Hitelesség útja a megismerés

Az ART Camp művészeti programsorozat részeként augusztus 24-én, pénteken Dóró Sándor anatómus, a Drezdai Képzőművészeti Egyetem tanára tartott előadást az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusán. Bemutatójában krétarajzain keresztül láttatta az állatok testfelépítését, az emberi test szerkezetét, az izomzat és a csontváz rendszerét.

Ritkán van az embernek szerencséje olyan előadót hallgatni, mint Dóró Sándor, aki szakmájában egy szintre emeli a művészetet és a tudományt, ebből pedig valami olyan születik, ami új távlatokban mutatja meg a világegyetem legnagyobb művészeti alkotását, azaz a testünket.

A kezdeteket felelevenítve Dóró Sándor elmondta, hogy elsősorban mindig képzőművész volt, de fiatal korában a birkózás iránti rajongása hamar felkeltette érdeklődését az emberi test megismerése felé. Később a drezdai egyetemen nagy tudású tanára menthetetlenül megszerette vele az anatómiát, és annak rajzolását, azóta pedig már ő maga is oktatja a hallgatóknak. Szerteágazó ismeretét 2015-ben a Künstleranatomie: Menschliche Körper zeichnen című német könyv formájában is megjelentette, amelyben több mint 700 illusztráción keresztül szemlélteti a tudomány és a művészet összhangját. A képek többsége egy-másfél méteres krétarajzok ábrái, amelyek akár egy laikus számára is világosan láttatják a szervezet bonyolult szerkezetét.

Előadásának első felében az állati és az emberi test sajátosságait ismertette, majd 120 képet összeválogatva a fej, törzs és a végtagok anatómiáját tárta elénk. Mindeközben az előadó közvetlenül, világosan magyarázta el a látottakat. Bebizonyította, hogy akár egy térdműtétet is le lehet rajzolni érthetően és lenyűgözően. Ez utóbbinak hiteles megörökítése érdekében – mint néző – saját maga is részt vett egy beavatkozáson. Nem ritka a művészeti anatómia órákon a betegségek rajzolása. A porckopáson túl, akár csontritkulást, vagy épp daganatokat is papírra vetnek a hallgatók.

A 255 éves egyetemen egyébként nagy múltja van az anatómiának, amit az intézményben kiállított 150 éves csontváz-sorozat is bizonyít. A gyűjteményben csecsemőkortól aggastyánkorig minden generáció megtalálható. A csontvázak fő különlegessége, hogy drótok helyett a mai napig szalagízületek tartják össze a csontokat.

Tehát az egyetemen van miből inspirálódni, és van kitől tanulni, hiszen Dóró Sándor mindössze egy óra alatt egy egészen új művészeti irányba kalauzolt el bennünket is. Az előadás méltó nyitánya volt a 28. ART Camp Művészeti Szimpózium első programjának, amely péntek este a Jövőkép Alkotók Egyesületének kiállításával folytatódik.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?