Fejlesztések a fenntarthatóságért

Augusztus 23-án, délelőtt adták át a Jászapáti Városüzemeltető Kft. TOP-os pályázat keretein belül korszerűsített irodaépületét. Az önkormányzat által elnyert támogatásnak köszönhetően még kilenc ingatlan energetikai fejlesztésére kerül sor a jövőben.

Az Épületenergetikai fejlesztések Jászapáti településen című projekt átadóját a Pethes Sándor Ifjúsági Fúvószenekar növendékeinek előadása nyitotta, majd Farkas Ferenc polgármester pályázatismerető beszéde következett. A polgármester tájékoztatójában elmondta, hogy ez az első befejezett beruházás, mely a 78 millió forintos, 100%-ban vissza nem térítendő pályázati támogatásból jöhetett létre. A Terület és településfejlesztési operatív program stratégiai célja az alacsony széndioxid kibocsátású gazdaságra való áttérés ösztönzése, melynek érdekében felhívást tettek közzé az önkormányzati tulajdonban lévő épületállomány energetikai felújításának megvalósítására, megújuló energiaforrások fokozott bevonásával.

Jászapáti Önkormányzata ezen felhívásra nyújtotta be pályázatát, amely pozitív támogatói döntésben részesült, így a településen az önkormányzat kilenc létesítményének energetikai korszerűsítése valósul meg, továbbá egy épület – a Városüzemeltető Kft. irodája – komplex felújításon esett át – fejtette ki ismertetőjében Farkas Ferenc, aki hozzátette, a megújuló energiák hasznosítása céljából a város 950 méter mélységről felhozott termálvizének értékes, 57 fokos hőjét is fűtésre kívánják fordítani.

Az iroda mellett a Mentőállomás, a Központi orvosi ügyelet, az Orvosi Rendelő, a Csigabiga, Margaréta és Szivárvány óvodák, a Művészetek Háza, a Jászapáti Szent Imre Katolikus Általános iskola, valamint a Jászapáti Általános és Alapfokú Művészeti Iskola két épületében is napenergiával működő kiserőmű került elhelyezésre. A létesítménynek köszönhetően ezek az ingatlanok saját maguknak tudják biztosítani a szükséges erőforrásokat.

A Városüzemeltető irodájában a napelemek elhelyezésén kívül a homlokzat hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét, a tető hő- és vízszigetelését, fűtéskorszerűsítést, és az akadálymentesítést is elvégezte a feladatokkal megbízott Newergies Kft. Az építmény fenntartásának költségeiben így lényeges csökkenés várható, a megtakarított összeg pedig további környezettudatos fejlesztésre fordítható.

A korszerűsített épület előtt kifeszített nemzetiszín szalagot Farkas Ferenc polgármester, valamint Babó Gábor, a kivitelezésért felelős Newergies Kft. ügyvezetője vágta át. A továbbiakban lehetőség nyílt megtekinteni a felújított intézményt, és kötetlen beszélgetés során megismerkedni a környezetkímélő fűtési rendszer működésével.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?