Megnyílt a Jászsági Népmesepont

Újabb közösségi tér nyílt a jászsági népművészeti értékek népszerűsítése érdekében szeptember 19-én a Városi Könyvtárban. A mintegy 80 millió forintos beruházás lehetővé teszi, hogy minden korosztály mesés helyszínen, interaktív és tárgyi eszközök segítségével sajátítsa el a mese üzenetét.

– A népmese megtartó erejének fontossága köztünk kell, hogy éljen a hétköznapokban. Ennek az elképzelésnek a tükrében indult útjára hónapokkal ezelőtt a Jászsági Népmesepont ötlete – mondta köszöntőjében Berec Zsolt, a Jászkerület Nonprofit Kft. vezetője. Az elképzelés kézzelfogható valósága szerda délután tárult elénk, melynek sikeres megvalósításában nagy szerepet vállalt Gál-Dobos Beáta szakmai vezető és Kovács Péter projekt menedzser. Szintén szakmai közreműködésükkel segítették a beruházás eredményességét a könyvtár gyermekrészlegének dolgozói, Boda Lászlóné és Verseginé Ujhelyi Petra. A közös ötletek, a kreativitás kibontakoztatása olyan helyszínt eredményezett, amely lehetőséget biztosít évente mintegy kétszáz program lebonyolítására. Az itt tartandó klubfoglalkozásokat, mesemondó köröket, családi programokat látványos környezetben élhetik át a látogatók, kicsiktől a felnőttekig.

Az átadó ünnepség során a város nevében Szabó Tamás polgármester köszöntötte a projekt közreműködőit és a megjelent érdeklődőket. Hangsúlyozta, hogy a mese időtlen és kortalan, mely mindig életünk részét képezi. „Egy ideig élvezői vagyunk, aztán a mese közreműködői, továbbadói” – utalt a mesélés fontosságára.

Pócs János országgyűlési képviselő stílszerűen mesével indította köszöntőjét. A fabulák közkedveltségét bizonyította az is, hogy néhány másodperc után a jelenlévők már együtt skandálták a képviselővel az Öreg néne őzikéje sorait, egymást bátorítva a törött lábú gida történetének felidézésben. Visszatérve testhezálló hivatásához elmondta, hogy a jászsági fejlesztések sorába tökéletesen beleillik a Népmesepont ötlete. A gyermekeknek és a felnőtteknek egyaránt szüksége van a mese üzenetére.

Ezen gondolatok jegyében Szabó Tamás polgármester és Pócs János képviselő göngyölítette fel a mese fonalát, mellyel hivatalosan is megnyílt az ország tizennegyedik Népmesepontja. A tereket a mondák hármas egységére ügyelve alakították ki, teli látványos elemekkel, a technika vívmányait is felhasználva. A rendezvény zárásaként Bukovics János és Pintér Zsolt élőszavas meséi hozták meg a kedvet a Népmesepont közelgő programjaihoz, amelyek egy igazi mesebirodalomban zajlanak majd. Aki nem hiszi, járjon utána, mert érdemes!

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?