Szűz Mária Jászberényben

Várszegi Tibor szervező köszöntötte a Kisboldogasszony ünnepi Szűz Mária kiállítás-megnyitó résztvevőit vasárnap délután 15 órakor a Főnix Fészek Műhelyházban.

A mintegy negyven ország Jézushoz és édesanyjához, Máriához köthető kegytárgyaiból összeállított tárlatot Szántó József apát-plébános az Angyali üdvözlet igével nyitotta meg. Hazánkat Szent István Mária kegyelmébe ajánlotta, a Jászság pedig templomaival, kápolnáival kiemelten tiszteleg a Szűzanya előtt – emlékeztetett az apát. Az igehirdetést követően a Jóisten áldását kérte a kiállításra és annak létrehozóira, akik munkájuk révén a művészet erejével visznek közelebb mindnyájunk édesanyjához.

Pálmai Árpád egyházi énekes a muzsika erejével tette magasztossá a fantasztikusan gazdag kollekciót felvonultató tárlat megnyitóját. A műsorba énekszóval a közönség tagjai is bekapcsolódtak, így a Máriát magasztaló közös éneklés még inkább megnyitotta a szíveket az egyébként is különleges szépséget, lelki megnyugvást közvetítő tárlat befogadására.

A kollekciót a gyűjtemény őrzője, patrónusa mutatta be tárlatvezetés formájában. Gera Olga elmondta, hogy tízévesen került kezébe az első máriás kegytárgy, és azóta mintegy istenszolgálatként gyűjti szenvedélyesen az égi anyát, illetve Jézust ábrázoló tárgyakat, képeslapokat, képzőművészeti alkotásokat, könyveket. Minden darabnak külön története van, amelyről a tárlatvezetés során megosztott néhányat. Mesélt a Csíksomlyóról ide került Mária-szoborról, a montenegrói patakból kihalászott fafaragásról, az óriás méretű, arannyal díszített Bibliáról, és mikro-méretű párjáról, amely éppen azon a napon került adományként a gyűjteménybe. Mélyen gyökerező hitről regélnek például a hadifogolytáborokban készült kegytárgyak. Hallhattunk a különleges ikon-tojás gyűjteményről, ami Ukrajnából származik, a pravoszláv irányzat művészeti értékeit közvetítve. A nálunk ritkán látható pravoszláv ikonábrázolások egész falat megtöltenek a kiállításon.

Külön vitrinben kaptak helyet a betlehemi témájú alkotások, máshol csoportosulnak az úgynevezett fehér madonnák. Nagyszámú kollekciót láthatunk kereszt alakú medálokból, faldíszekből. Rózsafüzér különlegességekre is rábukkanhat a figyelmes szemlélő. Zarándokhelyekről, búcsúkból beküldött tárgyak, szenteltvíz tartó edények, sőt még csodatévő szenteltvíz is megtalálható az asztalokon. Ismerősként tekinthetünk a faliképekre, amelyekből például a galambos Mária vagy a Gecsemáni kertben imádkozó Jézus, a töviskoszorúval átfont szívű Jézus sok jászsági otthon dísze volt néhány évtizeddel ezelőtt. A több évtizedet megélt alkotások között helyet kaptak az egészen friss, modern művek is.

Ötletes megoldás a kiállítótér tetőablakára applikált üvegablak másolat, amelyen át valódi égi fényben megvilágítva pompáznak a kegytárgyak. Felismerhetünk több híres festménymásolatot is. A technikák sokszínűségét jelzi, hogy gobelintől a puzzle-ig, papírtól a kerámián át az ezüstig szinte minden formába öntött anyag kifejezi a szentek iránt érzett tiszteletet. A tárlatvezető felhívta a figyelmet a sarkot elfoglaló könyvtárra, ahol megtalálható saját kiadásban a hetven ország Mária ábrázolásait megörökítő album.

A több ezer darabos teljes gyűjtemény mintegy háromnegyed része látható most itt Jászberényben szeptember 9-ig. Szombaton ünnepi egyházzenei koncert hallható majd az egy hétre a Mennyek Királynőjének tiszteletére berendezett Főnix Műhelyházban.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?