Négy dumás egy színpadon

Mi lehet jobb egy olyan előadásnál, amelynél előre tudod, hogy találkozol majd a kedvenc humoristáddal és egy órára biztosan elfelejted minden gondod-bajod? Egy olyan előadás, melyen a jó hangulatot nem egy, hanem egyenesen négy stand up-os szolgáltatja.

Pontosabban öt Dumaszínház fellépőt köszönthettünk augusztus 17-én, este a Szabadtéri Színpadon, hiszen a Szomszédnéni Produkciós Iroda előadói párban érkeztek, de mint ahogy erre ők is felhívták a figyelmet, ezt nem szó szerint kell érteni. Bár amennyire összeszokottak voltak, felmerült a gyanú, hogy egymással jóval több időt töltenek, mint bárki mással a poénok fő forrásaként szolgáló erdélyi vidékről, ahonnan Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs is származik. A 2001-ben alakult humortársulat kellően bemelegítette a nevetőizmokat, annak ellenére, hogy elsőnek lenni sosem hálás feladat, ők remekül vették az akadályt. Egy ezoterikus műsort improvizálva még a közönséget is rávették, hogy kulcsaikat a magasban csörgessék addig, amíg ők leveszik a rántást, akarom mondani rontást a széken ülők otthonairól.

Beliczai Balázs a szülőség felemelő pillanatairól énekelt szemelvényeket, elénk tárva ezzel a valóságot a gyesen lévő édesapák életének sokszor csak humorral túlélhető mindennapjairól. Az Édes kisfiam Cserháti Zsuzsától még sosem hangzott ennyire őszintén, ahogy azt sem felejtjük egy jó ideig, amikor rájöttünk, József Attila Mama című verse tökéletesen felénekelhető Louis Armstrong What a wonderful world klasszikusának dallamára. A közönség kedvence egyértelműen az a Jászberényről írt, rövid kis szerzemény volt, melyet Beliczai őszinte átéléssel, a kezében szorongatott fehér papírt bámulva adott elő, felidézve ezzel általános iskolában előadott ünnepi műsorainkat.

Kiss Ádám szerint Beliczai megtalálta a piaci rést a Dumaszínház és a Nóta televízió nyújtotta élmény között, úgyhogy hálásak lehetünk neki. Hálásak voltunk azonban Ádámnak is, aki egyértelműen a legkiemelkedőbb produkciót nyújtotta. Természetes, szomszédsrác stílusával, mely által úgy éreztük, hogy mindezt egy üveg sör fölött meséli el nekünk a sarki poharazóban levett mindenkit a lábáról. Az egy percig sem szűnő, sikongató kacaj Ádám gyakorló kispapa kalandjainak szólt a szülési tanácsadók és kórházi élmények útvesztőjében, de beavatott bennünket a családos férfiak közti íratlan szolidaritásba is, mely tapasztalatra egy babakocsis sétáltatás alkalmával tett szert. Azóta olyan átütő, sorstársi együttérzéssel int minden szembejövő édesapának, akár a buszsofőrök az országúton.

Az utolsó fellépő a már megjelenésével is mosolyra fakasztó Dombóvári István volt, aki hét évente leadja testsúlyának felét majd újra felszedi. Elmondása szerint ezzel demonstrálva a biblikus hét bő és szűk esztendőt. Most azonban a diétán túl leginkább a negyvenéves szingli, tinderezős hétköznapjairól, a nagyvárosban falusi származásából adódó kellemetlenségeiről, és arról a megtisztelő címről beszélt, amikor az egyik gyógyszergyártó cég felkérte, legyen 2018-ban egy hátsó fertályt érintő betegség hivatalos arca. Utóbbit nem fogadta el, de miután a TV2 megválasztotta az év férfijának, komolyan elgondolkodott a modell karrieren, óva intve mindenkit attól, hogy jelentkezzen idén erre a posztra, hiszen sajnos már betelt.

Az este tökéletes példája volt annak, hogy négy dumás (vagyis öt) igenis megfér egy csárdában és a mozgalmas „csángós” hét után is színültig teli Szabadtérit elnézve, a garantált nevetésnél nincs jobb műsorra csalogató.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?