Mária, Mária

A Főnix Színházban az elmúlt héten látható volt Mennyek Királynéja – Szűz Mária kiállításhoz kapcsolódóan adott koncertet szombat délelőtt a Neo Folk zenekar. A Máriás és népénekekből, megzenésített versekből felépített műsorukat kifejezetten erre az alkalomra állították össze.

Az egyedülálló anyagot bemutató, Szűz Mária és Krisztus életének eseményeit megjelenítő kiállítás tekintélyes számú látogatót vonzott a hét minden napján. Városunkból, a környező településekről, sőt még a fővárosból is érkeztek zarándokok szombat délelőtt megszemlélni a páratlan kegytárgy gyűjteményt, azután pedig a Neo Folk duó kínálta zenei élménynek részesévé lenni. A Főnix Színház erre még rendelkezésre álló tereit közönség töltötte meg, ülve, állva kinek hogy jutott hely. Az esemény házigazdája, Várszegi Tibor bevezetőjét követően a katowicei Mária zarándokhelyről származó képpel köszöntötte a kiállítás ezredik látogatóját.

A Neo Folk együttes szerző és alkotópárosának tagjai közül Bonyár Judit csellón játszott és énekét társa, Hűvösvölgyi Péter pengetős hangszereken kísérte. Az elhangzó, megzenésített Ady-versek már régóta meg voltak repertoárjukban, csak az eseményhez illőket próbálták közülük összeválogatni. A népdalfeldolgozásaik is adottak voltak, és egy ilyen kiállítással kapcsolatban megfér minden, ami Jézusról, Istenről, és a nagy örök kérdésekről szól. Különböző szent énekekkel külön is készültek erre az alkalomra. Nem minden zeneszám tartozott a magyar folklór világába. Főleg az Énekek éneke, az ószövetségi biblikus témájú dalai kifejezetten azt a tájegységet járták körbe zeneileg, ahol Jézus és Mária élt, a Jordán partját, Palesztina vidékét. Ott keveredett a perzsa, az arab, a zsidó zene és kultúra, ezt szerették volna megragadni, ezért is választottak hozzá török hangszert, aminek a hangja egyesíti a különféle lanthangszereket. Hihetetlenül szólt és olyan hangulatot teremtett, hogy visszavitte az embert Krisztus korába. Az emelkedett hangulatú koncert, a Mária, Mária egyházi ének, és régi magyar himnuszunk, a Boldogasszony anyánk közös eléneklésével zárult.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?