Jász-Expo nyolcadszor

Szeptember első hosszú hétvégéjén, 7-9-ig, péntek és vasárnap között a város főterén és a Lehel Vezér Gimnáziumban immár nyolcadik alkalommal rendezi meg Jászberény városa a Jász-Expo és Fesztivál elnevezésű nyárbúcsúztató rendezvényét. Az expo felelőse a Novico, a fesztiválé a Jászkerület. A részletek kapcsán feltett érdeklődő kérdéseinkre az expóról Szabó János, a Fesztiválról Gál-Dobos Beáta, a Pálinamustráról Kalla Pál válaszolt.

Hol tart a 8. Jász-Expo szervezése?
Mint minden évben, ezúttal is januárban kezdődött a rendezvény szervezése, előkészítése, hiszen a cégek jelentős része is ma már „gazdasági évben” gondolkodik és tervez. Így természetes, hogy az idei Jász-Expo szervezése is a finisében, annak is az utolsó fázisában tart. Mondhatni: a tervező asztalon már készen van!

Mi az újdonság, mi az állandó helyszínben, programokban?
A helyszín a szándékaink és a következetes koncepció szerint is az eddigiekben megszokott, belvárosi Lehel vezér tér és környéke. Az idelátogatók mindig is dicsérték a jász főváros idegenforgalmi nevezetességeként is kiemelkedő belvárosi terét, mint turisztikai látványosságot, romantikus környezetet. Az expó rangját és elismertségét jelzi, hogy fővédnöke több éve a nemzetgazdasági/pénzügy miniszter, idén pedig megnyitója az agrárminiszter lesz.

Az expó programjait (megnyitó, gazdasági fórum) az építkező tradicionalitás jellemzi, amely évről-évre a múltban gyökerezik. Ami a programokat illeti, ez az első év, amikor a fesztiválon kitapinthatóan és érezhetően megjelenik a jász élet stílusa, jellegzetessége és kuriózuma.

Idén is lesz díszvendége a rendezvénynek?
Ebben az évben Cegléd város lesz a díszvendégünk, amely közelsége és gazdasági potenciálja miatt gyümölcsöző kapcsolatokat építhet és fejleszthet a gazdaság és a kultúra területén egyaránt. Most már elárulhatom, hogy az expóra kilátogató közönségnek is kellemes meglepetés lesz az iparművészet néhány kézzel „tapintható” ceglédi mesterműve. Egzotikus kiállítóként üdvözölhetjük Irán Magyarországi Nagykövetségének a standját is az ’A’ pavilonban. A gasztronómiai (laska tészta) és a színpadművészeti bemutatókról bővebben a fesztivál programjában tájékozódhatnak.

Milyen az érdeklődés, kik lesznek a tovább résztvevők?
Az érdeklődésre jellemző, hogy már az előző expó alatt/után a kiállítói területeknek mintegy 70 %-a előfoglalással elkelt ezúttal is. Így nekünk, szervezőknek okoz nehézséget a „megőrizve megújulni” elvünk teljesítése, amely a kiállítók és a látogatók igényeinek is megfelel.

Mennyire lesz ez a rendezvény expó, és mennyire fesztivál?
Az expó már elmondható, hogy a hagyományokra épül, a rendezvény meghatározó, domináns gerincét alkotja. A kapcsolódó fesztiválprogramban ezekben az években alakul ki az igazi jász feeling, amely a helyi lakosoknak és az idelátogatóknak is maradandó élményt nyújthat. Az mindenképpen elmondható, hogy a Jász-Expo & Fesztivál egy nyárbúcsúztató családi szórakoztató program, üzleti lehetőségekkel.
Természetesen más, fontosnak tartott információk semmiképp ne maradjanak ki, csak mert nem kérdeztünk rá…
A többi hasonló turisztikai attrakciókkal szemben nagy erénye és előnye e rendezvénynek, hogy az önkormányzat és a szponzorok által minden programja, látványossága díjmentesen, belépőjegy nélkül látogatható. Mindenkit szeretettel vár ez a nyárbúcsúztató családi rendezvény szeptember 7-9. között! Az ünnepélyes megnyitó szeptember 7-én 16 órakor lesz, a fesztivál színpadon.

