hoztak létre, amelyben helyet kapott a korai fejlesztés (0-3 év). Az érintettek tudják, hogy mit jelent egy „bajba” jutott kisgyerek, család esetén azonnali segítséget kapni. 2006-tól egészen 2011-ig, az új köznevelési törvény hatályba lépésig volt egy fejlesztő iskolájuk a súlyosan, halmozottan sérült gyerekek részére. 2012-óta a két említett feladatra nem kaptak működési engedélyt. A lelkük mélyén tudjuk, hogy tovább kellene menni azon a megkezdett úton. „Nekünk annyit ér egy társadalom, ahogyan az idősekről, a gyerekekről, betegekről, a sajátos nevelési igényű egyénekről gondolkodik és gondoskodik.”

Ebben a szellemben dolgoznak ma is az intézményben, amely már új arculattal is bővült, hiszen elindult útjára a Dobó Katalin Tanulóközösség 6-14 éveseknek, valamint a Minikék 1-3 évesek csoportja.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?