Rendezvények, fejlesztések, barátságok

E heti lapszámunkból is látható, hogy a hosszú hétvégén Jászberény városa terhelési próbának volt kitéve. Másként fogalmazva, annyi program gyűlt össze, hogy a szó legszorosabb értelmében nem fért be a naptárunkba. Most volt a Jász Expo, a vechtai testvérvárosi kapcsolat 25. évfordulójának ünnepségsorozata, kupát rendeztek a röplabdások és a bokszolók, búcsú volt és sorolhatnánk. Szabó Tamás polgármesterrel ezekről a friss élményekről, picit a nyárról, és a közeljövőről is beszélgettünk. Az első kérdés talán nem sikerült túl udvariasra.

Hétvégén óvatlanul autóba ültem, és meglepődve tapasztaltam, hogy szinte a város minden területén, nem csak a belvárosban, de akár a Szent Imre herceg úton is lezárások, útakadályok nehezítették a közlekedést. Egy átutazó idegen alighanem gondban lehetett.
Visszatérő panasz különösen nyaranta, a Csángó Fesztivál és a Mézvásár idején, hogy közlekedhetetlen a város. Kétségtelen, hogy Jászberény nagyságához, útszerkezetéhez képest ezek a rendezvények hatalmasak, nem véletlenül tarthatnak igényt országos érdeklődésre. Azonban olyan nemes és magával ragadó a tartalmuk, a hatásuk, hogy a városlakók és a vendégeink is természetesnek, a nagy rendezvény velejárójának tartják a kisebb kellemetlenségeket. Mindazonáltal folyamatosan törjük a fejünket, hogy mit lehetne tenni a minél zökkenőmentesebb közlekedés érdekében ilyen időszakokban is. Ebben az évben a Csángó Fesztiválhoz kapcsolódó útlezárást a Zirzen Janka és a Megyeház utca közé terveztük, és ennek a két utcának a forgalma megmaradt. Így érzékelhetően járhatóbb, közlekedhetőbb maradt a városunk, ha úgy tetszik ez a kísérlet bevált, a jövőben is megtartjuk.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezt az időszakot a város 8-10 pontján épülő bicikliutak miatt pluszterhelés érte…
Szeptember 30-a a fizikai kivitelezés határideje az összes bicikliútnál, ezért érthetően ezekben a napokban, adott esetben a rendezvényeink hétvégéjén is gőzerővel dolgoztak a kivitelezők. Több helyen már befejezték a munkát, a Nagykátai úton, a Mária utcában, jól állnak a Jász Plasztik közelében is, de javában dolgoznak a posta előtt és sorolhatnánk. Visszakanyarodva egy két mondattal a nyárhoz és a rendezvényekhez, úgy tapasztalom, hogy profi szervezésű, kimunkált, nagy rendezvényeink vannak, amelyek mégis mindig mások, és ez különös varázst ad a látogatók számára. Ezért van az, hogy kialakult egy törzsközönség, amely semmiképpen nem mulasztaná el évről-évre a csak itt megtapasztalható élményeket. Ez érvényes a Csángó Fesztiválra és a Mézvásárra is, amelyek hosszú évek hagyományaira építkezhetnek, de a Jász Expora is, ami ebben az évben már a nyolcadik volt.

A mostani hétvégéről beszéljünk még, de a bicikliutak építése kapcsán röviden térjünk ki a fejlesztésekre.
A város nagy volumenű beruházásai az említett – szem előtt lévő –, bicikliutakhoz képest érdekes módon „rejtettebb” környezetben készülnek. Ilyen az állatkert mező felőli részén jó ütemben épülő bemutatóközpont, a Hatvani útról sem nagyon lehet látni a fogyatékkal élők nappali otthonának emelkedő falait és a Magyar utcában zajló bölcsődeberuházás is csak közvetlen közelről látható. Ez utóbbi a legsürgősebb, hiszen év végén használatbavételi kötelezettségünk van. Ezek a beruházások olyan készültségi állapotban vannak, hogy a pályázati pénzek mellé szükséges önerő miatt, a kormány által jóváhagyott hitelkeret terhére konkrét csomagot kell összeállítanunk a bankkal egyeztetve 4-500 millió forint értékben a sikeres befejezés érdekében.

Van olyan terület, ahol lemaradás tapasztalható a beruházásoknál?
A fent említett három példa valóban a leggyorsabban haladó fejlesztéseink közé tartozik. Meg kell osztani erőinket, például a bölcsőde melletti tervezett lakópark telkeinek felajánlása addig nem történhet meg, amíg ott a közműveket megfelelően ki nem alakítjuk. A tervek erre is megvannak, és az első lépés – a bölcsőde –, után következhet majd a második. Ugyanígy indulásra készen állunk a Malom-projekt kapcsán, amihez rendelkezésre áll az elnyert pályázati összeg, a tervek, a közbeszerzést kell lebonyolítanunk. Ha minden példa felsorolása nélkül általános érvénnyel szeretnénk fogalmazni, akkor elmondható, hogy a mostani uniós pénzügyi ciklus végéig, tehát 2020 december utolsó napjáig minden fontos, tervezett beruházást be fogunk fejezni fizikailag.

