Indiai beruházás Jászfényszarun

Asis Bharatram, az SRF Group ügyvezető igazgatója az indiai cég műanyag csomagolófóliát gyártó jászfényszarui üzemének létrehozásáról tartott sajtótájékoztatót a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, június 15-én a magyar külügyminiszter és Rahul Csabra indiai nagykövet társaságában.

Az SFR 18 milliárd forintból hozza létre száz alkalmazottat foglalkoztató, első európai telephelyét a Samsung és a thyssenkrupp üzemét is befogadó Jászfényszarun.

Asis Bharatram, az SRF Group ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy a 15 hektáros telephelyen 2019-től állítanak elő csomagolóanyagokat a legkorszerűbb technológiával. A magyarországi gyártóegység felépítésétől azt várja, hogy az SRF a világ legnagyobb csomagolófólia-gyártójává válva, közelebb kerül az európai ügyfelekhez, akiket így gyorsabban és hatékonyabban szolgálhat ki. A helyszín kiválasztását elősegítette, hogy a magyar kormány gyorsan reagált a vállalat érdeklődésére, és átlátható viszonyokat teremtett a beruházás számára – tette hozzá. Asis Bharatram ismertette, hogy a túlnyomórészt vegyiparban érdekelt cég majdnem ötven éve gyárt műszaki textíliákat, műanyagokat és csomagolóanyagokat, jelentős kutatási és fejlesztési tevékenységet végez, a profittermelésen túl pedig kiemelkedően fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást. Az indiai központú SRF világszerte 15 gyárat működtet és 6300 munkavállalót foglalkoztat, csomagolási termékeit csaknem száz országban értékesíti.

A kormány 1,13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segíti az új üzem létrehozását, és további négy indiai beruházásról tárgyal jelenleg is – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Hangsúlyozta, hogy a jászfényszarui üzem az élelmiszeripar számára állít elő csomagolóanyagokat, tehát – mint mondta – az egyik leginnovatívabb termelési ágazatot erősíti Magyarországon, valamint hozzájárul a több mint 95 ezer embert foglalkoztató és tavaly 5300 milliárd forint termelési értéket előállító belföldi vegyipar teljesítményéhez. Erősíti egyúttal a gazdasági kapcsolatokat is, amelyeknek köszönhetően tavaly az India és Magyarország közötti kereskedelmi forgalom több mint 17 százalékos bővüléssel elérte a 666 millió dollárt – tette hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte a meggyőző befektetési környezet jelentőségét a keletről érkező fejlesztések megnyerésében és hozzátette, hogy Magyarország az SRF beruházását is ennek köszönhetően tudta az erős nemzetközi versenyben elnyerni. Hozzátette, hogy a sikerhez többek között a rugalmas munkaerőpiac és az alacsony adóterhek, a duális szakképzés és a már Magyarországon működő indiai cégek, az Apollo Tyres vagy a Tata Group sikerei is hozzájárultak.

Győriné Czeglédi Márta, Jászfényszaru polgármestere üdvözölte, hogy a beruházó Magyarországot tekinti Európa kapujának és a jászsági település ipari övezetét erősíti. Hozzátette, hogy az önkormányzat minden eszközzel támogatja a vállalat helyi oktatási és képzési tevékenységét.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?