Hagyomány és modernség Lantoséknál

Szeptember első szerdája délutánján kissé rendhagyó látogatásra indult az önkormányzat delegációja a szokásos havi rendszerességű üzembejárások keretében. Ezúttal egy tradicionális mezőgazdász család életébe, a napi munka szépségeibe és kihívásaiba pillanthattunk bele a portelki Lantos-farmon.

A tanyához hangulatos, erdővel szegélyezett, ám tagadhatatlanul néhol igen rögös utakon jutott ki a küldöttség. A házigazdák, Lantos Gergő és édesanyja, Lantos Kálmánné Piroska jó vendéglátó módjára szívélyesen fogadták az érkezőket. A szépen rendezett udvar árnyat adó fái alatt finom süteménnyel, üdítővel megrakott asztal várta a látogatókat, akik mielőtt elmerültek volna az ízek élvezetében Gergőtől és Piroskától meghallgatták a gazdaság történetének és jelenének beszámolóját.

A Lantos család egymást követő generációk hosszú sora óta műveli a jász földet. A jelenlegi gazdaság egy önfenntartó paraszti gazdaságból nőtte ki magát jelenlegi formájára. A nagypapa, Lantos Kálmán, annak idején nem lépett be a termelőszövetkezetbe, sok nehézség árán megtartotta a földet saját tulajdonban. Ennek köszönhetően a rendszerváltást megelőzően is tudott a gazdaság fejlődni, majd a kárpótlások kifizetésekor az örökösök újabb, közel 300 hektár termőföld területet vásároltak, illetve béreltek és gépesítettek. A kilencvenes évektől az édesapa, Lantos Kálmán vezetésével cukorrépával kezdtek foglalkozni, ami akkoriban jól jövedelmezett. Erre alapozták a fejlesztéseket, magtárat, szénatárolót építettek, újabb gépeket vásároltak. Mint tudjuk a magyar cukorfeldolgozó-ipar azóta tönkrement, váltani kellett.

Ma kukorica, búza, napraforgó, repce és lucerna termesztése folyik a birtokon. 250 hektár termőföldön talajkímélő, talajmegújító módszerekkel gazdálkodnak Jászboldogháza és Jászberény határában. A szántóföldek mellett hatvan hektár gyep, nyolcvan hektár akác és nyárfaerdő, valamint négyszáz anyajuh a Lantos családi gazdaság tulajdona. Nekik köszönhetően évente ötszáz vágóbárányt értékesítenek. A modern gépparknak köszönhetően jelentős, mintegy ötvenhektárnyi teljes, tehát ültetéstől betakarításig szóló, bérmunkavállalásaik is vannak. A négy alkalmazott segítségével egy év alatt körülbelül 700 tonna gabonát, 200 tonna olajos magvat és ugyanennyi szálas takarmányt takarítanak be. A kínálkozó pályázatokat igyekeznek kiaknázni, de sokszor a szigorú feltételek már eleve kizárják az indulást. A berényi gazdakörrel jó kapcsolatban vannak, tőlük is kapnak információt a nyíló pályázatokról.

Szabó Tamás polgármester a képviselő-testület nevében megköszönte az információk megosztását, és a látogatás lehetőségét, ami lehetőséget teremt arra, hogy a város vezetősége tapasztalati képet kapjon a jász mezőgazdászok életéről, értesüljön gondjainkról és sikereikről, segítsen kéréseik teljesítésében, kérdéseik megválaszolásában.

Balog Donát, a térség önkormányzati képviselője felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy a Portelket Jászboldogházával összekötő földút remek állapota a házigazdák gondoskodásának köszönhető. A háziasszony hozzáfűzte, hogy az út karbantartása saját érdekük is, hiszen a gépekkel, személyautókkal itt kénytelenek közlekedni. Mindemellett már az iskolabusz is ezt az útvonalat használja az Imrédi út járhatatlansága miatt.
A szóbeli tájékozódást követően a birtokot körbejárva szemügyre vettük a modern gépparkot, amellyel valamennyi mezőgazdasági munkálatot vetéstől az aratásig, majd a bálázásig képesek elvégezni. A gépeknek otthont adó pajták mögül hangot adó jószágok már kezdetektől passzív részesei voltak a beszélgetésnek. A karámban anyajuhok bégettek, hol lábukhoz dörgölődő bárányaikhoz, hol az idegen embersereghez fordulva. A birkákat mintegy őrként óriási kakas vigyázta, érces hangján ő is fel-felszólalt.

A bejárás nem ért véget a birtokon belül, autóba ülve elgurultunk a közeli legelőhöz, ahol a nyáj munkálkodott szorgosan a fű növekedésének kordában tartásán. A lassan lenyugvó nap sugaraitól bearanyozott mezőn igazán idilli kép fogadta a szemlélőket. A hosszú botjára támaszkodó juhász, bokája körül tekergő hűséges társa, a kis fekete kutya és a békésen legelésző birkanyáj akár egy Móriczi-novella megelevenedett képe is lehetett volna. Az idő változatlansága azonban csalóka kép, a Lantos gazdaság egy nagyon is mai, lüktető és innovatív modern gazdaság. A tradicionális jász szorgalom és kitartás XXI. századi mintája.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?