Megteltek az iskolapadok

Szeptember 3-án, hétfőn hivatalosan is megkezdődött a 2018/2019-es tanév, melyet idén a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnáziumban megrendezett központi városi ünnepség nyitott meg.

Az alkalom tiszteletére elénekelt Himnuszt követően Pomázi Imréné intézményvezető asszony beszéde következett, aki köszöntötte többek között városunk polgármesterét, Szabó Tamást, dr. Varró Bernadett főigazgató asszonyt, Zsemberi Zoltánt, a Jászberényi Tankerületi Központ igazgatóját, valamint Bohárné Bathó Rozáliát, az intézményi tanács önkormányzat által delegált tagját. „Iskolánkban a legjobb helyre kerültetek”, fordult az idéntől elsősként vagy már gimnazistaként sorakozó diákokhoz, akik több mint 700 tanulótársukkal közösen kezdték meg városunkban tanulmányaikat. Mielőtt azonban jelképesen kinyitottuk volna az új tanév kapuját, áttekintettük a vakáció során történt fontosabb eseményeket, lezajlott táborokat, személyi változásokat, valamint beruházásokat, kihangsúlyozva azt a 60 millió forintos pályázati támogatást, melynek köszönhetően felújítások és eszközbeszerzések valósulhattak meg az intézményben.

Az induló csoportok osztályfőnökeinek névsora után az intézményvezető asszony köszönetét fejezte ki a városvezetésnek, valamint a szülőknek, majd elhivatottságot, kitartást, türelmet kívánt a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium 99. eredményes és sikerekben gazdag tanévére mindenkinek. A továbbiakban a 4. C. osztály nyárbúcsúztató műsorát élvezhették a megjelentek. A lendületes produkcióban tánc, ének, játékos színpadi előadás és még a népszerű Despacito dal iskolai rímekkel teletűzdelt verziója is helyet kapott, ami nagy sikert aratott a kortársak körében. „Az iskola nem börtön, nem kalitka, hanem a boldog, büszke élet titka.” – hangzott a tanulást dicsőítő vers, majd az új növendékek magukhoz vehették az iskola címerét ábrázoló ajándék kitűzőiket, melyeket már az intézménybe járó diákok nyújtottak át társaiknak.
A következőkben Szabó Tamás osztotta meg útravaló gondolatait az új tanévre vonatkozóan: – Gárdonyi és az Egri csillagok óta tudjuk, hogy a várfalak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében, így az infrastrukturális fejlesztések sem jelentenek mindent, ha nincs meg hozzá az a megfelelő lelkület, áldozatkészség és munkaszeretet, amelyek a pedagógusokat a munkájuk során, ezek között a falak között jellemzik – szólt a tantestület tagjaihoz, majd az elsősökhöz intézve hozzátette, bár az óvoda után most a legkisebbek táborát erősítik, ne féljenek, hiszen, ha maguk mögé néznek, mindig lesz kire támaszkodniuk, lesz kitől tanulniuk egészen addig, amíg át nem veszik az idősebbek helyét a közösségben. A város és az önkormányzat nevében is támogatásáról biztosított mindenkit, és ígéretet tett, hogy minden felmerülő kérdésben partnerként fog helytállni. Beszéde végén a Jászságban élő és tanuló gyermekek különleges kiváltságát hangsúlyozta, hiszen a mi fiataljaink egy óriási értékkel, a jász identitással lehetnek gazdagabbak, melynek kialakítása, táplálása és fenntartása, a pedagógusok illetve a szülők együttes munkája kell, hogy legyen.

Zsemberi Zoltán, a Jászberényi Tankerületi Központ igazgatója Norman Douglas forgatókönyvíró szavait idézve csatlakozott a köszöntőt mondók sorához: „A tudás nemcsak hatalom, hanem egyúttal jó szórakozás is” – hívta fel a figyelmet az iskola egy másik, játékos oldalára, majd a tankerületi központ által menedzselt, a 21. századi oktatás megvalósulását célzó előkészületeket részletezte, melyek eredményeképp tartalmi és infrastrukturális fejlesztésekre is sor került a nyári szünidő alatt. A továbbiakban néhány konkrét szakmai újítás is elhangzott, többek között a Bercsényi Miklós Általános Iskola önállósodása, eszközbeszerzések, táborok, mini kondi park létesítése – hasonló egyébként a gyakorló iskola udvarán is épül a jövőben –, valamint olyan pozitív pályázati döntések, mint például a Lehel Vezér Gimnáziumot érintő 142 millió forintos korszerűsítés. Zsemberi Zoltán kiemelte, az általa felsorolt fejlesztések nem pótolhatják a pedagógusok munkáját, a diákok szorgalmát, de bízik abban, hogy segítséget nyújtanak majd a reggeli óracsörgés alkalmával, mely így valóban jó szórakozásra buzdítja a jászberényi tanulókat, a pedagógusokat, és a város iskoláinak minden dolgozóját.

A Szózat eléneklését követően hivatalosan is becsengettek, és az intézmények termeit újból betöltötték az izgatott növendékek hangos beszámolói a mindig túl rövidnek bizonyuló, ám annál mozgalmasabb nyárról, és az első iskolai hét kezdetét jelentő, hirtelen jött tennivalókról.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?