Ismerkedés az Unióval

A Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium tavaly elnyerte az Európa Parlament Nagykövet Iskolája címet. Az Európa Parlament bázisintézményeként Európa-napot rendeztek csütörtökön a Déryné Rendezvényházban, ahol az unióról szóló előadásokkal bővítették a megjelent diákok ismereteit és vetélkedővel mérték fel ki tud legtöbbet Európáról.

A program moderátora dr. Zrupkóné Pernyész Lívia szenior nagykövet, pedagógus elmondta, hogy a program célja megismertetni az ifjúsággal az Európai Unió szerepét és működését, valamint az európai demokratikus gondolkodás megértése és elsajátítása. Az iskola aulájában kialakított eu-s infópont – ahol a tanítványok oktatási segédanyagokat, prospektusokat találnak –, is ezt a törekvést szolgálja. A diákokkal közösen igyekeznek minél több olyan projektet szervezni, amely játékosan, szórakoztatva tanítja az unióval kapcsolatos ismereteket, amelyekkel tudatos európai polgárokká válhatnak. A cselekvési lehetőségek, a 2019-es uniós választások jelentőségének megismertetése többek között a mostani rendezvénynek is feladata, amelyre a Jászság valamennyi középiskolája, illetve az ugyancsak nagykövetbázisként funkcionáló ceglédi informatikai szakközépiskola elfogadta a meghívást. A programban Járóka Lívia, az Európa Parlament alelnökének váratlan betegsége okán némi időbeli változás történt, ezért három iskola visszamondta a részvételt.

A vetélkedő Európa himnusza, az Örömóda közös eléneklésével vette kezdetét. A csapatoknak a közös Európa nevezetes látnivalóit, jeles kulturális értékeit kellett felismerni a tudáspróba első részében, majd az unió intézményrendszerére, szervezeti felépítésére vonatkozó kérdéseket kellett megválaszolniuk. Lazításképp a kontinens legismertebb popslágereiből készült totó oldotta a valószínűleg az átlag felnőtt polgárok számára is nehéz kérdéseknek bizonyuló feladványok megoldása által előidézett feszültséget. Míg a Szatmári Antalné alpolgármester, Dankóné Szabó Edit az Europe Direct iroda vezetője, és Mészárosné Vas Márta a Jászberényi Tankerületi Központ igazgatóhelyettese alkotta zsűri ellenőrizte a helyes válaszokat, a gyerekek újabb feladványokkal küzdöttek. A végleges eredmény kihirdetésére a vetélkedőt követő előadások után került sor.

Az előadások sorát Pócs János, a Jászság parlamenti képviselője nyitotta, aki az Európai Unió és hazánk kapcsolatára fókuszálva közvetítette véleményét, majd az uniós választás jelentőségére hívta fel a figyelmet. Ez a nap alkalmas arra, hogy paradigmaváltásnak legyünk tanúi – emelte ki a képviselő. A politikai, gazdasági élet vezetőinek fontos, hogy találkozzanak ambiciózus, széles ismerettel rendelkező, innovatív életfilozófiájú fiatalokkal. Fontos meghallgatnunk véleményüket és közös megoldásokat találnunk, például az unió kérdésében. Az Európai Unió olyan, mint egy nagy család. A tagok kiegészítik egymást, együtt tervezzük a jövőt, mindenkit meghallgatunk döntések előtt, és mindenki véleménye egyformán számít, hogy a közös cél érdekében fejlődni tudjunk. Annak idején feltételek nélkül léptünk be ebbe a családba, bár néhányunkban voltak aggályok, hiszen több évtizedes elnyomó diktatúrából szabadultunk. Az unió a kötelességek mellet lehetőségekkel kecsegtetett és komoly feltételekkel fogadott be minket. Teljesítettük a szükséges feltételeket, Magyarország gazdasága egyedülállóan jól működik, a Jászság pedig kiemelkedően prosperál. Az elért sikerekhez részben az eu-s tagság is hozzásegített, azonban nem feledkezhetünk el a korlátozásokról sem, amit az unó szabott ki számunkra. Az unió hatására gyárakat kellett bezárnunk, megszüntették a cukor ipart, a Jászságban ellehetetlenítették az addig jól működő könnyűipart. A bankszféra, a közüzemi szolgáltatók külföldi kezekbe kerültek. A csatlakozásban részt vevő politikai rendszer nem védte kellőképpen az érdekeinket. A 2010-es kormányváltást követően érdekeink védelmében elkezdődött egy erős szembenállás az EU-val. Az ország ráébredt, hogy nem kell mindent feltétel nélkül elfogadni, mert Magyarország gazdasága potenciállal bír. Nekünk is vannak jogaink, beleszólásunk, csak azonos feltételek mellett vagyunk hajlandóak küzdeni a közös európai célokért!

