Kiállítás-kavalkád

A Jász Világtalálkozóhoz kapcsolódva 7 helyszínen 25 érdekes és izgalmas kiállítás adott válogatást a helybéli, illetve a városból elszármazott vagy a városhoz kötődő művészek, alkotók munkáiból.

A találkozóra megszépült, felújított Régi Parókia épületében kapott helyett a jászfényszarui egyháztörténeti kiállítás, Szabó Imrefia Béla éremkiállítása, a Bedekovich térképek bemutatója, de a régi konyhák világa is megelevenedett a „Nagyanyáink hagyatéka a kredenc polcairól” elnevezéssel.

A Régi Parókia szomszédságában, a Szent Erzsébet Közösségi Házban az ezerarcú agyag világába vitt el minket Török Zsóka fazekas népi iparművész. Különleges szépségű főzőedényei, étkészletei, figurális edényei, a miskakancsók azonnal odavonzották a tekintetet, kerámia burkolatú fali lámpái otthonos melegséggel lengték be a teret. Itt várta az érdeklődőket Szilágyi Dezső fafaragó népi iparművész tárlata, és ugyanitt gyönyörködhettünk Molnár János és Jánváry Zoltán grafikus és festőművész, valamint Bobák László festőművész alkotásaiban is.

A Városháza dísztermében Sisa József ötvös iparművész háromrekeszes tűzzománc faliképe ragadta meg a szemlélőt. A falikép bal oldalán a honfoglalás, középen a Lehel-mítosz jelenete, jobb oldalon a redemptio, azaz a jászok és kunok önmegváltása, valamint a jász települések zászlói láthatók. Az alkotást balról jobbra középtájon időszalag szeli át, melynek kockáin jelennek meg a magyar történelem fontos korszakai és személyiségei.

Az épület előterében fotósorozat idézte fel az idén 25 éves város történetét „Ilyen volt – ilyen lett” címmel.

A Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár előterében Bugyi László (Guriga) fotósorozata a Jászság és a Zagyva évszakokkal változó színeit, hangulatát mutatta be. A földszinti kiállítóteremben a Jászfényszarui Hímzőkör munkái idézték meg a hímzés sokszínű világát, köztük meseszép, zöld színű jász hímzéssel készült remekművekkel. Külön kiállítás tisztelgett ’48 emlékezete címmel a forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója előtt. Danis János és Pető István fotósorozata a magyarországi Tavaszi Emlékhadjárat emlékezetes pillanatait tárta elénk.

A találkozó idején az egyes helyszínek között kisvonat szállította a vendégeket, amely megállt a most megnyílt Zilay Szobrász Műteremnél is, ahol Zilahy Zoltán szobrászművész szobrászrajzait és néhány kisplasztikáját láthatták az érdeklődők.

A Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény egy régi, letűnt kor világába kalauzolt el. A hangulatos tájházban olyan különlegességeket is láthatott a betérő, mint a konyhából fűtött boglyabúbos kemence, vagy a fából készült kézi mosógép és krumplitörő.

Bognár Mária
Latest posts by Bognár Mária (see all)

Bognár Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?