Aktív bejárás és fórum

A 10-es választókerület Hűtőgépgyári lakóövezetében tartott körzetbejárást és fórumot Balog Donát önkormányzati képviselő 25-én, szerdán délután.

Már a 16 órai találkozási ponton, a Lehel Strandfürdő bejáratánál is sok érdeklődő megjelent, majd a létszám a séta során tovább növekedett. Meglehetős aktivitás jellemezte a bejárást, a körzetlakók számos kisebb-nagyobb problémára hívták fel a figyelmet a mintegy másfél óra időtartamú gyalogos szemle alkalmával.

Alig néhány lépésre távolodott csak a csapat az indulás helyszínétől, amikor a Gorjanc Ignác sétányon az Ifjúság utca irányába haladva, a két éve épült járda felületének morzsálódására, a járdaelemek közötti széles hézagokra hívták fel a lakók a figyelmet. Ugyancsak itt kifogásolták, hogy a szelektív gyűjtőedények hamar megtelnek, mert sokan körzeten kívülről is ide hordják a szemetet, amely gyakran nem szelektív jellegű hulladék. Ezt a helytelen magatartást példázta a lerakó mögött elhelyezett irodai nyomtatókészülék is. Az egész körzetre jellemző probléma a gyorshajtás, amit egyesek szerint a sétányon épített fekvőrendőrökkel lehetne hatékonyan szabályozni. Ugyancsak ebben az utcában láttunk példát a csatornázás hiányosságára. Az esővízlefolyó rács túl mélyen helyezkedik el az aszfaltútban, ezért balesetveszélyes, illetve a vízelvezető árok nincs rákötve az esővízgyűjtő csatornahálózatra, ezért az árokban sokáig áll a víz.

Az Ifjúság utcában szintén hasonló problémát jeleztek a lakók a szelektív gyűjtőszigetre utalva, mint a sétányon. Életveszélyesek a kandeláberek szerelőnyílásai, melyek ajtói gyakran csak ideiglenes megoldással vannak rögzítve, kilógnak a kábelek a szekrényből.

A Lehel utca végén található egy kis liget szépen gondozott gyümölcsfákkal, kicsit távolabb apró zöldséges parcellákkal, pihenő parkkal. A terület jogi helyzete többek számára kérdéseket vetett fel, vitákat indított a helyszínen. A helyzet teljes körű tisztázására már a sportcsarnok emeletén tartott fórumon került sor.

Legtöbbünk első alkalommal tett látogatást a csarnokhoz csatolt, közelmúltban elkészült modern kiszolgáló épületben, ahol az emeleti tágas tárgyalóteremben került sor a lakossági fórumra. Szabó Tamás polgármester a vitára okot adó zöldséges-gyümölcsös területről elmondta, hogy a magyar állam tulajdonában álló, a Hortobágyi Nemzeti Park részét képező földterület bérlőjét és a terület művelőit semmiféle jogi procedúra vagy hátrány nem fenyegeti a jövőben sem. Tovább folytatódhat a közösségi együttműködés eme szép példája. A földet Csillag György, a lakóparkban élő tulajdonos bérli a – J.V.V. Nonprofit Zrt. elődjétől, majd a – J.V.V. Nonprofit Zrt. től immár több mint harminc éve. A bérleti szerződés lejártával sem változik majd semmi, a közterület továbbra is művelhető marad. Az ügyben a bérlő is megszólalt. Többen csodálkozásukat fejezték ki, ugyanis nem tudták, hogy Csillag György bérleményén gazdálkodnak. Ő tette lehetővé, hogy szomszédjai felfogjanak egy-egy darabot zöldségtermesztés, gyümölcsös telepítés céljából. A kedélyek a tájékoztató nyomán elsimultak, és egyéb témák kerültek előtérbe.

A bejárás során elhangzott problémák ismét elhangzottak, illetve kiegészültek a város egészét érintő kérdésekkel. Évek óta felmerülő gond a bekötőút hídján történő kerékpáros és gyalogosforgalom helyzete. A kamionforgalom és a szűkös sávok miatt rendkívül veszélyes itt áthaladni. A gyalogosok és biciklisek nem veszik figyelembe a haladási irányokat, ami pedig csökkentené a veszélyt. Sajnos a megoldásra nem nagyon van mód a figyelmen és a szabályok betartásán kívül. A bekötőút elválasztott kerékpárútján az építkezés miatt egy szakaszon tönkrement az aszfalt. A helyreállításra fel kell szólítani a csarnok építőit – mondta a polgármester. A Nagykátai úton hamarosan elkészül a kiszélesített kerékpárút. A nagyszámú gyalogosforgalmat a jövőben majd a másik oldalon kívánják lebonyolítani, ahol terv szerint járdát építtet a város. Ugyancsak a kerékpározást érinti a biciklitárolók hiánya a vasútállomás mellett.

Több felvetés érkezett az autós közlekedéshez kapcsolódva is. Kevés a városban a parkoló, a nagy parkolók rendezetlenek. A városon belüli tömegközlekedés nem működik – kifogásolták a felszólalók. A polgármester tájékoztatott, hogy a vasútállomás és környékének rekonstrukciója egy éven belül megvalósul. Az egykori malommal szemben, és a Thököly úton végleges parkoló lesz a városi fejlesztések nyomán. A buszpályaudvar szintén megújul, a buszok majd a vasútállomás környékén várakoznak. A Volán vállalattal jövőre lejár a város szerződése, Berény tömegközlekedését át fogják strukturálni. Kihagyhatatlan téma az elkerülő út ügye. Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a következő kormányülésen előterjeszti Jászberény útfejlesztésre vonatkozó forrásigényét. Szabó Tamás megerősítette, hogy a döntést követően az elkerülő befejező szakaszának építése a 32-es út felújítása után, 2019 őszén elkezdődik.

A szelektív hulladéklerakók állapotára szintén itt reagált Szabó Tamás. Kifejtette, hogy a szemétkérdés több sebből vérző téma. A valódi megoldást majd a házhoz menő szelektív gyűjtés fogja meghozni, ami mindenki részéről nagyfokú együttműködést igényel. A rendszer bevezetése előtt erőteljes kommunikációs kampányra számíthatnak a városlakók, ami segít majd megismerni a rendszert. Addig is a szelektív konténerek oldalán található számot kell hívni, amennyiben visszásságot észlelnek, illetve, ha megteltek az edények szállítás előtt.

Több lakó érdeklődött az uszodai, valamint az állatkerti belépők áráról, valamilyen lehetséges kedvezményről. Horgosi Zsolt, a J.V.V. Nonprofit Zrt. ügyvezető igazgatója ismertette, hogy idén kísérleti jelleggel többféle bérlettípust bevezettek az uszodában és a strandon. Lehetőség van az állatkerttel kombinált kedvezményes jegyek vásárlására is. Szabó Tamás hozzátette, az Okos Város projekt elemeként városkártya létrehozását tervezik, amely majd többféle kedvezményre jogosítja fel Jászberény lakosait.

A szomszédságot zavaró éjszakai mulatozások beszüntetésének lehetőségeiről is érdeklődött egy lakó. A zajterhelésre csak a hang erősségére vonatkozó korlátozás van, időbeli nincs. A vendéglátóhelyekre más szabályok vonatkoznak – ismertette a polgármester. A továbbiakban kifejtette, hogy polgári peres úton lehetséges az ilyen ügyeket elintézni, de jobb valamilyen egyszerűbb formában egymás között kompromisszumot kötni a közösség lakóinak.

A fórumok utóbbi történetében talán legaktívabb tanácskozás este fél nyolckor ért véget.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?