Negyven éve énekelnek

Alapításának negyvenedik évfordulóját ünnepelte szombat este a fesztiválminősítésű Székely Mihály Kórus. A futball-világbajnokság döntője egy időben kezdődött ezzel a jeles eseménnyel, a zenerajongók azonban teljesen megtöltötték a Déryné Rendezvényház dísztermét.

Az ünnepség fényét az Orfeáo de Abrantes portugál kórus vendégszereplése emelte. Megnyitóbeszédében őket is köszöntötte a kórus kuratóriumának tagja Mezei János, a Co-op Star Zrt. igazgatósági tagja a támogató cégcsoport nevében.

– Az ünnep helyet ad lelkünkben a megszokottól eltérő cselekmények megélésének. Ez a mai nap is egy ilyen különleges alkalom. Az éneklés a közösség összetartozásának cselekménye. Ezt az érzést élhetjük meg most a jeles évfordulón – hangsúlyozta.

A továbbiakban a kórus tevékenységét méltatta. Beszédében Mezei János visszatekintett a kezdetekre, az elért eredményekre, a közös élményekre.

A Székely Mihály Kórus repertoárjában egyházi műveket, népdalfeldolgozásokat, klasszikus és kortárs zeneszerzők műveit szólaltatja meg. Jászberény városában, a Jászságban, az ország különböző településein és határainkon túl is énekelnek, megmutatva az ének iránti szeretetüket. A nemzetközi kórustalálkozók mellett fontosnak tartják a regionális kórustalálkozók megszervezését is. Tevékenységük szerves része Jászberény kulturális életének. Munkájuk elismeréseként számos rangos díj tulajdonosai. Az elmúlt évek kiváló karnagyai – Czeglédi Zoltán, Cs. Nagyné Turi Márta – vitték sikerre a közösséget, szívvel lélekkel igazgatták a kórust. A kórus jelenlegi vezetője Vlaszati Erika, állandó zongorakísérőjük Farkasné Szőke Tünde.

A karnagy Cs. Nagyné Turi Márta éppen kilenc hónappal ezelőtt hagyta el örökké a kórust, s lépett az angyalok kara elé. Rá emlékeztünk a következő percekben. A szeretett és mélyen tisztelt karnagy három évtizedig vezette a Székely Mihály Kórust. Szakmai tudásának, emberszeretetének köszönhetően a harminc év alatt az országban és Európa számos országában öregbítették a magyar kórusmuzsikát, sikerrel képviselték városunkat.

A kórus történetének 523. fellépését a portugál együttessel közös dalok nyitották. Az elsőként felcsendülő művek az elhunyt karnagyok emlékének szóltak. Hangszeren közreműködtek a Palotásy János Zeneiskola növendékei és tanárai.

Turi Melinda megindító beszédében édesanyja emlékét idézte meg. Külön megköszönte Thormanné Husznay Mária segítségét, aki a nehéz időszakokon átsegítette a közösséget, és Vlaszati Erika közreműködését, aki a kórus élén továbbviszi a kulturális örökséget. Ugyancsak köszönetét fejezte ki Réz Lóránt orgonaművésznek, valamint mindenki „Pólikájának”, akinek segítő személyisége szinte a kórus szívdobbanása. Áldozatos munkáját virágcsokorral hálálta meg Turi Melinda.

A portugál vendégek szintén beszéddel köszöntötték a jubiláló kórust. A két együttes immár nem csupán szakmai, de baráti kapcsolatban is áll egymással – emelte ki a kórus képviselője. Nagy örömmel érkeztek a jeles évfordulóra. Szeretettel ajánlották a berényi közönség számára hozott dalokat, amelyek a mediterrán életérzést, szerelmet, életörömöt, fájdalmat, szokásokat, történelmet közvetítették a zene közös nyelvén. Az Orfeáo de Abrantes kórust 1929-ben alapították Abrantes városában. Azóta igyekeznek mindig megfelelni a kultúra és a kor követelményeinek. A vegyeskórus jelenleg harminc tagot számlál. Foglalkozásukat tekintve ugyancsak vegyes a társaság, hivatalosan egyiküknek sincs zenei képzettsége a vezetőjükön, Tiago Alexandre Vitoria Rodriguesen kívül. Számos szereplést vállalnak Portugáliában és Európa-szerte. A Székely Mihály Kórussal közel negyedszázada tartják a kapcsolatot.

A születésnapos Székely Mihály Kórus repertoárjának számos szeletét mutatta be közönségének. A tőlük megszokott magas színvonalú előadásban elhangzó egyházi és világi művek, népdalfeldolgozások, kórusdalok hallatán valószínűleg senki sem bánta meg, hogy a vb döntő helyett a hangversenyt választotta. A koncertet a zeneiskola növendékeinek és tanárainak közreműködése, a kórus állandó kísérőjének, Farkasné Szőke Tündének zongorajátéka, és Burai Kevin Zsolt hegedűszólója tette teljessé. Valódi kuriózum volt az ország egyetlen skótduda művésze, Kéri György bemutatója. Turi Melinda gyönyörűséges szólóéneke is méltán érdemelt ki vastapsot.

A hangverseny zenei része találóan a két kórus előadásában elhangzó Örömódával ért véget, mely kifejezi európaiságunkat, kultúránkat, az összetartozás és a barátság jelentőségét.
A közel háromórás ünnepség záróakkordjában a jelenlévő jászberényi, jászsági és a portugál kórusok képviselői ajándékokkal, virágcsokrokkal és jókívánságokkal köszöntötték a jubiláló együttest.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?