Ötezer kegytárgy Jászberényben

Kisboldogasszony-ünnepi Mária-kiállítás nyílik szeptember 2-án a Főnix Fészek Műhelyház Fürdő utca 4. sz. épületében. A kiállításon Szűz Mária és Jézus Krisztus életének eseményeit megjelenítő műalkotások lesznek láthatók a világ minden tájáról.

Gera Olga negyven éve gyarapodó magángyűjteményében gyönyörködhetünk a jövő hónapban egy héten keresztül, hiszen városunkba is megérkezik az a különleges tárlat, mely a világ különböző pontjairól származó, köztük több száz éves Szűz Mária és Jézus kegytárgyakat hivatott bemutatni.

Többek között két-háromszáz éves festmények, szobrok, ereklyék, medálok, gobleinek lesznek láthatók. A kiállítás része és egyik egyedi darabja például az a 19. századi olvasó, melyhez egy gombostűfejnyi nagyító is tartozik. Ezen keresztül – a fény felé tartva – Szűz Mária jól kivehető képe jelenik meg a szemünk előtt.

A Kisboldogasszony ünnepére időzített kiállítás egyfajta figyelemfelhívás is arra, hogy Szent István királyunk gondoskodó közbenjárásának köszönhetően mi Mária országa vagyunk. „Ősvallásunk, őstörténetünk folytatásaként kapcsolódunk hozzá, úgy is mondhatnánk, a női princípium ügyeletes képviselője ma Szűz Mária, emiatt léte túlmutat felekezeti kérdéseken” – fejtette ki Várszegi Tibor, a tárlatnak helyet adó színház igazgatója.

A kiállítást szeptember 2-án, 15 órakor nyitja és áldja meg Szántó József, a Jászberényi Nagyboldogasszony Római Katolikus Plébánia címzetes apát-plébánosa. Az ünnepi esemény fényét Pálmai Árpád egyházi énekes emeli majd. Kisboldogasszony napján, a katolikus naptár szerint Szűz Mária születésének ünnepnapján – szeptember 8-án, délelőtt 11 órakor – a Jászszentandráson élő és alkotó NeoFolk zenekar műsorát élvezhetjük, akik egyházi Máriás énekekből, népdalokból, biblikus témájú versekből hoznak el nekünk egy csokorra valót.

Tárlatvezetésen hétköznap 16:30-kor, hétvégén pedig 15 órakor vehetünk részt, ám telefonos egyeztetést követően egyénileg és csoportosan is lesz lehetőség erre tetszőleges időpontokban. (Telefon: 06 20 999 1117). A belépés díjtalan.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?