Az elmúlt hétvége eseményeiről mostani lapszámunkban bőven írunk. Nagy sikernek mondható az expó, most azonban inkább a testvérvárosi kapcsolatokról kérdezzük. 25 év az mégiscsak majd egy emberöltő.
Ahogy közeledett ez a jubileum, egyre koncentráltabban készültünk rá, terveztük a programját, a tartalmát. Úgy gondolom, hogy ez az esemény a saját lábán is megállt volna. de munkatársaink találtak néhány uniós pályázatot, amit mintha a mi kapcsolatunkra írtak volna ki. Ennek a segítségével tudtuk ilyen sokrétűen és ilyen sok résztvevővel megszervezni ezt az alkalmat. A lényeg persze az, hogy a német demokrácia, gazdaság, a szociális rendszerük bizony előttünk jár, még ha nagypolitikájuk bizonyos elemeiben időnként tévútra jut.

Ha ezt említi, előtérbe tolakodik egy kérdés. A jubileumi rendezvények 98%-ban lelkesítőek, szívmelengetőek voltak, nem csak simán barátságosak. Felidézték a 20. évforduló kapcsán történt itthoni és az egy évre rá zajló vechtai eseményeket, és találkozásokat is. Ugyanakkor a nagypolitika, különösen a fórum rendezvényeire betolakodott.
A vechtaiakkal mindig családias volt a kapcsolatunk, úgy viselkedtek, mint az idősebb testvér. Noha fejlettebbek, előrébb járnak sok tekintetben, mint említettem, nem kioktattak bennünket, hanem olykor vitáztunk. Mindketten igyekeztünk elfogadtatni a magunk szempontjait. Polgármesterük profi politikus, a merkeli vonal képviselője, aki különösen az USA és Európa viszonyában történt katonapolitikai, gazdasági változások miatt azt hangsúlyozza, hogy Európának egységesnek kell lenni. Mi ezzel egyetértünk, de azt vetjük fel, hogy a jó törekvések mentén legyünk egységesek. Hogy mi a jó, azt viszont meg kell beszélni. Polémia tehát mindig is volt, de ez családias, előre vivő jellegű.

Működik a kölcsönösség?
Nem csak mi tartjuk fontosnak megismerni az ő gondolataikat, életüket, gyakorlatukat, de ők is törekednek arra, hogy például a gyerekeiknek bemutassák, milyen az élet Európa más részein. Nem véletlenül olyan sikeresek a jászberényi zoo táborok, amelyekben részt vesznek. Másrészt szívesen támogatnak bennünket, nehéz is lenne felsorolni, hogy az évek során kórházi ágyaktól a szociális, oktatási, kulturális segítségen át a most a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény kertjében átadott kerti pavilonig mi mindennel támogattak bennünket. Ez a polémia és támogatás egyébként a mi többi testvérvárosi kapcsolatainkban is működik. Mi is támogatjuk azokat a településeket, amelyeknél szerencsésebb helyzetben vagyunk.

Vegyük úgy, hogy tulajdonképpen ezzel a zsúfolt hétvégével el is búcsúzunk a nyártól?
Úgy gondolom, hogy más években ez így történt, most azonban még hátra van a nyári időszak megkoronázása. Két hét múlva, szeptember 22-23-án még részesei leszünk a Jász Ünnep elnevezésű, nagyszabású rendezvénynek Budapesten. A Vajdahunyad várban és környékén a többi jász és kirajzott jász településsel együtt bemutatjuk értékeinket, kincseinket, hagyományainkat a széles közönségnek. Az előkészítő munkálatok miatt sűrű napok elé nézünk. Remélem, hogy nemcsak a budapestiek, de a Jászságban élők is élnek az alkalommal és kilátogatnak erre a pompázatosnak ígérkező rendezvényre.

Egy teljesen más témáról szeretnénk még kérdezni. A korábbi időszakoktól eltérően a mostani ciklus nem négy, hanem ötéves. Történelmietlen, de mégis, mi zajlana napjainkban, ha most is négy éves lenne?
Akkor javában készítenénk a leltárt az elmúlt ciklusról, és benne lennénk nyakig a választási kampányban, annak is a legintenzívebb szakaszában. Kétségtelen, hogy sokkal örömtelibb, és hasznosabb is az előkészített fejlesztéseket, beruházásokat menedzselni, építeni-szépíteni a várost. Szerencsés a testület – és én is mint polgármester – , hogy ezt átélhetjük.

Ilyenkor szokott a közvélemény­kutató betoppanni, és megkérdezni: Ha most hétvégén lenne a választás, elindulna? Másoktól is megkérdezzük ezekben a napokban…
Játékos a kérdés, de – ha rejtve is –, van súlya, így eszerint válaszolok. Úgy gondolom, hogy a mostani és az előző ciklus számos kihívással és lehetőséggel volt telített, rengeteg pozitívumot hozott a városnak. Egy nagyszerű fejlődési ívet rajzol ez az időszak, ami reményteli jövőbe mutat. A megkezdett munkát töretlenül folytatni kell. Hétvégén is indulnék, és jövő ősszel is ez a határozott szándékom.

Vélemény, hozzászólás?