Békebeli operett Déryné deszkáin

A Pesti Művész Színház előadásában a Csókos asszony népszerű operett nyitotta a Déryné Deszkáin fantázianevű nyári színházi sorozatot vasárnap este a Szabadtéri Színpadon.

Zerkovitz Béla- Szilágyi László örökzöldje közel egy évszázada nevetteti meg a közönséget. A két felvonásos operett dalai azok számára is ismerősen csengenek, akik nem a műfaj rajongói. Ki ne ismerné az Éjjel az omnibusz tetején, Gyere, te nímand!, Van a Bajza utca sarkán egy kis palota, vagy a címadó Csókos asszony című slágereket? A Szabadtéri középső szektorát betöltő berényi közönség is együtt dúdolta a népszerű nótákat a nem kevésbé népszerű színészekkel.

A főszereplő Pünkösdi Katinkát alakító Fogarassy Bernadettet már többször köszönthettük a jászok fővárosában, szép hangja most sem okozott csalódást. A szegény íróembert, Ibolya urat alakító Egyházi Géza gyakorta fakasztotta kacagásra a közönséget, de a humor babérjait ezúttal a nevelőapát megformázó Harsányi Gábor aratta le. Szótagokat felcserélő németes akcentusa, pajzán kiszólásai, melyeket még pajzánabb mozdulatsorokkal kísért szüntelen mosolyt csalt az arcokra.

A történet tipikus, kissé szirupos, félreértésekkel megcsavart és boldog egymásra találással feloldott operettmese. A Józsefváros kopott gangjai között kinyíló ifjú színészpalántának „Déryné deszkáin” végre sikerül kibontakoztatnia tehetségét, melyet a ház népe ünnepel. A boldogságot terv szerint még egy várható eljegyzés is fényezné, ám a vőlegény gyűrűk híján eltűnik. A bánatos primadonna csalódottságában az idős mecénás Bajza utcai palotájába menekül, ám a valódi boldogság mégsem ott talál rá. Ahogy ez az operettekben lenni szokott, végül a harag elsimul, a szerelmesek egymásra találnak és a nyolcadik kerületben újra béke és boldogság honol. Mert ez egy békebeli operettmese!

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?