A kultúra a nemzet lelke

A Csángó Fesztivál hetében és részeként idén ötödik alkalommal rendezték meg csütörtöktől a három napon át tartó Kárpát-Haza konferenciát, melyen a gazdasági és a kulturális élet szereplőinek időről időre lehetősége nyílik a közös tanácskozásra, együttműködések kötésére.

Az előző évek hagyományát követve idén is a Szikra Galéria fogadta a konferencia meghívottait. A tanácskozás a történelmi zászlók behozatalával, a jászkapitányok és a huszár hagyományőrzők díszes bevonulásával kezdődött. Ennek egyik momentumaként regnáló jászkapitányunk, Ézsiás Barnabás nyújtotta át a Jászkürtöt Szabó Tamás polgármesternek.

Városunk vezetője beszédében kiemelte, hogy a fesztiválnak ötödik éve hangsúlyos eleme a konferencia, melynek gazdasági és kulturális szinten is gondolatébresztő ereje van. Beszédében úgy fogalmazott, hogy a rendezvény az elmúlt éveket illetőn is pozitív változást hozott, valamint biztató jövőképet ad. Befejezésül annak adott hangot, hogy öröm látni a helyi vállalkozók és a kulturális szereplők együttműködését, mely egyre intenzívebbé vált az elmúlt évek alatt.

– Örömmel láttam, hogy az esemény jelszavai: a hagyomány, a család és az innováció. E három szó egyszerre fogalmaz meg kulcsfontosságú értékeket, ugyanakkor teendőket is – ezzel kezdte beszédét dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. Elmondta, hogy a technológia fejlődésével egyre fontosabb az infrastruktúra fejlesztése, amelyhez elengedhetetlen az innováció és a magyar vállalkozók kreativitása. Mindemellett nem lehet megfeledkezni a család és a tradicionális értékek megőrzéséről sem.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy ma Magyarországon a reményteljes újrakezdés tanúi lehetünk. Ez köszönhető a sikeres gazdaságpolitikának, az eredményes társadalompolitikának, a határozott külpolitikának, valamint a meg nem alkuvó nemzetpolitikának. Minden gazdasági, társadalmi és kulturális megmozdulás legfőbb célja, hogy a Kárpát-medencei magyarság ismét egységes, erős nemzetté váljon. – Abban hiszek, hogy a magyar nemzet újraegyesítésének megtestesítője a magyar anyanyelv és a nemzeti kultúra… A kultúra a nemzet lelke, ezért küldetésünk, hogy a nemzeti kultúra megteremtse a ma élő és felnövekvő magyarok között az összetartozás örömét – mondta az államtitkár.

A felnövekvő generáció hagyományszeretetét mi sem bizonyította jobban, mint tehetséges néptáncosaink, a Jártató Ifjúsági Táncegyüttes soron következő műsora és a Fricska táncegyüttes fellépése.
Az ünnepélyes megnyitót követően Papp Imre, a rendezvény szervezője konferálta fel dr. György László államtitkárt, aki vitaindító gondolataival indította útjára a kerekasztal-beszélgetést. A tanácskozás főbb témái a kulturális és gazdasági dimenziókra, az újkori közgazdasági és gazdaságpolitikai gondolkodás fontosságára, valamint a Kárpát-Haza Klub szerepére világítottak rá.

Ezt követően Rédei István, a CO-OP Star Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a megjelenteket és átadta a szót a közönség soraiban ülőknek. Többen határon túli vidékről érkeztek, és számos kérdést fogalmaztak meg, többek között a Kárpát-medencében élők támogatásával kapcsolatban, a munkaerőhiány leküzdésének kezeléséről, de volt olyan is, aki Magyarország boldogságindexére volt kíváncsi.

A továbbiakban Kádár Zoltán kabinetfőnök tartotta meg a konferencia első előadását, melyben Magyarország nemzetpolitikáját és annak eredményeit ismertette. Az egyik legnagyobb eredmény a 2010 és 2018 között megvalósuló nemzetegyesítés, hiszen ez idő alatt több mint egymillió külhoni magyar állampolgár tett esküt. Szintén kiemelt érdemként említette a rendszerszintűvé vált nemzetpolitikai támogatásokat, amely tavaly csaknem 100 milliárd forintot jelentett a határontúliak számára. Az elmúlt években mintegy 5000 külhoni magyar intézmény működése és programjai váltak fenntarthatóvá. Hangsúlyos a Kárpát-medence óvodafejlesztési program, az erre fordított 38,6 milliárd forintból a tervek szerint 150 új óvoda és bölcsőde épül, valamint több mint 400 intézmény megújul. A továbbiakban elmondta, hogy kitűzött cél az ösztöndíjas programokban a támogatottak létszámának növelése, valamint meghirdetett emlékévek programsorozatának lebonyolítása. Kifejtette, hogy fontos cél a diaszpóraközösségek és a külhoni magyar kisközösségek támogatása, illetve a szakképzésben tanulók, vállalkozások és családok segítése.

Az előadás után az elhangzottakra reagálva osztották meg észrevételeiket és tették fel kérdéseiket a jelenlevők, mellyel egyben le is zárult a csütörtöki tanácskozás.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?