***


Az expo fesztivál-programjáról Gál-Dobos Beáta programfelelőst, a Jászkerület munkatársát kérdeztük.

Kik és milyen fellépők alkotják a fesztivál gerincét?
Pénteken sztárként Hevesi Tamás lép színpadra, majd őt követi a Hevesi Happy Band zenekar, mely remény szerint igazi bulihangulatot teremt. Szombaton este a Jászmagyarok ad emlékkoncertet. A zárónapon az Irigy Hónaljmirigy szórakoztatja a közönséget.

A program több, kifejezetten gyermekeknek szóló műsort ígér.
A fesztivál igyekszik az egész családot megszólítani, így lesznek mesejátékok, bábszínház, ifjúsági fellépők, sőt felnőtteknek szóló mese is. Pénteken a nemzetek-népek képzőművészetébe tekinthetnek bele a családok egy szabadtéri kiállítással, szombaton a jászsági kézművesek mutatják be szakmájuk csínját-bínját. Ki lehet próbálni a fazekas, nemezes, sőt a ceglédi vendégek révén a csipkeverés mesterségét is. Az idősebb korosztály számára a szombati nótaműsorokkal kedvezünk. A vasárnap a családok napja, amikor bemutatkozik a Jászsági Népmesepont és Meseösvény. Az Ifijító szólómadár meséjén keresztül a Jászsági Népmesepont standjától indulva hét interaktív állomás ösvényén megküzdve jutnak el a résztvevő családok a teljesítésért járó ajándékért.

***

Vasárnap az expó keretében lesz a VII. Jászsági pálinkamustra eredményhirdetése is. Az előkészületekről Kalla Pál kádármester főszervezőt kérdeztük.

Körülbelül hány pálinka érkezik a versenyre?
Mintegy 100-150 nedűt várunk díjazásra. Eddig még nem érkeztek pálinkák, kíváncsian várjuk milyen lesz az idei felhozatal.

Csak a Jászságban készült főzetekkel nevezhetnek?
Nem, az előző évekhez hasonlóan az egész országból várjuk a versenyzőket. Már hívtak például Pilisről és Bajáról is jelentkezők.

Ki lesz hivatott elbírálni a legjobbakat?
Ismét vendégünk lesz a Bükki és a Zentai Pálinka Lovagrend. Ők zsűriznek a Jászsági Pálinka Lovagrend mellett, valamint elfogadta a zsűriben való részvétel meghívóját Szabó Tamás polgármester, Piroska Miklós, a megyei közgyűlés elnöke, Sinkó-Káli Róbert kórházigazgató, Gulyásné Túróczi Margit könyvvizsgáló is.

Milyen díjakra számíthatnak a legkiválóbb nedűk?
Valamennyi részvevő oklevélben részesül. Három különdíjat fogunk kiadni: a Jászsági Pálinkamustra Legjobb Pálinkája, a Jászsági Pálinkamustra Legkülönlegesebb Pálinkája, illetve a Jászság Legjobb Pálinkája. Természetesen kiválóság szerint most is adunk arany, ezüst és bronz minősítéseket.

A pálinkakedvelő érdeklődők ismét bekapcsolódhatnak valamilyen formában a rendezvény programjába?
A Jász múzeum udvarán vasárnap 11 órakor Szabó Sándor jászsági pálinkalovag tart előadást a szakszerű pálinkakóstolásról, amelyre szeretettel várjuk az érdeklődőket. Természetesen a fél háromkor kezdődő eredményhirdetésen is részt vehetnek az érdeklődők.

***

Tavaly nagy sikert aratott iráni testvérvárosunk, Yazd kézműipari kiállítása. Idén kifejezetten világhírű textiliparával mutatkozik be Perzsia. A világörökség védelme alatt álló több ezer éves technikával készülő szőnyegkészítés remekeit láthatja, tapinthatja az expó közönsége Irán Magyarországi Nagykövetségének standján az „A” pavilonban. A csomózással és szövéssel készült mestermunkákban felfedezhetjük az ősi perzsa kultúra motívumokba szőtt szimbólumait, melyekhez az érdeklődők számára a kiállítás rendezője Ács Érmes Károly ad majd értő magyarázatot.

Szerző:
Kárpáti Márta
Halász Lajos

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?