Beérett a homoktövis

A Neszűr különböző területein homoktövis ültetvényeket telepített Jászberény város önkormányzata a közfoglalkoztatási program keretében. A beérett bogyóstermés betakarítását Szabó Tamás polgármester is megtekintette kedden délelőtt az 5. – 6. dűlők közepén.

A Neszűrben összesen közel 13 hektár termőterületen tulajdonos az önkormányzat. Az első homoktövis ültetvényeket 2014-ben telepítették, korábban parlagon heverő elhanyagolt területek újra művelésbe vonásával. Mindez a közfoglalkoztatási mintaprogram keretein belül történt.

Ebben az esztendőben termőre fordult területek – ahol a betakarítás is folyik –, 2015-ben lettek telepítve. A homoktövisszüret megközelítőleg 3,5 hektáron zajlik ötezer bokor termő növényről, és várhatóan október közepéig fog tartani.

Idén 15 ember dolgozott a mezőgazdasági közfoglalkoztatási programban, akik elsősorban a Neszűr területén élnek. Ezzel teljesült a program fő célkitűzése, munkalehetőséghez juttatták a szegregált területeken élő, alacsony iskolai végzettséggel rendelkező lakosokat, és megindították a területek szociális, valamint gazdasági rehabilitációját is.

A homoktövis kiváló beltartalmi értékekkel rendelkezik, a nyár végi esőzések kifejezetten kedveztek a várható terméshozamnak, így a tavalyinál nagyobb hektáronkénti hozam várható. Az értékesítés az Első Magyar Homoktövis Szövetség segítségével várhatóan idén is külföldi piacra történik majd. A 2017. év értékesítési bevétele 5.698.084 Ft (bruttó összeg) volt. Ezt az összeget ebben az esztendőben járdaépítésre fordította az önkormányzat közfoglalkoztatási program keretében.

2019-től 6,5 hektár vágásforgóval zajlik majd a termelés, ugyanis a vágás miatt egy adott területről csak kétévente lehetséges a betakarítás.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?