A továbbiakban Pócs János hangsúlyozta, hogy az EU migrációs politikája mögött a gazdaságpolitikai tényezők húzódnak. Az unió fél Közép-Európa túlzott megerősödésétől, az eddigi vezető országok gyengülésétől. A fiatalok kérdéseket intéztek a politikushoz, melyben az EU várható további terjeszkedéséről, a külföldi munkavállalás okairól, a más országban folytatott továbbtanulási lehetőségekről, az Euro bevezetéséről, a brexitről és hazánk nyugat vagy kelet felé történő orientálódásáról érdeklődtek.

A 10 A osztály készített egy kisfilmet az előző uniós ciklus Jászberényre vonatkozó megvalósult fejlesztéseiről. A kisfilm megtekintése jó bevezetője volt Szabó Tamás polgármester előadásának, aki a mostani ciklus már elkezdődött, vagy hamarosan elinduló beruházásairól számolt be. Elöljáróban kifejtette, az EU működéséhez elengedhetetlen a kiadások és a bevételek egyensúlyban tartása. Az unió költségvetése egy értékrendbeli filozófián alapul. A tagállamok hozzájárulása képességek, történelmi, gazdasági potenciál alapján történik, nyilvánvaló különbségek vannak a befizetések között. (A brexit például majd komoly megfontolásra, átstrukturálásra készteti a költségvetés megalkotóit.) A támogatás szétosztását a piac határozza meg. Az EU törekszik a javak Európán belüli megtermelésre, ezért viszi el a támogatások jelentős szeletét az agrártámogatás. Másik nagy kiadás a hátrányos helyzetű tagállamok felzárkóztatása, a kohézió. Mi ez utóbbinak vagyunk inkább érintettjei. Az előző és a mostani ciklus is Magyarország számára egy igen jelentős, a felzárkózást elősegítő forrást tartalmazott. A megyébe delegált 54 milliárd forintból Jászberény 5.3-5,4 milliárd forintot pályázott meg sikeresen ebben a periódusban. A projektek két nagy területen valósulnak meg. Az egyik az infrastruktúrára lokalizálódik, a másik az úgynevezett soft célok megvalósulását segíti, amely a megvalósuló épületekben való humán szolgáltatások működését támogatja. Ilyen például az előző nap átadott Népmesepont.

Számos gazdaságélénkítő beruházásnak néz elébe a város a következő hónapok során. Hamarosan elkészül az új bölcsőde, már elindult a buszpályaudvar felújítása. A Malom projekt egy új, minden elemében innovatív kulturális tér megépítését foglalja magába. A főtér és a környező utcák megújulnak, szebbé, élhetőbbé teszik a várost. A piac minden település fontos csomópontja, Jászberényben is majd méltó körülmények között folyhat a kereskedelem az átépített piaccsarnokban. A Fogyatékkal Élők Napközi Otthona is már tető alatt van az uniós támogatásoknak köszönhetően. A források megszerzésében a kormányzati segítség és a város önereje ugyancsak jelen van – hangsúlyozta ismertetője végén Szabó Tamás.

A beszédek elhangzását követően kihirdették a vetélkedő eredményét. Harmadik helyen a Nagyboldogasszony iskola gimnáziumi csapata végzett, második helyezettek a ceglédiek lettek, míg a legsikeresebbek a vendéglátó Szent István Sportiskola tanulói voltak.

A program zárásaként a nagykövet-iskolák bemutatkozására került sor.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?