A miniszter gratulál a Jászoknak

Pénteken, 16 órakor a Szentháromság tér színpadán kürtszó adott jelt a VIII. Jász-Expo és Fesztivál megnyitására. A testvértelepülések delegáltjai, polgármesterek, jászkapitányok, Nagy István agrárminiszter, Farkas Sándor miniszterhelyettes, Marczinkó Zoltán helyettes államtitkár, Piroska Miklós megyei közgyűlés elnök, Pócs János országgyűlési képviselő, Berkó Attila kormánymegbízott és valamennyi érdeklődő üdvözlését követően elsőként a város nevében Szabó Tamás, Jászberény polgármestere köszöntötte a vásár résztvevőit.

A rendezvény már bebizonyította az elmúlt évek során, hogy igény van rá, helye van a város életében mind gazdasági, mind kulturális vonatkozásban. A három nap minden bizonnyal csatlakozik az előző hét vásár eredményeihez, és lehetőséget ad arra, hogy a gazdasági szereplők kapcsolataikat tovább építsék. Az érdeklődő közönségnek alkalmat ad betekinteni a térség gazdasági életébe, mindemellett kulturális és gasztronómia élményeket kínál – jelentette ki a polgármester. Végezetül megköszönte valamennyi szervezőnek, támogatónak, a rendezésben valamilyen formában részt vevőnek a munkáját.

Piroska Miklós a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Közgyűlés elnöke ünnepi köszöntőjében elsősorban tiszteletét fejezte ki a Jászság gazdasági teljesítménye előtt. Emlékeztetett, hogy 2010 óta 44 milliárdnyi beruházás valósult meg a térségben, amelyből 24 milliárd forintnyi fejlesztéssel Jászberény büszkélkedhet. Az elért eredmények igazolják azt a kormányzati szándékot, amelyet a 2013-as ciklust követően megfogalmazott az ország vezetése.

Külön kiemelendőek a foglalkoztatásban és a gazdasági növekedésben elért eredmények. A TOP-os források keretében 12 milliárd forintnyi forrás érkezik a Jászságba, amelyben komoly szerepe van a Jászság országgyűlési képviselőjének és az itteni polgármestereknek is. A közös munkának köszönhetően ma már nem csupán pályázóként, de megvalósítóként is példamutató szerepe van a térségnek. Az eredmények bizonyítják, hogy az állami szféra, a vállalkozások és az önkormányzatok együttműködése sikerre visz.

Azok a vállalkozások, amelyeknek a Jászság növekedését köszönhetjük, ma ünnepi díszben jelennek meg a Jász Expón, bemutatják szolgáltatásaikat, termékeiket – nyitotta ünnepi gondolatmenetét Pócs János, a jászság országgyűlési képviselője. Amikor a vásárlók megismerik a bemutatott termékeket, akkor minden bizonnyal megfogalmazódik bennük a gondolat, hogy helyben kell vásárolniuk, ezzel növelve a belső fogyasztást. Kiemelte, minden, a térségben elköltött forint dupla annyit ér, hiszen így visszakerül hozzánk. Mindent, amire szükségünk van helyben is meg tudunk venni. Legyen ilyen formán is erős bennünk a patrióta szellem! Az expónak ez az egyik legfontosabb üzenete. Emlékeztetett: a rendszerváltás után jászsági garázsokból, kis műhelyekből kinőtt vállalkozások ma a megyei és az országos gazdasági top listák élén állnak. A helyi vállalkozások sikere pontos tükörképe a mai kormányzati stratégiának, mert bebizonyították azt, hogy a kicsikből is lehetnek nagyok. Ma a Jászságban a vállalkozói szférában dolgozók száma meghaladja a 27 ezret. Elsősorban nekik köszönhető, hogy térségünkben újra a teljes foglalkoztatás a tét. Ennyi munkahelyteremtés és adóbefizetés hozadékaként okuk és joguk, hogy a vállalkozók aktív részesei legyenek a közéletnek.

