Kátyúzás könnyebben

Új technológiával és a hozzátartozó eszközökkel tudják a városi kezelésben lévő aszfaltutakon keletkezett meghibásodásokat, kátyúkat javítani a jövőben. A JVV. Nonprofit Zrt. által beszerzett berendezéseket a cég Jákóhalmi úti telephelyén működés közben mutatták be.

Az elöregedett úthálózat karbantartása egyre nagyobb kihívást jelent. A több évtizede készült burkolatok gyorsuló ütemben kátyúsodnak, ezért ezek javítására nagy hangsúlyt kell fektetni.

Az újonnan beszerzett cseh gyártmányú technológia a leggyakrabban előforduló aszfalthibák gyors kijavítását segíti elő. A berendezés PB gázzal üzemel és kerámialapokat felfűtve infrasugárzást biztosít az aszfalt felmelegítéséhez. Az infrahőnek köszönhetően a javítandó aszfalt felület nem melegszik túl, és ami nagyon lényeges, nem ég ki belőle a bitumenemulzió kötőanyag.

Kiszárított felületen és hozzáadott aszfalttal dolgozik, ami lehet klasszikus vagy újrahasznosított. Minimális anyag és anyagi ráfordítással működtethető, jelentős megtakarítást lehet elérni újrahasznosított aszfalt használatával. Az infrasugárzásnak köszönhetően jól használható szennyvízcsatornák körüli (mivel nincs nyílt láng) és útátvágások javításánál. A forgalmazó gyakorlati tapasztalata szerint egy óra alatt legalább 5 m2 felület tölthető fel. A kátyújavítás ezzel a módszerrel nem évszakfüggő, hideg időben is azonnal használható szakszerű hibaelhárításra.

A szakemberek bíznak abban, hogy a módszernek és a technológiának köszönhetően könnyebben, gyorsabban tudják majd az úthibákat kijavítani, és késleltethetik a kátyúk ismétlődő kialakulását.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?