Vásároztunk vasárnap

Jó híre van a Jászapáti Országos Állat- és Kirakodóvásárnak, amit minden hónap első vasárnapján rendeznek. Kereskedők és vásárlók is sokat utaznak azért, hogy itt kínálhassák portékájukat, illetve kedvükre nézelődhessenek, vásárolhassanak. Július elsején a vásártér, nevéhez méltóan, újra zsongott a vásár színes forgatagától.

Manapság a vásárt kihalóban lévő műfajnak hihetnénk az internet korában, amikor meg tudunk venni majdhogynem bármit néhány kattintással, és még házhoz is hozzák. Mégis, ahogy a világ változott az elmúlt évtizedekben, úgy változott a vásár is, szerepét azonban napjainkig megőrizte a térség életében. Meglepő a temérdek kereskedő, aki árulja portékáit, és hogy milyen sok az érdeklődő, nézelődő. A kínálat, a bőség zavara, nehéz szavakat találni. Minden van! Ruhanemű hatalmas mennyiségben, a divatáru kereskedelem egész palettája megtalálható, de el lehet veszni a szőnyegek, függönyök, ágyneműk, törölközők színes halmai között is.

Magukat mivel tudnám becsapni? – teszi fel a meglepő, humorosnak szánt kérdést áruhalmai mögül egy barna bőrű férfi, jó kedvre derítve a standja előtt válogatókat. A kirakodóvásár kínálata felsorolhatatlan, éppúgy megtalálhatók a traktor alkatrészek, kézi és elektromos szerszámok, kerékpár tartozékok, horgász eszközök, ahogy ásvány ékszerek, gyerekjátékok, bútorok, konyhafelszerelések.

„Vásárfiának” kelendőek a házi sütemények, rétesek, az aszalt gyümölcsök tömkelege, a kézműves édességek, köztük a kakasos nyalóka! Miközben az ember a sorok között kóvályog az egyre nagyobb pakkjaival, valamint egyre laposabb tárcájával, és próbálja feldolgozni a rázúduló ingertömeget, a nap is egyre magasabbra kúszik az égen, és a növekvő tömegben kell előre evickélnie.

Kis időre túlsúlyos család akadályozza a forgalmat, jókora kürtőskalácsot majszolnak mindannyian, sugárzik róluk, hogy jó emberek, mert szeretik a virágokat, hiszen óriás cserepekben orchideákat cipelnek.
Piros rózsás szoknyában, fekete hajú, telt keblű fiatalasszony apró háztartási eszközöket árul. Arca sima, egy sámlin ülve mozdulatlanul figyel, majd amikor megpillantja az érdeklődőt, szeme huncut kacsintásra villan, megelevenedik, felugrik, és már fennhangon tukmálja termékeit.

Az olcsó holmik mellett persze drágább, minőségi termékekben sincs hiány, mesterek egyedi munkáit is meg lehet találni, és a retró tárgyak gyűjtögetőinek is valódi édenkert a vásár: festmények, érmék, régi korok tárgyainak szép darabjai is felbukkanhatnak.

Ahogy az emberek mindennapjaiban, úgy a vásárban is egyre nagyobb helyet hódít a gasztronómia, itt is bizonyítva: mi magyarok szeretünk jókat enni. Ezzel összhangban a hagyományos vásári ételek, sültkolbász, pecsenye, lángos számos variációja mellett megtalálható a gyros, a hamburger, a sült hal is.

Fontos része a vásárnak az állatpiac. Szarvasmarhát és lovat alig hoznak már az eladásukat szabályozó rendeletek szigorodása miatt, viszont sertéseket többen is kínálnak, szép rózsaszín és foltos fajták mellett mangalicák is akadnak. Visítanak is veszettül, ha kiválasztották és elszakították testvéreiktől őket. Ezzel persze nem merül ki a kínálat, kecskék, juhok várják, hogy új gazdára találjanak, frissen nyírt bárányok békésen nézelődnek, türelmesen viselik sorsukat. Haszonszárnyasok megszámlálhatatlan fajtái, tyúkok, csirkék, kakasok, pulykák és galambok, pelyhes kiskacsák, csibék zajonganak a ketrecekben, óriás ludak nyújtogatják nyakukat a drótháló mögött. Kialakulóban van egyfajta hobbiállat piac, ahol akad bőven a kedvencekből: dobozokban kiscicák nyávognak, nyulak bújnak össze. Kutyákból tacskót, boxert, yorki fajtákat is kihoztak és igazán nehéz volt elszakadni egy tüneményes border colli testvérpártól.

Vásárba menni többet jelent annál, minthogy az ember elmegy, és megvásárolja az aktuális szükségleteit kielégítő árukat. A vásár egyfajta társasági esemény, tömegrendezvény, találkozási pont az emberek számára, és havonta egyszer központi szerepet tölt be sok Jászapátin és környékén lakó programjában. Népszerű találkozási pont a Jászapáti vásár, talán ez (is) népszerűségének titka.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?