Szünidei Egészség Klub

A Jászapáti Praxisközösség az egészségért elnevezésű projekt finanszírozásával Szünidei Egészség Klub került megrendezésre július 5-től augusztus 16-ig a Jászapáti Praxisközösség szakembereinek vezetésével. A heti rendszerességgel zajló program fő célja a gyerekek egészségtudatosságának javítása, fizikai aktivitásának növelése volt.

A nyári szünet kezdetén Bakos Judit, dietetikus vezette a foglalkozásokat. A dietetikus munkájának ismertetése után fehér, graham, rozsliszt és teljes kiőrlésű liszt keverékéből kenyérsütőben reform kenyeret sütött a gyerekek segítségével, amely a tízórai alapanyagául is szolgált. Termékbemutatót tartott a különféle lisztekből, természetes édesítőszerekről, zsírokról, olajokról, szuperélelmiszerekről, közben a kiegyensúlyozott és korszerű táplálkozás irányelveire hívta fel játékosan a résztvevők figyelmét. Interaktív előadást is hallhattunk kedvenc üdítőitalaink kockacukor tartalmáról, amit aztán ki is számoltatott a kis dietetikusokkal, akik meglepődve fogadták a végeredményt. Az okostányért, a napjainkban legelfogadottabb táplálkozási ajánlást is megbeszélték, majd a nap végén reklámplakátok készítése volt a feladat, ami nagy kreativitást igényelt a gyerekek részéről.

Második alkalommal Ádámné Vágó Krisztina gyógytornász volt a nap felelőse. Ennek köszönhetően a délelőtt a mozgásról és a fizikai aktivitás növeléséről szólt. A zenés bemelegítő torna után demonstrációs eszközként „Samu” segítségével ismertette az emberi test anatómiáját és a gyógytornász munkáját. A foglalkozást játékos tartásjavító és lábdeformitást megelőző tornák színesítették, de helyet kapott ezen a napon a kincskeresés, ugróiskola, és ügyességi sorversenyek is megrendezésre kerültek.

Palik Petra egészségfelelős vezetésével a harmadik napon a szenvedélybetegségek (dohányzás, alkohol, drogok) témakörét dolgozták fel. Dohányzásprevenciós társasjátékkal indult a nap, majd drogprevenciós foglalkozáson, szituációs feladatokban vehettek részt a gyerekek, részeg szemüveggel nehezítve akadálypályán próbálhatták ki, milyen is az alkoholos befolyásoltság. Egészség activity-t is játszottak csupa olyan kifejezéssel, ami a témához kapcsolódik. A nap végén aszfalt rajzverseny következett. Téma: „Jó és rossz szokások”. Ezen a napon tehettek látogatást a tűzoltóságon is, ami nagy élményt jelentett a gyerekeknek.
Pongrácz-Elek Ágnes népegészségügyi szakember fogadta a negyedik héten a táborozókat. Az alapvető higiénés ismeretek átismétlése után zenés aláfestéssel megtanulták a helyes kézmosás és fogmosás lépéseit, amit aztán a gyakorlatban ki is próbáltak a reggeli előtt és után az ajándékba kapott fogkefék, fogkrémek és poharak segítségével. A mentőállomáson tett látogatás után a sebellátás, sebkötözés rejtelmeibe merültek bele, majd bemutatásra került AMBU baba segítségével az újraélesztés is. A nap végén a mozgásé volt a főszerep, székfoglalóval és intenzív tornával kötötték le a fiatalokat, amíg a szülők megérkezésére vártak.
Urbán Ferenc, gyógytestnevelő vezetésével került sor a Szünidei Egészség Klub fő programjára: a táborozó gyerekek buszos kiránduláson vehettek részt Szilvásváradon. A 2 km-es gyalogtúra során a következő látnivalókat tekinthették meg a gyerekek és a kísérő felnőttek: Szalajka-völgy, Szikla- forrás, Fátyol-vízesés, Istállós-kői barlang (ősember barlang), Felső-tó, Szalajka-forrás, őzek, pisztrángos tavak. A tisztáson pihenés, játékok: tollas, frizbi, labdajátékok, gyógytorna, kincskeresés –, vártak rájuk. Lefelé kisvonattal utaztak, majd ebéd következett a közeli vendéglőben.

Az utolsó előtti alkalmunkon, a közös főzés során egy igazán finom és egészséges ételt: tojásos, cukkinis lecsót készítettek el bográcsban Bakos Judit dietetikusunk segítségével a kis szakácsok. Mellette reform túrós kalács is sült a már kipróbált kenyérsütőben. A délelőtt végén pedig mind meg is ették, amit főztek.

A szünidei egészség klub lezárásaként Urbán Ferenc gyógytestnevelő vezényletével Jásztelekre kerékpároztunk. Előtte röviden ismertetésre kerültek a kerékpár alkotórészei, és a kerékpáros KRESZ legfontosabb tudnivalói.

A Jászapáti Praxisközösség szervezésében már harmadik éve került megrendezésre az egészség tábor. A már hagyománynak számító programsorozaton a gyerekek élményekkel távoztak, barátságokat kötöttek és nem utolsósorban bővítették egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteiket. Találkozunk jövőre is!

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?