Jó érzés volt megérkezni ide és látni azt, hogy reménységgel tekintenek a jövőbe – fogalmazott vásárnyitó beszédében Nagy István agrárminiszter. A térségnek az ország gazdasági térképén kiemelkedő helyzete a vállalkozók mellett köszönhető a Jászság politikusainak, vezetőinek is, akik rengeteget dolgoznak a sikerekért. A kitartás, a kemény küzdeni akarás, a tudás vezetett eredményre. A jászok sikere a hagyományaikban, a kultúrájukban gyökeredzik. – Önöknek van mibe kapaszkodniuk, méltán lehetnek büszke jászok. Itt már tudják, nem mindig az az érték és minőség, ami külföldről érkezik. A saját termékeink frissek, kiválóak, hazaiak. Az expó alkalmat ad arra, hogy értékeljük a hazain belül is a sajátunkat, meggyőződjünk arról, hogy ez a legjobb, amit mi saját magunknak itt helyben termelünk. Értékeljük a régión belüli áruellátást, a fogyasztást, mert ez az, ami igazán fel tudja pörgetni a gazdaságot. Álljunk meg és gratuláljunk magunknak, a szomszédjainknak a jó munkáért, ahogy én magam is gratulálok a jászoknak! Legyenek büszkék arra, amit elértek, kívánom, legyen erejük megtartani és folytatni a megkezdett utat! – mondta a miniszter.

A 8. Jász- Expo díszvendége Cegléd városa volt. A tanúsító okiratot Borbás Ferenc jászkun kapitány kíséretében Szabó Tamás nyújtotta át Takács Lászlónak, Cegléd polgármesterének. A tanúsítvány szövegét a főkapitány olvasta fel.

Cegléd polgármestere városa nevében mondott köszönetet a meghívásért. Irigységgel vegyes csodálattal méltatta a rendezvényt, és Jászberényt. Párhuzamot volt az ezer szállal kötődő településeink között. Röviden ismertette Cegléd jövőre vonatkozó infrastrukturális és gazdasági terveit. Figyelembe ajánlotta a vásárban megjelenő helyi vállalkozást, a turizmus standját, kulturális műsoraikat és kóstolóra invitálta a látogatókat a település gasztronómiai bemutatóján.

A továbbiakban az expó díjazottai léptek színpadra. A vásár nagydíját a ceglédi Komandor Lux Kft. vette át a minisztertől. A vásárdíjat Szabó János vásárigazgató a Konkoly Electro Kft. képviselőjének adta át. A megyei önkormányzat különdíját a berekfürdői Hubai Ökofarmnak Piroska Miklós adta át. Jászberény város különdíját Szabó Tamás a Qualité 96 Kft. vezetőjének nyújtotta át. A Jászsági Önkormányzatok Szövetségének különdíját az elnök, Farkas Ferenc a Molnár Méhészet képviselőjének adta oda. A megyei kereskedelmi és iparkamara különdíját a Fortaco Zrt. – Jászberény, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíját a jászapáti Sütőház Kft. vette át. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos szövetségének különdíját a Héjja Esküvői Ruhaszalon nyerte Ceglédről. A Jászsági Menedzser Klub Egyesület különdíját Kalla Pál kádármesternek ítélték oda.

Az ünnepélyes ceremóniát követően a miniszter és valamennyi díszvendég látogatást tettek a vásárban, ahol Nagy István minden kiállítóval beszédbe elegyedett, személyesen tájékozódott a térség gazdasági helyzetéről, megkóstolta a termékeket, megszemlélte a kiállított tárgyakat, információt szerzett a szolgáltatásokról.

A továbbiakban a Bathó Palota díszterme fogadta be a vendégeket, ahol az állófogadás előtt Nagy István miniszter mondott pohárköszöntőt, melyben elismerő szavakkal méltatta a vásárban látottakat, elismerte a gazdasági sikereket és további hasonlóan kiváló eredményeket kívánt.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?