A jász ötvöző anyaga a magyarságnak

Június 29-én, pénteken hivatalosan is elkezdődött az itthon élő és elszármazott jászok legnagyobb találkozója, amelynek ezúttal Jászfényszaru adott otthont.

A XXIV. Jász Világtalálkozó péntek délután a Magyar Népfőiskolai Társaság 30 éves fennállására kiadott Civil kurázsi című kötetének bemutatójával vette kezdetét. A közel 500 oldalas kiadvány a társaság három évtizedét hivatott megismertetni, melynek bemutatását a helyi Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság vállalta magára.

Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester asszony köszöntője után, Turóczyné dr. Vesztegh Rozália, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népfőiskolai Társaság elnöke vette át a szót és a moderátor szerepét. A beszélgetés résztvevői között Sz. Tóth János, a Magyar Népfőiskolai Társaság elnökét és dr. T. Kiss Tamás szerkesztőt tisztelhettük. Sz. Tóth János elmondta, hogy a társaság mindig fontosnak tartotta a közösségépítést és a népi művelődést, amely továbbra is a fő irányvonalukat képezi. Egy ilyen kötet segít abban, hogy összefoglalóan láthassuk ezt a munkát, és a fennmaradt dokumentációk nyomán megismerhessük a Magyar Népfőiskolai Társaság múltját és jelenét.

A Petőfi Sándor Művelődési Házban folytatott eszmecsere után a közönség a főtéri kisszínpad felé vette az irányt, ahol nem sokkal később sor került a jász világtalálkozó ünnepélyes megnyitójára. Solti Lilla, az M1 Híradó külpolitikai szerkesztője a világtalálkozó megnyitójának idejére műsorvezetői feladatokat látott el, így ő köszöntötte a szép számban egybegyűlt jászokat. Fekete Csilla egyetemi hallgató közreműködésével közösen énekeltük el hazánk Himnuszát, majd a világtalálkozó háziasszonya Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester asszony ragadta meg a szót.

Köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy idén Jászfényszaru ad otthont a jászok legnagyobb seregszemléjének, melyre a település legtöbb lakosa és közössége lelkesen készült.
A továbbiakban Kovács Sándor országgyűlési képviselő osztotta meg ünnepi gondolatait. Beszédében a jászok kitartására hívta fel a figyelmet, akik ha kellett karddal, ha kellett munkával és ésszel vívták ki a szabadságukat.

A magyarságot úgy képzeljük el, mint az acélt, amely békében szerszám, háborúban fegyver. Az acélnak ötvöző anyagai vannak, amelyek szebbé, jobbá és nemesebbé teszik. A jász is ilyen, ötvöző anyaga a magyarságnak – mondta, majd azzal zárta beszédét, hogy a jász, a kun ötvözet időtálló volt az elmúlt 800 évben, és az marad az elkövetkezendő időszakban is. A jászokra most is feladat vár, hiszen a gyengülő acélt erősíteni és nemesíteni kell – mondta Kovács Sándor.

A köszöntők sorát Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés frissen megválasztott elnöke zárta. Nekünk, jászoknak ezek az év legnemesebb napjai, hiszen megemlékezünk múltunkról, ápoljuk értékeinket, hagyományainkat és gondolunk jövőnkre is – mondta, majd Jászfényszaru elmúlt években elért eredményeit méltatta. Fényszaru nemcsak hagyományőrzésben, nemcsak fejlesztésekben és nemcsak a Jászság kapujaként, hanem minden tekintetben elöl jár, és példát mutat mindannyiunk számára – összegezte.

Az ünnepi gondolatok után Horváth Áron 7. osztályos, többszörösen díjazott cimbalomművész előadását hallhattuk. A jászsági dallamokat követően szintén a művészeteké volt a főszerep, ugyanis a világtalálkozó idejére számos kiállító vonultatta fel a helyi értékeket, kincseket. Egyik helyszínül a Régi Parókia felújított épülete szolgált, amit ebből az alkalomból nemzetiszín szalag átvágásával, ünnepélyes keretek között avattak fel.

A pénteki nap utolsó programja a Cigánykérető címet viselő színdarab volt, melyet egy önszerveződő helyi romaközösség mutatott be a Művelődési Házban.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?